Konu
:
Üzüm Tatlısı - Sivas
Yalnız Mesajı Göster
Üzüm Tatlısı - Sivas
06-27-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Üzüm Tatlısı - Sivas
Üzüm Tatlısı - Sivas
Malzemeler:
1 kg üzüm
4 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı tarçın
Karabiber
150 gram ceviz
Kaymak
HAMURU İÇİN
Un
Kabartma tozu
1 adet yumurta
1 paket margarin
3 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı sıvıyağı
Yarım çay bardağı su
Şerbeti için;
3 su bardağı şeker
2 su bardağı sıcak su
Yarım limon suyu
1 kaşık tereyağı
Az tuz
Yapılışı:
1 kg kuru üzüm, bir kaseye konularak üzerini 2 parmak kalınlığında geçecek kadar su ilave edilir
Kuru üzümler sıcak suda bırakılarak yumuşayıp şişmesi sağlanır
Üzümler düdüklü tencereye konularak üzerini geçecek kadar sıcak su konulur ve 20 dakika pişmeye bırakılır
Orta boy tencere orta ocak ateşe alınarak 1 paket margarin ile 3 yemek kaşığı tereyağı eritilir
Eridikten sonra yağlara yarım çay bardağı ayçiçek yağı konulur
Eriyen yağ soğumaya bırakılır
soğurken çay kaşığının ucu ile tuz atılır
Soğuyan yağın içerisine 1 yumurta kırılır, yarım çay bardağı su konularak yağla yumurta karıştırılır
Yavaş yavaş harca un eklenerek karıştırmaya devam edilir
Kıvamını aldıktan sonra yoğrulmaya başlanır
Yarım çay kaşığı kabartma tozu da eklenerek hamur ortalama 5-10 dakika yoğrulur
Hamur kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır
Hamurdan avuç içi büyüklüğünde parçalar alınarak rulo haline getirilir
Ardından yuvarlanan hamurlar üçgen bıçak yardımı ile 1 cm genişliğinde kesilir
Hamurlar fırın tepsisine yerleştirilip önceden ısıtılmış 170 derecelik fırına yerleştirilir
Düdüklü tencerede haşlanan üzümler soğuduktan sonra orta ocak ateşe orta boy tencerede 4 yemek kaşığı tereyağı ile kavrulur
1 çay kaşığı zencefil ve 1 dolu çay kaşığı tarçın, kavrulan üzümlere eklenerek harmanlanır
1 çay kaşığının ucu ile karabiber de eklendikten sonra tatlıdan gelen çıtır sesleri ile fırın tepsisine üzümler alınarak soğumaya bırakılır
150 gram ceviz dövülerek ağza gelecek parçalar halinde ezilir
Ardından fırın tepsisine yayılan üzümlerin üzerine cevizler yayılarak serpilir
Fırında üzeri pembeleşen hamurlar üzümlerin üzerine tek tek yerleştirilir
3 su bardağı şeker ile 2 bardak su bir tencereye konularak orta ocak ateşte kaynatılır
Kaynama başladıktan sonra ortalama 10 dakika daha pişirilerek içine 3-4 damla limon suyu sıkılır ve şekerlenmesini engellemek için içerisine 1 kaşık tereyağı, çay kaşığının ucu ile tuz eklenir
Hazırlanan şerbet soğumaya bırakılır
Şerbet soğuduktan sonra bir kepçe yardımı ile tatlının üzerinde gezdirilerek dökülür
Üzerine fıstık içi de serpildikten sonra servis edilebilir
Tatlımız 8-10 kişilik olup ortalama 40 dakikada yapılmaktadır
Arzuya göre üzerine taze kaymak parçaları da konulabilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul