06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Vişneli Ştrudel

Gereken
Malzemeler:
Hamuru
İçin:
150 gram (1 + çeyrek su bardağı) un
1 çay kaşığı
tuz
1 yumurta (hafifçe
çırpılmış)
yarım su bardağı ılık su
15 gram (1 çorba kaşığı)
tereyağı (eritilmiş)
Harcı İçin:
1 kilo
vişne (yıkanmış, her biri 2'ye bölünmüş ve çekirdekleri
çıkarılmış)
60 gram (1/4 su bardağı) şeker
1 limonun kabuğu (ince rendelenmiş)
60 gram (yarım su bardağı) badem (kıyılmış)
60 gram(4 çorba kaşığı) tereyağı (eritilmiş)
60 gram (1/3 su bardağı) badem (dövülmüş)
Hamuru hazırlamak için, unu ve tuzu orta
boy bir kaseye eleyiniz Ortasını havuz biçimi açıp,
yumurta, su ve ısıtılmış yağı katınız
Spatulayla ya da parmaklarınızla havuzun içindeki harçları
karıştırınız Karıştırmaya devam ederek yavaş yavaş unu da yedirmeye
başlayınız Bütün un karışınca, hamuru unlanmış tezgaha alıp 10 dakika,
pürtüksüz ve esnek olana kadar yoğurduktan sonra, top yapınız
Kaseyi çalkalayıp iyice kuruladıktan sonra, hafifçe yağlayınız Top
halindeki hamuru kaseye yerleştiriniz Temiz ve nemli bir bezle kasenin
üstünü örtüp, ılık ve esintisiz bir yerde yarım saat bekletiniz Bu
arada harcı hazırlamak için, orta boy bir kasede
vişne, şeker,
limon kabuğu rendesi ve kıyılmış bademleri karıştırıp, bir kenara
bırakınız
Tezgahın üstüne büyük, temiz bir örtü yayıp, hafifçe
unlayınız Hamuru
örtünün üstüne koyup, merdane ile harcı yufka inceliğinde
açınız
Yufkayı elleriniz üstüne alarak kağıt inceliğine gelinceye kadar
dikkatlice çekiştiriniz (Hamurda 2-3 küçük delik açılmasının bir
sakıncası yoktur ) Hamurun kenarlarını makasla düzeltiniz
Önce
fırınınzı yüksek sıcaklığa (230''C) getirip, ısıtınız
Tepsinizi
alüminyum kağıtla kaplayınız
Yağın yarısını fırçayla hamurun üstüne
sürüp, dövülmüş bademi
serpiniz
Vişne karışımını hamurun üstüne uzun bir şerit halinde
(hamurun size
bakan kenarının 7,5 cm ötesinden başlayarak öbür uca 5 cm
yaklaşana
kadar) kaşıkla seriniz
Bezi kaldırarak hamuru vişneli
harcın üstüne rulo halinde
sarıp, uçlarını birleştiriniz Kalan 2 çorba
kaşığı tereyağla hamuru
yağlayınız Keskin bir bıçakla ştrudel rulosunu
fırın tepsinize sığacak
büyüklükte parçalara kesip, parçalan tepsiye
yerleştiriniz
Tepsiyi
fırının orta katına sürüp, 10 dakika pişiriniz Sıcaklığı
düşürüp 20 dakika
daha, ştrudel kıtır kıtır olup pembeleşinceye kadar
pişiriniz
Tepsiyi fırından alıp, ştrudeli dilimleyerek servis yapın
|
|
|