Konu
:
Esentepe Turtası
Yalnız Mesajı Göster
Esentepe Turtası
06-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Esentepe Turtası
Turta Tarifi - Turta Yapılışı - Esentepe Turtası Nasıl Yapılır
Kullanılacak malzeme:
100 gram sütlü çikolata,
250 gram toz şekeri,
8 yumurta,
750 gram krem şantiy,
yeteri kadar biskuvi veya yarım santim kalınlığında kesilmiş pandispanya,
5 tabaka jelatin
Yapımı:
Jelatin yapraklarını soğuk suya koyup yumuşatmalı
Çok yüksek kenarlı ve mümkünse konik biçiminde bir- kalıbın kenarlarını iyice ıslamalı
Büyük ve yassı bir kâseye yumurtaların sarılarını koymalı
Buna toz şekerini de kattıktan sonra çırparak beyazımtırak bir köpük durumuna getirmeli
Sonra bu kâseyi benmari usulüyle ateşe oturtmalı yani içinde kaynar su bulunan ateşteki bir kabın içine ve sular kâsenin en az iki parmak altında kalacak bir şekilde oturtmalı
Kâsedeki karışım kaynar suyun ısısıyla ısınıp kaynamaya başlamalıdır
Karışımı tahta bir kaşıkla hafifçe karıştırarak daha çok köpürüp kabarmaya başlayıncaya kadar ateşte tutmalı
Sonra içinde bulunduğu kaynar su kabından almalı
Bir kenarda ıslatılmış olan jelatin yapraklarını sıkarak suyunu süzmeli, sonra bunları küçük bir kaba koyup ateşte eritmeli ve benmari usulüyle pişirilmiş olan kremanın içine atıp tahta kaşıkla iyice karıştırmalı
Böylece jelatinin kremanın her yanına yayılmasını temin etmeli
Sonra bu kremayı iki eşit parçaya bölmeli
Bunlardan birisine rendelendikten sonra benmari usulüyle ve 1 fincan su ya da sütle eritilmiş olan çikolatayı katıp iyice karıştırmalı
Çikolatalı ve çikolatasız kremalar soğurken 750 gram krem şantiy hazırlamalı
Sonra bu krem şantiye üçe bölmeli
Bir parçayı kaldırmalı
Öbür parçalardan birini çikolatalı, diğerini sade kremaya yavaş yavaş karıştırmalı
Sonra bisküvit veya pandispanya dilimlerini (pandispanya olursa daha hoş olur) ıslatıp kalıbın sivrice olan alt tarafına dizmeli
Kalıbın yarısının kenarı böylece bisküvit veya pandispanyayla kaplandıktan sonra sade kremayı kalıba boşaltmalı
Kremanın yüzeyini bir spatulayla düzlemeli
Kalıbın kenarındaki fazla bisküvit veya pandispanya dilimlerini beyaz kremanın yüzeyine göre kesip çıkarmalı
Böylece kalıbın kenarını açtıktan sonra çikolatalı kremayı da boşaltmalı ve spatulayla bunu da düzeltmeli
En üste kalıba göre kesilmiş bir yağ kâğıdı da yerleştirdikten sonra kalıbı buzdolabının en soğuk yerine yerleştirmeli
Buzdolabında en azından bir gün kaldıktan sonra kalıbı dolaptan çıkarmalı ve içinde kaynar su bulunan bir kaba, içine su girmeyecek bir bir biçimde daldırıp bir dakika kadar böyle tutmalı ve sonra kalıbı servis tabağına başaşağı ederek turtayı yerleştirmeli
Bir kenara bırakılmış olan krem şantiyi sıkma şırıngasına koymalı ve bununla türlü süsler yaptıktan sonra turtayı servis vaktine kadar kalması için tekrar buzdolabına kaldırmalı
alıntı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul