06-27-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Osmanlı Tavuklu Börek
Osmanlı Tavuklu Börek Tarifi - Osmanlı Tavuklu Börek Yapılışı - Osmanlı Tavuklu Börek Nasıl Yapılır - Beyza Bi-ciheti Börek-i Makiyan-i Hassa
(Tavuklu Börek)
Fatih Sultan Mehmet'in Topkapı Sarayı, Hassa Mutfağı
1469 yılı kaydı
Malzemeler (6-8 porsiyon)
Hamur için:
Buğday unu (4,5 su bardağı)
Ilık içme suyu (1,5 su bardağı)
Tereyağı (5 çorba kaşığı) 75 gr
Yumurta 1 adet
Şeker (1 tatlı kaşığı)
Mahlep (1 tatlı kaşığı) 20 gr
Tuz (1 tatlı kaşığı) 25 gr
Harcı için:
Piliç 1kg
Kuru soğan 1 kg
Haşlanmış yumurta 2 adet
Tereyağı (3 çorba kaşığı) 45 gr
Karabiber taze çekilmiş (1 tatlı kaşığı) 25 gr
Tuz 15 gr
Üstüne :
Yumurta 1 adet
Pilici, soğanla birlikte hafif tuzlu suda kemiklerinden ayrılıp iyice yumuşayıncaya kadar kaynatın
Hamur için; tereyağını eritin,unun ortasına havuz açın Erimiş tereyağını, 2 yumurtayı, şeker, mahlep ve tuz ekleyerek yoğurun Hamura yavaş yavaş ılık su ekleyerek, pürüzsüz hamur elde edinceye kadar yoğurun Hamuru 4'e ayırıp unlayın ve üstüne nemli bez örtüp 30 dakika dinlendirin
Pişen piliç ve soğanları biraz soğuduktan sonra çıkartıp, etlerini ayırıp didikleyin Soğanların suyunu süzün
Tavada 3 kaşık tereyağını eritin Soğanları yağda suyu biraz azalıncaya kadar 1-2 dakika çevirin Piliç etlerini ekleyin ve iyice kavurun Tuz ve karabiberi katın Biraz soğuyunca haşlanmış yumurtaları ilave edip harcı karıştırın
Hamuru yufka gibi açın Tepsiyi yağlayın 1 kata yufkayı serin, üzerini yağlayın ve 2 kata hamuru koyun Bunun üstüne piliç harcını yayın,kalan 2 yufkayı da aralarına yağ sürerek harcın üzerine serin
Yumurtayı çırpın Biraz sulandırın ve fırça ile böreğin üzerine sürün
Böreği önce 15-20 dakika 200 derecede, sonra 180 derecede 30-40 dakika pişirin Dinlendirdikten sonra servis yapın
|
|
|