Konu
:
Yoğurt Nasıl Yapılır
Yalnız Mesajı Göster
Yoğurt Nasıl Yapılır
06-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Yoğurt Nasıl Yapılır
Yoğurt Nasıl Mayalanır - Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları - Yoğurt Tutmadıysa Ne Yapılır
Malzemeler:
1 lt
organik süt
1 yemek kaşığı organik yoğurt
1 tatlı kaşığı şeker
bir fiske tuz
Yoğurt Nasıl Mayalanır:
Öncelikle sütünüzü 5 dakika boyunca kaynatın
Paket sütlerle yoğurt mayalanmaz
Kaynayan sütü ılımaya bırakın
Ara sıra sütün sıcaklığını kontrol edip,fazla ılımasına müsade etmeyin
Sütün içine küçük parmağınızı batırıp kontrol edin
Eğer süt elinizi rahatsız edecek bir sıcaklığa gelmişse tamamdır
Çok ılık olursa süt mayalanmaz
Bir kaseye bir yemek kaşığı ev yoğurdunu koyunüzerine şeker ve tuzu da atıp karıştırın
İçine biraz sütten koyup iyice çırpın
Sütün içine döküp,maya her yerine dağılana kadar karıştırın
Kenarlarını bir atkı veya ısısını muhafaza edecek bir bezle sarın
Yazın çok sarmayın ki,yoğurt fazla sulanmasın
Üzerine delikli bir süzgeç veya un eleği gibi hava aldıracak bir kap ile kapatın
Onun üzerinede bir bez örtün
Kenarlarını bastırın
3-4 saat sonra üzerini açıp kontrol edin
mayalanan yoğurdu hemen buzdolabına kaldırın ki sulanmasın
Tercihen 24 saat sonra yoğurdunuzu kullanabilirsiniz
Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
1
Eğer yağlı süt kullanırsanız,yoğurdunuz daha iyi tutar
2
koyun,keçi gibi küçük baş hayvanların sütünden yapılan yoğurt sert olur
3
Eğer inek çok fazla yeşillik veya süt artıran süt yemi yemişse yoğurdu cıvık olur
4
Paket sütlerle mayalanan yoğurt tutmuyor
Denemeyin derim
5
Yoğurt mayalamada kullanacağınız yoğurt mayası yine ev yoğurdundan olmalı ki hem daha kolay tutsun
Hemde organik yoğurt elde edebilesiniz
6
ineğe antibiyotik verilmişse sütü bir hafta on gün kadar mayalanmaz
7
Yazın yoğurt yapacaksanız üzerini çok az örtün ki yoğurt sulanıp ekşimesin
8
Kışın üzerini daha sıkı sarın
9
Mayanın içine katılan şeker mayalanmayı hızlandırır,tuz ekşimeyi geciktirir
10
Her yeni yoğurda başladığınızda diğer sefer kullanacağınız kadar mayayı bir kaba alıp derin dondurucuya koyun ki mayanız tatlı olsun
Bu mayayı çözülmesi için buzluktan,yoğurt mayalamadan bir kaç saat önce çıkarın
Yoğurt Tutmadıysa
1
Eğer sütteki bir problemden dolayı yoğurt tutmadıysa yapılacak bir şey yok
Fakat bu sütün içine biraz daha yoğurt katıp ateşte bir taşım kaynatarak süt kesiği elde edilebilirsiniz
2
Sütü çok ılık mayaladığınız için tutmadıysa,yoğurt kabını sıcağa yakın su dolu bir leğenin içine oturtup üzerini kapatın
Dikkat edin içine su girmesin
Birer saat arayla kontrol edin
Tutmuşsa sudan çıkarın
3
Unutmayın ki her işte olduğu gibi,yoğurt mayalamakta tecrübelerle daha iyi sonuç verir
Yılmadan denemeye devam edin
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul