Konu
:
Acısız Kütahya Gediz Tarhansı
Yalnız Mesajı Göster
Acısız Kütahya Gediz Tarhansı
06-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Acısız Kütahya Gediz Tarhansı
tarhana nasıl yapılır - gediz tarhanasının yapılışı - osmanlı tarhana kültürü - tarhananın tarihi - dar hane nedir - balkan mutfağında tarhanaGediz Tarhanasının Yapılışı:
Kırmızı biber, soğan, yoğurt, nane, tuz, un ve bir önceki yapılmış olan tarhanadan alınan ekşi maya ilave edilip yoğrularak hamur haline getirilir
Bu hamur 3 hafta süre ile bekletilerek fermantasyon yani ekşiyip tatlanması oluşur
Oluşan hamur kaşıklarla bezlerin üzerine dökülür
Kurumaya bırakılır
Hava sirkülasyonu ile kuruyan tarhanalar oğularak elekten geçirilir
İnce toz haline gelmiş tarhana tekrar bezlere serilerek iyice kurutulur
Kuruyan tarhana paketlenmeye hazır hale gelir
’’DAR HANE’’ İDİ ’’TARHANA’’ OLDU
Bazı kaynaklardan derlenen bilgilere göre tarhanayı tüketen kültürlerde bu ismin nereden geldiği konusunda çeşitli söylentiler bulunsa da konuyla ilgili kesin bir bilgi bulunmuyor
Yunan mutfağında ’’trhana’’ olarak tanınan tarhananın Balkan mutfağına girişinin Osmanlılar döneminde olduğu belirtiliyor
Anadolu’da tarhana adının kaynağına yönelik en yaygın inanış şöyle ifade ediliyor: ’’Vaktiyle bir hükümdar seferlerinden birini yaparken bir fakirin evine misafir olmuş
Sıkıntı içinde ne ikram edeceğini şaşıran köylü kadın çabucak bir çorba kaynatıvermiş
Hükümdar kendisine ikram edilen çorbayı çok beğenip ev sahiplerine övgüde bulunarak ’bu ne çorbası’ diye sormuş
Çorbayı hazırlayan kadın ’dar hane çorbasıdır kusura bakmayın
Afiyetle yiyin’ demiş
’Darda olan ev’ anlamına gelen dar hane zamanla tarhana diye anılmış
’’
alıntı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul