06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Helvalar Hakkında
Türk mutfağında helvalar - un helvaları - un Helvası - irmik helvası - helva yapmanın püf noktaları - helvaların özellikleri - helva nasıl yapılır - helva yapımında dikkat edilecek hususlar - helva yapmanın incelikleri - helvanın püfleri
Ham maddesi genelde un, irmik, yağ olan Türk mutfak kültürüne özgü tatlılardır
Helvalar acı günleri hatırlatsa da, günlük sofralarda da tüketilen nefis lezzetlerdir
Helva hazırlamak biraz deneyim gerektirir, tane tane ve tam kıvamında olması için bazı noktalara dikkat etmek gerekir
İrmikle ya da unla helva hazırlarken, kısık ateşte yakmadan, ancak çiğ de kalmayacak şekilde kavrulmalıdır
Helvada çam fıstığı ya da badem kullanılacaksa, irmikten ya da undan önce kavrulmalıdır, belirtilen yağ miktarlarının hepsi bir defada kullanılmamalıdır, çünkü yağ, fıstığı kavururken yanar ve helvanın tadı yanık olur
Fıstık ya da badem önce kavrulmalı, sonra helvaya eklemek üzere, bir kenara bırakılmalıdır
Helvaya eklenecek şeker, suyla ya da sütle eritilerek kullanılmalıdır
Helvaya eklenen sıvının çekmesi sırasında, ocak kısık ateşte olmalıdır
Belirtilen miktar sıvı madde eklendikten sonra, kıvama geldiği,, karıştırıldığında tencereye yapışmamasından anlaşılır
Helva ocaktan alındıktan sonra, tencere ile kapak arasında, pilav demlerken olduğu gibi, kağıt havlu konur, 15-20 dakika dinlendirilir
İrmik helvası yapılırken ocaktan alındıktan sonra bir avuç toz şeker serpilip, demlendirilirse, kıtır bir tat elde edilmiş olur
Helva demlendikten sonra, kalın bir çatalla karıştırılarak, tane tane olması sağlanır, helva sıkıştırılarak şekil de verilecek olsa, bu işlem yapılmalıdır
alıntı
|
|
|