Yalnız Mesajı Göster

Türk Tarhana Kültürü

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türk Tarhana Kültürü



Türk Mutfağında Tarhana Çorbası - Tarhananın Tarihi - Türk Folklöründe TarhanaTarhana çorbası günümüzde de hala sevilen çok eski bir yiyecektir ve Türk Mutfağı'nın tanınmış bir yemeğidir Tarhana Türk folk kültüründe türkü ve şiirlerde de pek çok kez yerini almıştır


Yaz güneşinde olgunlaşmış bol hasatın ürünü olan tarhana, sabah kahvaltısı da dahil her öğün yenebilir


Tarhanayı ilk kez Orta Doğu ve Anadoluya Doğu Asyadan gelen Selçuk Türklerinin yaptıkları bilinmektedir Asyalı Türkler her türlü yiyeceği kurutarak saklamaya çalışmışlar ve yoğurdun saklanması için de Tarhana Çorbasını bulmuşlardır


Büyük bir bölümü yoğurttan oluşan Tarhana Çorbası besleyicidir; ayrıca kuru toz şeklinde olduğu için de uzun süre saklanabilir


Yüksek besin değeri nedeniyle Selçuk ve Osmanlı ordusundaki askerlerin beslenmesinde sıkça kullanılmış ve hala da toplu beslenmenin yapıldığı yerlerde yaygın olarak kullanılmaktadır Tarhana çorbasının bir çok türü bulunur


Anadoluda en çok Kastamonu, Kahramanmaraş ve özellikle Uşak yöresinde yapılır



alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla