06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Meyve Ve Sebzelerin Saklama ve Kurutma İpuçları
meyve ve sebzelerin kurutulması - kurutulmuş meyve ve sebzelerin saklanması
Öncelikle taze ve iyi kaliteli sebze ve meyveleri seçtiğinizden emin olmalısınız
Kurutulacak sebze ya da meyvenin, sap, çekirdek ve yaprak gibi yenilmeyen kısımları ayıklanmalıdır
Kurutulacak sebzeler iyice yıkanmalı ve mümkünse dezenfektanlarla iyice arındırılmalıdır
Kurutulacak malzemelerin 2-3 cm’lik parçalar halinde kesilmesi idealdir Parçalar ne kadar büyürse kurutma işlemi de o kadar uzun sürer
Kurutma işleminden önce meyveler limonlu su gibi antioksidan çözelti içerisinde bekletilmelidir
Kurutma işleminden önce sebzeler sıcak suya daldırılır ve buharda tutulurlar
Bir litre suda çözülmüş 1 5 çay kaşığı limon tuzu, meyveler için kurutma öncesine uygun bir çözelti sağlayacaktır
Meyveler antioksidan çözeltide 30-60 saniye kadar bekletilir
Kurutma işlemini ev tipi kurutucularda ya da doğal olarak yapabilirsiniz
Doğal kurutma için direkt güneş almayan bir bölgeye tek tek olarak dizdiğiniz meyve ya da sebzeleri zamanla alt üst etmeyi unutmamak gerekmektedir
İdeal kurutma ısısı 30-35 derecedir Daha yüksek ısılar kurutma verimini ve lezzeti düşürür
Kurutma işleminin başarısını ölçmek için sebzeleri kırmayı deneyin Eğer sebze kolayca kırılıyor ve nemli bir alana rastlanmıyorsa işlem başarılıdır
Meyveler başarılı bir kurutma işleminden sonra elle tutulduklarında elde rutubet izi olmaz
Kurutma işlemi bittikten sonra kuru sebze ve meyvelerinizi derin dondurucularda saklamak ömürlerini uzatacaktır
Kuru meyve ve sebzelerinizi önceden 80 derecede ısıttığınız bir fırında 10-15 dakika kadar tutarak pastörize edebilirsiniz
Kurutulmuş meyve ve sebzeleri hava geçirmeyen kaplarda ve nemsiz ortamlarda saklayın
Şeftali, erik ve kayısı gibi büyük çekirdekli meyvelerin antioksidan çözeltide bekletildikten sonra çekirdekleri çıkartılmalıdır
Kurutma işlemi için seçilecek olan muzlar olgunlaşmamış olmalıdır İncir ise iyice olgunlaşmış olanlarından seçilir
Patlıcan, biber, domates, mantar, bamya, yeşil fasulye, kereviz, soğan, havuç, nane ve lahana en sık kurutulan sebzelerdendir
Elma, şeftali, erik, kayısı, muz, incir, vişne, armut ve dut ise en sık kurutulan meyvelerdendir
Doğal olarak kurutmaya bırakılan sebze ve meyvelerin iyi hava akımı alan bir yere bırakılmış olmaları oldukça önemlidir
Kurutma işlemi ne kadar çabuk olursa meyve ve sebzeler de o ölçüde lezzetli olur
Kurutma işlemine tabi tutulan meyve ve sebzeler kurutma işlemi bittikten sonra 10 dakika kadar soğutulmalıdır
Doğal kurutmada sebzeler gölgede bırakılırken, meyveler direkt güneş ışığı alacak şekilde bırakılabilir
Kurutma sırasında doğrudan güneşe maruz kalan sebzelerde kahverengi noktalar oluşur
|
|
|