Yalnız Mesajı Göster

Andız Pekmezinin Yapılışı

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Andız Pekmezinin Yapılışı



andız pekmezi hakkında - andız pekmezi nasıl yapılır - andız pekmezinin yapılışı nasıldır - andız pekmezinin yapımıEylül sonu ile ekim başında olgunlaşan andız meyveleri olgunlaşmamış halde ağaçta bulunduğu gibi rüzgar ve insanlar tarafından çırpmak suretiyle tabana dökülürler Ağaçtan ve yerden toplanan meyveler çuvallara doldurularak tatlı yapılacak yere getirilir


Andız meyveleri el dövecekleri ile kabuk kırılır Kırma olayı tek tek tekrarlanır Kırılanlar tekne, kazan, leğen, helke, teneke, tencerelere konarak ağızlarına kadar su ile doldurulur İki gün bekletildikten sonra özel yapılmış süzme teknesine koyarlar Teknenin ağız deliği açılarak önüne şekerli suyun birikmesi sağlanır, dolan kaplar ateş üzerindeki kazanlara aktarılır Kaynatma olayı başlatılmış olur


Sabah başlatılan kaynatma olayı akşama kadar devam edilir Kaynatma anında sıvı kaynadıkça kazanın yüzünde köpükler oluşur Kazan yüzündeki köpükler saplı tas ile alındıkça karıştırılmaya devam edilir

Köpüklerin alınması delikli kevgir ile yapılırKöpükler bir kapta toplanır Kaynama suretiyle kazan içindeki suyun çok kısmı buharlaşa buharlaşa pekmez oluşur


Andızın pekmezi kırmızımtırak koyu kahve rengindedir Diğer gün günlemeye alınırsa daha dayanıklı ve parlak görünümlü olur Elde edilen pekmez tatlı olarak yemeklerin yanında yendiği gibi şerbet yapılarak da içilir


Pekmez kazanının dibinde alaca kahverengimsi pekmezli tortu birikir Bu tortuda daha önce alınan kabın içerisinde biriktirilir ve tortu hayvan yemine karıştırılır


Altı kilo meyveden bir kilo pekmez elde edilir

Alıntı Yaparak Cevapla