Konu
:
Andız Pekmezinin Yapılışı
Yalnız Mesajı Göster
Andız Pekmezinin Yapılışı
06-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Andız Pekmezinin Yapılışı
andız pekmezi hakkında - andız pekmezi nasıl yapılır - andız pekmezinin yapılışı nasıldır - andız pekmezinin yapımıEylül sonu ile ekim başında olgunlaşan andız meyveleri olgunlaşmamış halde ağaçta bulunduğu gibi rüzgar ve insanlar tarafından çırpmak suretiyle tabana dökülürler
Ağaçtan ve yerden toplanan meyveler çuvallara doldurularak tatlı yapılacak yere getirilir
Andız meyveleri el dövecekleri ile kabuk kırılır
Kırma olayı tek tek tekrarlanır
Kırılanlar tekne, kazan, leğen, helke, teneke, tencerelere konarak ağızlarına kadar su ile doldurulur
İki gün bekletildikten sonra özel yapılmış süzme teknesine koyarlar
Teknenin ağız deliği açılarak önüne şekerli suyun birikmesi sağlanır, dolan kaplar ateş üzerindeki kazanlara aktarılır
Kaynatma olayı başlatılmış olur
Sabah başlatılan kaynatma olayı akşama kadar devam edilir
Kaynatma anında sıvı kaynadıkça kazanın yüzünde köpükler oluşur
Kazan yüzündeki köpükler saplı tas ile alındıkça karıştırılmaya devam edilir
Köpüklerin alınması delikli kevgir ile yapılır
Köpükler bir kapta toplanır
Kaynama suretiyle kazan içindeki suyun çok kısmı buharlaşa buharlaşa pekmez oluşur
Andızın pekmezi kırmızımtırak koyu kahve rengindedir
Diğer gün günlemeye alınırsa daha dayanıklı ve parlak görünümlü olur
Elde edilen pekmez tatlı olarak yemeklerin yanında yendiği gibi şerbet yapılarak da içilir
Pekmez kazanının dibinde alaca kahverengimsi pekmezli tortu birikir
Bu tortuda daha önce alınan kabın içerisinde biriktirilir ve tortu hayvan yemine karıştırılır
Altı kilo meyveden bir kilo pekmez elde edilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul