06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hellim Peyniri
taze helim peyniri - helim peyniri hakkında - helim peyniri besin değeri - helim peyniri nasıl kızartılır
Kızarmış Hellim Peyniri
Malzemeler:
(8 dilim)
* 250 g hellim peyniri (Ben Reha marka kullanıyorum, Migros’tan alıyorum )
* 2 yemek kaşığı sıvıyağ
* Karabiber, toz kırmızı biber, kuru nane
Yapılışı:
1 Hellim peyniri tuzlu olduğu için yarım saat ılık suyun içinde bekletin Daha sonra 0,5 cm kalınlığında dilimleyin
2 Teflon tavayı kızdırın ve sıvıyağı dökün Peynir dilimlerini tavaya dizin
3 Orta ısıda her iki tarafını 3-4 dakika kızartın Nar gibi kızaran peynir dilimlerini servis tabağına alın ve baharatlarla süsleyin
Afiyet olsun…
Taze hellim
Hellim, Kıbrıs kökenli, sık dokulu, sarımsı beyaz renkte taze bir peynirdir Genelde ızgarada ya da yağsız tavada kızartıldıktan sonra yenir
Hellimin içinde başta keçi sütü olmak üzere süt, tuz ve bazen de nane bulunur İçerisindeki süt, keçi, koyun veya inek sütüdür Bunların içinde keçi ve koyun sütlerinden yapılanları daha dayanıklı ve lezzetlidir, bunlar bir yıl kadar dayanabilir İnek sütünden yapılan hellim ise birkaç ay içinde bozulur ve daha az lezzetlidir Bazen, bu üç farklı hayvanın sütü karışıtırılarak hellim yapımında kullanılır
Hellim, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs'ın önemli bir ihraç kalemidir
Etimoloji
Türk Dil Kurumu Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü, hellim sözcüğünnü anlamını "Bir çeşit peynir " olarak vermekte ve bu sözcüğün bu anlamda Kıbrıs'ın yanı sıra Adana'da da kullanıldığını belirtmektedirMısır'da ise hâlûm adında bir peynir türü bulunur Bu peynir türü taze, salamura edilmiş veya baharatlanmış olarak yenir
Kullanım alanları
Hellim, makarnanın üzerine lezzet vermesi için serpiştirilir
Tarihçe
Hellim, Kıbrıs'ta yüzlerce yıldır üretilmektedir
Türkiye'de yayılması 20 yüzyılda gerçekleşmiştir
Ekonomi
Hellim, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs'ın önemli bir ihraç kalemidir [Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki hellim üretimi son yıllarda büyük artış göstermiştir Ülkenin ihraç ettiği tarımsal ürünler arasında %27'lik bir pay tutan hellim, ülkenin en çok ihraç ettiği tarımsal üründür Orta Doğu'da ve Kıbrıs kökenli insanların yaşadığı her yerde popüler bir peynir türüdür Günümüzde Orta Doğu'da pek çok ülke hellim üretmektedir 1999 yılında ABD'de, 2000'de Yunanistan'da ve 2002'de ise Avrupa Birliği'nde ticari marka olarak bazı firmalara tescillenmiştir
Hellim, aynı zamanda Alman Gazi firması tarafından da üretilmektedir Bunun dışında, sanayi ürünü olan hellimler, Almanya da Türkler ve Araplara ait olan bakklaiyelerde ve bazı süpermarketlerde mevcuttur
Kıbrıs Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı, 2007 yılında, hellimi "Halloumi" adı altında tescilletmek için Avrupa Birliği'ne başvuruda bulunmuştur Bu başvuru, 2010 yılının Temmuz ayında reddedilmiştir 7 Temmuz 2010'da ise, Türk Patent Enstitüsü tarafından Kuzey Kıbrıs'a tescillenmiştir
2008'den beridir her yıl, Geçitkale Belediyesi tarafından "Geçitkale Hellim Festivali" düzenlenmektedir [20] Bu festivalde "En Lezzetli Taze Hellim Yarışması" ve "Hellim Güzellik Yarışmasıgibi etkinlikler düzenlenmektedir
100 gramlık bir ticari olarak üretilmiş hellimde, aşağıdaki besin değerleri aşağıdaki gibidir:
Yağ 26/70 g[
Karbonhidrat 1 8 g
Protein 22 g
Kalsiyum 700-794 mg
Enerji 322 kcal
Hellim içerdiği yüksek miktardaki kalsiyum ve proteinle, bu mineraller bakımından z
|
|
|