06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Enginarın Püf Noktaları
Enginar nasıl pişirilir - enginar pişirirken öneriler - enginar hakkında - enginar pişirirken dikkat edilecek noktalar - enginarın pişirilmesi - enginar pişirme önerileri - enginar hakkında tavsiyeler
Bizde en çok Ege bölgesinde bilinen bu sebze aslında Akdeniz ülkelerinin tümünde pişiriliyor
Bu ülkelerden batının ünlü ve havalı restorandlarına sıçramış ve enginarla çeşitli yemekler pişirmek neredeyse bir moda haline gelmiş
Bu güzel sebzeyi ellere kaptırmadan kıymetini bilip tam da mevsimi gelmişken lezzet denemeleri yapmak elinizde
Ülkemizde pilavı, etlisi, zeytinyağlısı, içbaklalısı yapılıyor
Fakat başka bir çok pişirme yöntemleri de olabilir
Enginar pişirirken soğan asla kavrulmuyor, çok az yağda çevirmek yeterli
Pişirirken tekrar limon suyu koymak ve piştikten sonra da üzerine biraz dereotu serpmek unutulmaması gerekenlerden
Enginar genellikle bol miktarda kaynar suya atılarak haşlanır Buharda pişirme, besleyici özelliklerinin büyük bölümünü ve kokusunu korumasını sağlar Mikrodalga fırında pişirilirse, besleyici özelliklerinin çok daha büyük bölümünü korurken, pişme süresi de önemli ölçüde kısalır Hangi pişirme yöntemi seçilirse seçilsin, enginarların önce, karşı sayfada üstteki çerçevelerde gösterildiği gibi hazırlanması gerekir
Buharda pişirmek için, bir tencereye 2 - 3 cm yükseklikte su koyup, 2 çorba kaşığı limon suyu ekledikten sonra, hazırlanmış enginarları, kesik sap bölümleri alta gelecek biçimde tencereye yan yana oturtun Tencerenin kapağını kapatıp, harlı ateşe oturtarak, suyu bir taşım kaynatın
Kaynayınca ateşi kısıp, enginarları 25 dakika pişirdikten sonra, yumuşayıp yumuşamadıklarını kontrol edin: Bir bıçağın ucu dip bölümüne kolayca batmalı ve yapraklarından biri çekilince, kolayca kopmalıdır Yeterince yumuşamamışlarsa 5 dakika daha pişirip, yeniden kontrol edin Tencereyi ateşten alıp, yumuşamış enginarları bir süzgece dip bölümleri üste bakacak biçimde yerleştirerek, süzülmeye bırakın
Mikrodalga fırında pişirmek için, hazırlanmış ve henüz nemli enginarları ayrı ayrı alüminyum folyolara sarın Her paketi ateşe dayanıklı bir cam kâseye yerleştirip, kâseleri fırına vererek, enginarları % 100 ısıtılmış fırında 2 - 3,5 dakika pişirin Kâseleri oldukları yerde 180° döndürüp, enginarları 2 - 3,5 dakika daha pişirin Kâseleri fırından alarak, bir kenarda 5 dakika beklettikten sonra, alüminyum folyoları açın
Enginarı pişirirken makbul olan, sadece kaba yapraklarını çıkarıp bütün olarak pişirmektir Pişmiş yaprakların etli kısımlarını emerek, en yüksek fayda elde edilmiş olur Eğer tüm kabuklarını soymak gerekirse, bunu mutlaka pişirmeden önce yapmanızı öneririm
Zira soyulmuş enginar bekledikçe hem lezzetini hem de besin değerini kaybeder Enginarları kesinlikle alüminyum ve döküm tencerelerde pişirmemek gerektiğini de unutmamak gerek
alıntı
|
|
|