06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Şerbetli Tatlılar Yaparken
Şerbetli Tatlılar Yapımında Dikkat Etmemiz Gerekenler - Şerbetli Tatlılarda Hamurun Kıvamı Nasıl Olmalıdır - Şerbetli Tatlılar İçin Püf Noktalar - İyi Şerbetli Tatlı Nasıl Yapılır
ŞERBETLİ TATLILAR HAKKINDA
Hamura değişik şekiller verilir ve pişirilir, üzerine şeker ve sudan oluşan şurup gezdirilir, işte bu usul hazırlanan tatlılara şerbetli tatlılar adı verilir
Şerbetli tatlılar daha çok Türk mutfak kültürünün ürünüdür Hazırlanması oldukça zaman alan çeşitleri vardır, ancak lezzetinin dünyada başka bir eşi olmaması, zahmetine değer bir tat oluşturur
Lezzeti dorukta olan şerbetli tatlıların hazmı biraz zordur ve kilo yapıcı etkisi vardır Özellikle belirli bir yaştan sonra bu tür tatlıları tüketirken dikkatli olmak gerekir
Şerbetli tatlıları hazırlarken bazı noktalara dikkat etmek gerekir
Şerbet genelde bir ölçü şekere, bir ölçü su olarak kaynatılır, limon suyu eklenir
Şerbete eklenen limon, kesinlikle önceden katılmaz, çünkü önceden eklenirse, şerbetin tadını acılaştırır Su ve şeker kıvam alınca eklenir
Şerbete limon suyu eklemenin amacı, şerbetin kristalize olmasına engel olmaktır
Şerbet ne fazla sulu, ne de fazla koyu olmalıdır, koyu olursa tatlı şurubu emmez katı olur, sulu olursa tatlının biçimi bozulur yumuşar
Sıcak tatlıya sıcak şurup dökülmez, ya tatlı soğuk olmalı ya da şurup soğuk olmalıdır, yani biri sıcak biri soğuk olmalıdır Ilık tatlıya ılık şurup bazı durumlarda dökülebilir
Revani, yoğurt tatlısı gibi tatlıların şerbetini iyice çekmesi için, piştikten sonra dilimleyip, şerbetini öyle dökmek daha iyi olur, ancak tatlı çok sıcakken dilimlenirse parçalanır
Maliyeti yükseltse de tereyağı kullanmak, tatlının lezzetini tam vermek adına gereklidir
Tatlı pişirilip, şerbetlendikten sonra en az 4 saat dinlendirilip, daha sonra servis yapılmalıdır
Tatlının ana malzemesi olan ve süslemesinde kullanılan kuru yemişler kavrulmamış çiğ olmalıdır
Bayramlar ve özel günler için hazırlanan şerbetli tatlıların, bir kaç gün önce yapılmasında hiç bir sakınca yoktur, aksine durdukça lezzeti güzelleşir
Şerbetli tatlılar oda ısısında saklanır, buzdolabına konursa şekerlenebilir
alıntı
|
|
|