Konu
:
Evde Kaymak Nasıl Yapılır
Yalnız Mesajı Göster
Evde Kaymak Nasıl Yapılır
06-28-2012
#
3
Prof. Dr. Sinsi
Evde Kaymak Nasıl Yapılır
kaymak yapılışı - evde kaymak yapımı - sütten kaymak çıkarılması - sütten krema nasıl yapılır - çiğ kaymakSütü, geniş bir kaba doldurup bir süre bıraktıktan sonra yüzünde katıca ve sarımtırak bir madde toplanır
Bu, krema (yani, çiğ kaymak) dır
Krema tabakası sütün içinde bulunan yağ tanecikleriyle diğer maddelerden oluşur ve sütten daha hafif olduklarından yavaş yavaş sütün yüzüne çıkarlar
İşte çok makbul bir tereyağı yapmak için kullanılması uygun görülen ilkel madde bu kremadır
Krema iki şekilde çıkarılır:
1 Sütü sağar sağmaz süzüp, derinliği 10 santim fakat genişliği fazla olan temiz bir kaba hemen doldurup havalı bir yere bırakınız
Bu yerin ısı derecesi olanaklıysa 12-15 derece arasında olmalıdır
Kaymaklanma süresi bitinceye dek süt hiçbirzaman sal-lanmamalıdır
18 ya da 24 saat sonra sütün yüzünde toplanmış olan kaymağı tahta kaşıkla alıp kâseye koyunuz
Bu biçimde %80 kaymak alırsınız
2 Ayran makinesiyle krema çıkarmak : Bunun yöntemleri çoktur
Fakat çok temiz ve dikkatli kullanmak gerekir
Bu, biraz zahmetlidir
Not: Kaymağın ekşimesini önlemek ve tatlı kalmasını sağlamak için yağı alınan sütü peynir yapmak için sağılınca hemen 60 santim derinliğinde bir kaba doldurup soğuk suya koyunuz
Sütün ısısının 10 - 12 derecede bulunması için suyun ısısını ona göre düzenlemek gerekir
Zira sütün soğuk bulunmasından kaymaklanma süresi 48 saat devam eder ve takriben %90 oranında kaymak toplanmış olur
Kaymaklanma süresinin bittiğini anlamak için, parmak kaymağa dokununca bulaşmamalıdır
Düz ve yassı bir tahta parçasını batırıp çıkardığınız zaman üzeri parlak ve kaymağa benzer bir madde ile sıvanmış bulunmamalıdır
Tahtanın açtığı delikten altındaki süt dışarı çıkmamalıdır
alıntı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul