06-27-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tirşik çorbası
Tirşiğin Tanımı : Tirşik dediğimiz yeşilbir bitkidir Bu bitkinin sapı uzun, yaprağı Bu bitki sıcak yörelerde, kış mevsimine doğru en fazla narenciye tarlalarındave fundalık bölgelerde yetişir Soğuk bölgelerde ise ilkbahar aylarında çıkar Bu bitkinin adınapancar yaprağı da denir
Malzeme
Tirşik (pancar)
dövme,ayran
un, sarımsak, tuz
Hazırlanışı :
Tirşik önce saç teliinceliğinde kıyılır Kıyıldıktan sonra iyice yıkanır Büyük bir kazan veyatencereye konur Ve üzerine yeteri kadar su ilave edilir Yeteri kadar
dövme, yeteri kadar tuzkonduktan sonra, yarım saat kadar kaynatılır Daha sonra bir bez
üzerine tencereyikoyarız ve soğumasını bekleriz Ilık bir hale geldiğinde içerisine bir su
bardağı kadar ayrankatılır ve karıştırılır Daha sonra bir tabak içerisinde un alınarak
tencerenin, yanitirşiğin üzeri iyice hava almayacak şekilde bu un ile kapatılır Daha sonra bir
adet bez ile tencereninüzeri bastırılır Bu işlem sabah yapılmış ise akşam, akşam yapılmış ise
sabah tekrar ateşinüzerine konur Ancak ateş üzerine konmadan tencerenin üzerine ekmiş
olduğumuz unu bir kaşıkile almalıyız Bu çok önemlidir Daha sonra tencere kaynamaya
başlar İyicekaynadıktan sonra pişmiş mi diye bakılır Eğer pişmemiş ise, iyice pişirilir İyi
pişmemiş tirşik ağzımızıgıdıklar Pişen bu tirşiğimizin içerisine bolca sarımsak ezilerek konur
ve karıştırıldıktansonra servise sunulur
|
|
|