Konu
:
İnebolu Usulu Ev Tarhanası
Yalnız Mesajı Göster
İnebolu Usulu Ev Tarhanası
06-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
İnebolu Usulu Ev Tarhanası
İnebolu Usulu Tarhana - tarhana nasıl yapılır
MALZEMELER
1,5 kg
kuru soğan
1,5 kg
taze kırmızı biber
2 kg
domates
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1/2 çay bard
tuz
1 tepeleme yemek kaşığı tuz (hamuruna)
2 kg
süzme yoğurt
Aldığı kadar un
HAZIRLANMASI:
1-Soğanları halka halka doğrayıp tencerenin dibine dizin
Üzerine 1 parmak eninde doğradığınız kırmızı biberleri, küp küp doğradığınız domatesleri yerleştirin
Yıkanmış maydanoz ve dereotlarını doğramadan demet halinde en üste yerleştirin
Üzerine tuzu serpin ve kapağı kapalı halde en kısık ateşte kaynamaya bırakın
Kaynamaya başladıktan sonra kapağını açın
İyice piştikten sonra demet halindeki maydanoz ve dereotunun suyunu elinizle süzüp atın ve tencereyi bir kenarda iyice soğuyuncaya kadar bekletin
2-Malzemeniz iyice soğuduktan sonra kevgirden geçirin ve geriye kalan posayı atın
3-Unu bir kaba boşaltın ve ortasını havuz biçiminde açın
İçine süzme yoğurdu,tuzu ve kevgirden geçirilmiş malzemeyi ilave edip yoğurun
Hamurunuzun kıvamı çok sert olmalı!Hazırladığınız hamuru oldukça derin bir mutfak kabına yerleştirin,mutfak kabının üzerini temiz bir bezle örtün ve 10 gün boyunca sabah-akşam 2-3 dk
yoğurun
(Soğuk havalarda 12-13 gün boyunca yoğurun
)
4-10 gün boyunca süren yoğurma işleminizi de tamamladıktan sonra, ayakaltı olmayan bir yere temiz büyükçe bir örtü serin
Örtüye, hamurunuzdan parçalar kopartıp avucunuzun içi ile yassılaştırarak dizin
NOT:Koparttığınız parçalar ne kadar küçük olursa kurutma ve ufalama işleminiz de o kadar kolay ve başarılı olur
Büyük parçalar halinde kurumaya bırakırsanız dışı kolay kurur ama içi yaş kalır
Dolayısıyla ufalamakta güçlük çekersiniz
)
5-Örtüye dizme işleminiz bittikten sonra, yaklaşık 12 saat ön yüzünü kurumaya bırakın
Daha sonra tersini çevirin ve yine 12 saat kadar kurutun
NOT:Kurutma işlemi hava sıcaklığına göre değişebilir
Kuruyup kurumadığını anlamak için bir parçayı avuçlarınızın içine alın ve ufalamaya çalışın
Elinize yapışmadan un haline geliyorsa bir sonraki işleme hazır demektir
6-Kuruttuğunuz parçaları toplayın ve mutfak robotu yardımıyla ufalayın
NOT:Tarhananızı küçük poşetlere koyup dondurucuda veya buzdolabında daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul