Yalnız Mesajı Göster

İnebolu Usulu Ev Tarhanası

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İnebolu Usulu Ev Tarhanası



İnebolu Usulu Tarhana - tarhana nasıl yapılır


MALZEMELER

1,5 kg kuru soğan

1,5 kg taze kırmızı biber

2 kg domates

1 demet maydanoz

1 demet dereotu

1/2 çay bard tuz

1 tepeleme yemek kaşığı tuz (hamuruna)

2 kg süzme yoğurt

Aldığı kadar un

HAZIRLANMASI:

1-Soğanları halka halka doğrayıp tencerenin dibine dizinÜzerine 1 parmak eninde doğradığınız kırmızı biberleri, küp küp doğradığınız domatesleri yerleştirinYıkanmış maydanoz ve dereotlarını doğramadan demet halinde en üste yerleştirinÜzerine tuzu serpin ve kapağı kapalı halde en kısık ateşte kaynamaya bırakınKaynamaya başladıktan sonra kapağını açınİyice piştikten sonra demet halindeki maydanoz ve dereotunun suyunu elinizle süzüp atın ve tencereyi bir kenarda iyice soğuyuncaya kadar bekletin


2-Malzemeniz iyice soğuduktan sonra kevgirden geçirin ve geriye kalan posayı atın


3-Unu bir kaba boşaltın ve ortasını havuz biçiminde açınİçine süzme yoğurdu,tuzu ve kevgirden geçirilmiş malzemeyi ilave edip yoğurunHamurunuzun kıvamı çok sert olmalı!Hazırladığınız hamuru oldukça derin bir mutfak kabına yerleştirin,mutfak kabının üzerini temiz bir bezle örtün ve 10 gün boyunca sabah-akşam 2-3 dk yoğurun(Soğuk havalarda 12-13 gün boyunca yoğurun)


4-10 gün boyunca süren yoğurma işleminizi de tamamladıktan sonra, ayakaltı olmayan bir yere temiz büyükçe bir örtü serinÖrtüye, hamurunuzdan parçalar kopartıp avucunuzun içi ile yassılaştırarak dizin

NOT:Koparttığınız parçalar ne kadar küçük olursa kurutma ve ufalama işleminiz de o kadar kolay ve başarılı olurBüyük parçalar halinde kurumaya bırakırsanız dışı kolay kurur ama içi yaş kalırDolayısıyla ufalamakta güçlük çekersiniz)


5-Örtüye dizme işleminiz bittikten sonra, yaklaşık 12 saat ön yüzünü kurumaya bırakınDaha sonra tersini çevirin ve yine 12 saat kadar kurutun


NOT:Kurutma işlemi hava sıcaklığına göre değişebilirKuruyup kurumadığını anlamak için bir parçayı avuçlarınızın içine alın ve ufalamaya çalışınElinize yapışmadan un haline geliyorsa bir sonraki işleme hazır demektir


6-Kuruttuğunuz parçaları toplayın ve mutfak robotu yardımıyla ufalayın


NOT:Tarhananızı küçük poşetlere koyup dondurucuda veya buzdolabında daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla