Yalnız Mesajı Göster

Tatlilar Tarifi

Eski 06-25-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Tatlilar Tarifi



TATLILAR

AŞURE

Malzemeler :

250 gr Aşurelik Dövülmüş Buğday (1,5 bardak)
1,5 kahve fincanı Pirinç
30 bardak Su
750 gr TozŞeker
3 bardak Süt
50 gr Kuru Fasulye
50 gr Kuru Bakla
50 gr Nohut
100 gr İç Ceviz
100 gr Kuru Kayısı
150 gr Sultani Üzüm
100 gr İncir
25 gr Beyaz Çam Fıstığı
25 gr Kuş Üzümü
100 gr Tatlı İç Badem
1 kahve fincanı Gül Suyu

1,5 bardak aşurelik buğdayı ve 1,5 kahve fincanı pirinci bir tencereye koyarak, bir gece suda bekletin

Fasulye, Nohut, Nohutu da bir gece önceden ıslatmak gerekir

Ertesi gün, bu suyu döküp yerine 30 bardak su koyup, buğdaylar iyice yumuşayıncaya kadar 2-3 saat pişirmelidir

Daha sonra üstüne, 3 bardak (750 gr) toz şeker, 3 bardak süt katılarak, şeker eriyene kadar karıştırılır İki taşım kaynatılır

Bu sütlü ve şekerli buğday suyuna, bir gece önce ıslatılmış ve sonra haşlanmış, nohut, fasulye, bakla, ayıklanmış ve yıkanmış Sultani Üzüm, KuşÜzümü, küçük küçük kesilmiş Kayısı, İncir, Çam Fıstık, kabukları soyulmuş (haşlanarak) badem, küçük parçalara bölünmüş iç ceviz ve bir kahve fincanı gülsuyu katılarak bir taşım kaynatılmalı Tencereyi ateşten alıp hemen kaselere bölmeli

Kaselerin üstlerini badem, ceviz, üzüm ve nar ile süsleyebilirsiniz

AYVA TATLISI

Malzemeler : (6 kişi için)

3 adet büyük Ayva
10 yemek kaşığı Şeker
2 adet Elma
½ çay kaşığı Tarçın
Süslemek İçin
Ceviz, Taze Kaymak

Hazırlanışı :

Ayvaları soyup ortadan ikiye bölerek çekirdek yuvalarını temizleyin Fırına girebilecek kapaklı bir kaba dizin Her yarım ayva için iki yemek kaşığı ve iki kaşık da fazladan olmak üzere sekiz kaşık toz şekeri üzerlerine gezdirin

Çok kısık ateşte pişmeye bırakın Renk vermesi için çekirdekleri fırın kabına eklemeyi unutmayın Diğer tarafta elmaları soyup rendeleyerek kalan iki kaşık şeker ve tarçınla karıştırın

Ateşten aldığınız ayvaların çekirdek yuvalarına rendelenmiş elmaları eşit olarak yerleştirin kendi suyu ile 160 derece ısıdaki fırına verin Kendi suyu az gelirse yarım çay bardağı sıcak su ekleyebilirsiniz Elmalar ve ayvalar fırında iyice yumuşayınca çıkarın

Servis tabaklarına alın
Soğuduktan sonra üzerini taze kaymak ve cevizle süsleyerek servis yapınız

ELMALI TATLI

Malzemeler : (6 kişi için)

3 adet büyük Elma
1 su bardağı dövülmüş ceviz
½ lt Süt
1 çay kaşığı Tarçın
1 kahve fincanı Un
8 yemek kaşığı su bardağı toz şeker
1 paket Vanilya

Hazırlanışı :

Elmaları soyup çekirdek yuvalarını temizleyerek az suda 10 dakika kadar pişirin

Servis tabağına alıp içlerine tarçın ve ceviz karışımından eşit miktarlarda doldurun

Diğer tarafta süt, şeker ve unu karıştırarak koyuca bir muhallebi hazırlayınVanilyayı ekleyin Ceviz ve elmaların üzerine yayın

Soğuduktan sonra servis yapınız

SÜTLÜ GÜLLAÇ TATLISI

Malzemeler : (6 kişi için)

6 yaprak güllaç
200 gr Ceviziçi
½ Kg Toz Şeker
1 Kg Süt
Meyva Şekerlemesi yada Hindistan Cevizi

Hazırlanışı :

Büyük ve yayvan bir tepsiye sütün yarısını koyarak el yakacak sıcaklığa kadar ısıtın Ceviziçini fazla ufaltmadan dövüp, hazırlayın

Güllaç yaprağının bir tanesini ortadan ikiye bölün Bu yarım güllacı tekrar ikiye katlayarak sıcak sütün içine batırıp yumuşamasını sağlayın Sütten çıkararak tabağa alın İkiye katlanmış ama çeyrek güllaç görünümündeki yaprağın geniş tarafına dövülmüş cevizden iki kaşık koyup sigara böreği gibi ama daha kalınca sarın Hepsini aynı şekilde sararak cam tepsiye dizin

Kalan sütü kaynatıp şekerini koyun Damak tadınıza göre şekerini azaltıp, artırabilirsiniz Şeker sütün içinde eriyince sıcak sütü güllaç tepsisine yavaş yavaş dökün Üzerine bir kapak kapatıp sütü iyice çekmesini bekleyin Sütü çektikçe yeni süt ilave edin Güllaçlar iyice sütlü olmalı

Üzerine isteğe göre meyva şekerlemesi ya da hindistan cevizi tozu ile süslenebilir Hindistan cevizi beyaz güllacın üzerinde pek belli olmasa da çok hoş bir koku ve tad sağlar Sütünü iyice çekip, doyma noktasına gelen güllaç tepsisini buzdolabına koyun Soğuduktan sonra tabaklara alarak servis yapın

İNCİR DİLİMLERİ

Malzemeler : (20 adet için)

150 gr Kuru İncir
50 gr Toz Badem
Kavrulmuş Badem
2 kaşık Çokokrem
1 çorba kaşığı Bal

Hazırlanışı :

Kuru İncirleri Mutfak Robotu ile rendeleyin İçine kavrulmuş bademi, bal ve çokokremi ekleyin İyice karıştırın

Meydana gelen hamuru rulo haline getirin 20 eşit parçaya bölün Kavrulmuş bademe batırın Bir yağlı kağıt üzerinde buzdolabında soğutun

Servis yaparken üzerine sütlü çikolata sosu konulabilir

İRMİK HELVASI

Malzemeler : (4-6 kişi için)

½ Kg iri boy İrmik
4 bardak Su
3 su bardağı Toz Şeker
1 kahve fincanı Çam Fıstığı
1 su bardağı Sıvı Yağ

Hazırlanışı :

Şekerin yarısı ve 4 bardak su karıştırılarak kaynatılır

Diğer tarafta yağ kızdırılır, içine fıstıklar atılır, hafif pembeleşince, irmik konur Hafif ateşte karıştırılarak kavrulur Aniden bir tarafın kavrulmaması için sürekli karıştırılmaya dikkat edilir İrmik ve fıstıklar yağı dışarı vermeye başladığında ve irmik kokusu duyulduğunda, kaynayan şekerli sudan içine bir kaşık dökülür Cızırtı çıkarırsa pişmiş demektir

Helva ocaktan alınır ve şekerli kaynayan su üzerine dökülür İyice karıştırılır ve tekrar ateşe konur Suyunu çekene kadar pişirilir

Tencerenin kapağı açılır ve kalan şeker üzerine dökülür ve karıştırılır Soğuyana kadar 3-4 kez açılır ve karıştırılır

Şekerin yarısının sonradan konulması, helvanın tane tane olmasını sağlar

KABAK TATLISI

Malzemeler : (6 kişi için)

2 Kg Bal Kabağı
1 Kg Toz Şeker
Süslemek için Ceviz

Hazırlanışı :

Kabağı bütün aldıysanız dilimleyip kabuklarını soyarak geniş bir kapta şekerle örterek bir kaç saat bekletin Kabuklarını soyup hazırlamak biraz zor olduğundan dilimlenmiş olarak satılanlardan almanızı öneririm

Bekleme süresi sonunda sulanmış olan kabakları hiç su koymadan kısık ateşte ağır ağır pişirin Yumuşayınca ateşi kapatıp soğumaya bırakın

Servis sırasında üzerini dövülmüş cevizle süsleyin

MUHALLEBİLİ KADAYIF

Malzemeler : (6 kişi için)

1 paket margarin
Muhallebi İçin
6 su bardağı süt
Bir buçuk su bardağı tozşeker
3 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı pirinç unu
1 tatlı kaşığı nişasta
2 adet yumurta sarısı
Bir tutam tuz, vanilya
Şerbeti İçin
4 su bardağı tozşeker
5 su bardağı su
Yarım limonun suyu

Hazırlanışı :

Öncelikle şerbeti hazırlayın Bunun için su ve şekeri bir tencereye alın Kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika daha ocakta tutun Limon suyunu ilave edin Bir-iki taşım kaynatıp tencereyi ocaktan alın Şerbeti soğumaya bırakın
40 cm çapında bir tepsiyi, erimiş margarinin yarısı ile yağlayın Kadayıfın yarısını bu tepsiye döşeyin Ayrı bir yerde süt, vanilya, un, nişasta, pirinç unu, tuz ve şekeri karıştırıp, muhallebi kıvamına getirin Koyulaşınca, muhallebiye 2 adet çırpılmış yumurta sarısı katın 1-2 dakika daha karıştırın Tencereyi ocaktan alıp, 10 dakika dinlendirin

Tepsiye yayılan kadayıfın üzerine muhallebiyi yayın Kalan kadayıfı da üzerine döşeyin 1 saat bekletin Erimiş margarini kadayıfın üzerine gezdirin Orta ısılı fırında kadayıf kızarana dek pişirin Üzerine soğuk şerbeti gezdirin

Kadayıf şerbeti iyice çekince dilimleyerek servis yapın

KESTANE ŞEKERİ

Malzemeler :

½ Kg Kestane
350 gr Tozşeker
2 tatlı kaşığı Vanilya
Su

Hazırlanışı :

Kestanelerin dış kabukları soyulur İç kabukları ile suya konarak iç kabuklar soyulana kadara, hafif ateşte kaynatılır Ateşten indirilir ve iç kabukları soyulur

Şeker tencereye konur Üzerini 1 parmak geçecek kadar su ilave edilir Karıştırmadan şekerin erimesi beklenir

Eridikten sonra kestaneler konulur ve çok hafif ateşte, kaynatmadan 2 saat pişirilir

Ateşten alındıktan sonra 1 gün beklenir Sonra kalan şurubu eminceye kadar çok hafif ateşte yeniden pişirilir

Servis yapılırken, üstlerine Vanilya serpilir

KOLAY PROFITEROL

Malzemeler : (4 kişi için)

2 paket bebe Bisküvisi
3-4 adet Elma
200 gr çekilmiş Fındık
1 paket kakaolu Puding
Hindistan Cevizi
2 su bardağı Su

Hazırlanışı :

Elmaları rendeleyin Rendenin içine fındıkları ve küçük küçük kırdığınız bisküvileri katıp iyice yoğurun Daha sonra dilediğiniz büyüklükte toplar yaparak servis tabağına diziniz

2 bardak su ile pudingi hazırlayın Yaptığınız topların üzerine her yeri kaplayacak şekilde yaptığınız pudingi dökün Son olarak en üste Hindistan Cevizlerini serpin

Artan keki hava almayan bir kapta bir kaç gün saklayabilirsiniz

LİMONLU CHEESECAKE

Malzemeler : (6 kişi için)

300 gram labne peyniri
2 adet yumurta
½ su bardağı Toz Şeker
2 su bardağı Krem Şanti
½ su bardağı rendelenmiş Limon (kabuğu ve içi beraber)
3 yaprak jelatin
250 gram kepekli tatlı bisküvi
Üç buçuk çorba kaşığı margarin
Üzerinin limon dilimleri

Hazırlanışı :

Bisküvi ile margarini karıştırın 20 cm'lik kelepçeli bir kek kalıbına yerleştirin

Yumurtanın sarısını ve beyazını ayrı ayrı çırpın Öncelikle sarısını kremşanti, şeker ve labneyle karıştırın Yumurta beyazlarını ekleyin Rendelenmiş limonu ekleyin Jelatini ıslatın Eriyince yumurtalı karışıma ekleyin Kek kalıbına dökün

Üzerine dövülmüş bisküvileri yayın Buzdolabında 3-4 saat bekletin Daha sonra kalıbı servis tabağına ters çevirip, cheescake'yi çıkarın

Limon dilimleri ile süsleyip, dilimleyerek servis yapın

LİMONLU DONDURMA

Malzemeler : (4 kişi için)

3 Limon Suyu
1 Su bardağı Toz Şeker
2 bardak Su
1 Limon Kabuğu Rendesi

Hazırlanışı :

1 bardak toz şeker ve 1 limon kabuğu rendesi bir kasenin içinde iyice karıştırılarak yedirilir

Limon kabuğu yedirilmiş şekere 2 bardak su katılır Karıştırılarak şeker eritilir Tüm malzeme süzgeçten geçirilir

Süzgeçten geçirilen malzemeye 3 limon suyu ilave edilir Dondurulacağı kaba konur ve buzluğa kaldırılır Ara ara karıştırılarak dondurulur

LİMONLU HALKA

Malzemeler : (4-6 kişi için)

125 gr Tereyağı
1 adet Limon
2 adet Yumurta Sarısı
200 gr Un
50 gr Nişasta
1 tatlı kaşığı silme Kabartma Tozu
Üstüne
1 adet Yumurta Sarısı
Süt

Hazırlanışı :

Şekerle tereyağını köpürünceye kadar çırpın Limon kabuğunu rendeleyin ve suyunu sıkın Sonra her ikisini de yumurta sarısı ile birlikte şekerli tereyağına ilave edin

Nişasta ve kabartma tozuyla birlikte karıştırdığınız unu kaşık kaşık malzemeye katın ve hazırladığınız hamuru 1 gece buzdolabında bırakın

Hamuru unladığınız tezgahta ½ cm kalınlığında açın Çok ufak halkalar kesin ve yağlayıp üstüne un serptiğiniz tepsiye dizin Yumurta sarısı ile bir miktar sütü karıştırın ve halkaların üstüne sürün Önceden ısıttığınız fırında açık sarı bir renk alana kadar pişirin

Öneri ; Bir kısmının üstüne sütlü yumurta sürmeyip, halkalar soğuduktan sonra üstlerine pudra şekerli limon karışımını sürün

MEYVE SALATASI

Malzemeler : (4 kişi için)

2 şer adet elma, portakal, muz, armut, kivi (hepsinin bulunması şart değil, 2-3 cins meyve yeterli)
1 su bardağı konsantre şeftali yada kayısı suyu
1 yemek kaşığı tozşeker
1/2 çay bardağı limon suyu

Hazırlanışı :

Kişi başına yarımşar adet olmak üzere evde bulunan mevsim meyvelerini soyarak fındık büyüklüğünde doğrayın Yani dört kişi için iki elma, iki portakal, iki muz vs Hepsini yarım çay bardağı limon suyu içinde karıştırın Üzerine bir kaşık toz şeker eklediğiniz su bardağı dolusu konsantre kayısı yada şeftali suyunu gezdirin Buzdolabında bir saat kadar bekletin Ayaklı kaselere bölerek servis yapın

Servis yaparken üzerine isteğe bağlı dövülmüş ceviz ve/veya fındık ekleyebilirsiniz

NARENCİYE PELTESİ

Malzemeler : (4 kişi için)

2 su bardağı Portakal Suyu
1 su bardağı Greyfurt Suyu
½ Limonun Suyu
4 yemek Kaşığı Nişasta
¾ su bardağı Toz Şeker
1 su bardağı Su
1 yemek kaşığı Portakal Kabuğu Rendesi

Hazırlanışı :

Portakal, greyfurt ve limonu narenciye sıkacağıyla sıkın 3 yemek kaşığı nişastayı, 1 su bardağı suda eritin Meyve suyunun içinde şekeri eritin, portakal kabuğu rendesini ekleyin ve kısık ateşte kaynatmaya başlayın

Nişastalı suyu yavaş yavaş, şekerli meyve suyuna ilave edin ve devamlı karıştırın Pelteniz 5-7 dakika kaynadıktan sonra, koyulaşınca kaselere boşaltın

Soğuk Servis Yapınız

PORTAKAL FIRINDA

Malzemeler : (3 kişilik)

3 adet Portakal
2 adet golden elma
1 adet muz
6 adet tarçınlı akide şekeri
1 paket Krem Şanti
1 çorba kaşığı Kakao
Süslemek için antepfıstığı

Hazırlanışı :

Portakalların üzerinden yuvarlak bir şapka kesin İçlerini oyucu yardımıyla oyun

Kabuğundan çıkardığınız portakalların suyunu sıkın Elmaları ve muzu küçük doğrayıp, portakal suyu ile karıştırın

Akide şekerlerini havanda dövüp, meyvelere ilave edin Hazırladığınız malzemeyi, portakalların içine doldurun

Portakalları fırın kaplarına koyun Orta hararetli fırında 25-30 dakika pişirin Bu arada krem şantiyi üzerindeki tarife göre hazırlayıp, içine kakao atıp çırpın ve buz- dolabında soğutun Pişen portakalları fırından alıp, ılınmaya bırakın

Daha sonra üzerlerine krem şanti koyun File fıstık serpin Şapkalarını kapatıp, servis yapın

VİŞNELİ TATLI

Malzemeler : (8 - 10 kişi için)

2 paket bebe bisküvisi
2 paket vanilyalı puding
3,5 bardak vişneli meyve suyu
3 bardak Süt
1 kase dondurulmuş vişne

Hazırlanışı :

Bir paket vanilyalı pudingi 3 bardak sütle pişirin Geniş bir cam kaba bebe bisküvilerinin yarısını dizin Pudingi üzerine yayın

Üzerine bir kat daha bebe bisküvisi dizin Bisküvilerin üzerine çekirdekleri çıkarılmış vişneleri bolca yerleştirin Kalan pudingi 3,5 bardak vişne suyu ile pişirin Kaptaki vişnelerin üzerine yayın

Buzdolabında bir iki saat bekletin İyice soğuduktan sonra servis yapın

Bu ölçülerde yapılan tatlı oldukça fazla kişiye yetecek miktarda olduğu için daha az kişi için yapılmak istendiğinde ölçülerin yarısını kullanmak iyi olur

ZERDE

Malzemeler : (4-6 kişi için)

1 çay bardağı kırıksız iyi cins Pirinç
2 su bardağı Toz Şeker
1 yemek kaşığı Nişasta
5 su bardağı Su
1 tutam Safran (çay kaşığının ucunda)
1 tutam Zerdeçal
Süslemek İçin
Fındık, Fıstık, Kuş Üzümü, Nar Tanesi, Tarçın Tozu, Ağartılmış Badem

Hazırlanışı :

5 bardak suyun içine pirinç konur ve yumuşayıncaya kadar haşlanır Şeker katılıp, kaynatmaya devam edilir

Evvelce suda ıslatılıp, eritilmiş safran, zerdeçal (safran bulunamazsa sadece zerdeçal) haşlanan pirincin üstüne dökülür Kaynamaya bırakılır

Kaynamakta olan karışıma suda ezilmiş nişasta ilave edilir Kaynatmaya devam edilir

Pişmesi biten zerde servis kaselerine alınır Üzeri süs bölümünde verilenlerden arzu edilenlerle süslenir

Zerdenin fazla koyu olmaması gerekir Suyunu ve nişastasının ayarını iyi tutturmak gerekir Safran'ın da fazla kullanılmaması lazımdır
Arzuya göre üzerine gülsuyu da konabilir

Şekerpare

Malzemeler :

Şurup için :

3 su bardağı toz şeker
3,5 su bardağı su
Yarım limon suyu

Hamur için :

5 kahve fincanı un
10 çorba kaşığı pudra şekeri
2,5 kahve fincanı margarin
1 yumurta
Yarım su bardağı toz badem
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Yarım limon kabuğu veya portakal kabuğu rendesi
1 su bardağı ceviz içi, şam fıstığı veya badem

Hazırlanışı :

Derin bir kapta un, pudra şekeri, margarin, yumurta, toz badem, kabartma tozu, limon kabuğu rendesi veya portakal kabuğu rendesini karıştırıp yoğurun Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekillendirin ve yağlanmış tepsiye dizin Şekerparelerin üzerini istediğinize göre ceviz içi, fındık veya badem ile süsleyin
Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 30 dakika kadar pişirin
Tozşeker ve suyu bir tencerede kaynatıp şurubu hazırlayın Limon suyunu ilave edip ateşten alın
Sıcak şurubu sıcak şekerparelerin üzerine döküp soğumaya bırakın Soğuduktan sonra servis tabağına alın ve servis yapın

Burma Tatlısı

Malzemeler :

Şurubu İçin :
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
3 damla limon suyu
Hamuru için :
15 hazır baklava yufkası
yarım tavuk göğüs eti
2 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi
Yarım çay bardağı toz şeker
250 gr (1 paket) margarin

Hazırlanışı :

Tavuk etini haşlayıp süzün ve tel tel ayırın Ceviz, üzüm, tarçın ve tozşekeri ilave ederek karıştırın
Bir kapta su ile tozşekeri kaynatıp şurubu hazırlayın Limon suyu ekleyip soğumaya bırakın
Yufkaları tezgaha sererek eritilmiş margarinle yağlayın Her birinin uç kısmına hazırlamış olduğunuz harçtan ekleyip oklavaya sarın ve büzerek yuvarlayın Yağlanmış tepsiye dizip üzerlerine kalan yağı sürün Sıcak fırında kızarıncaya kadar pişirin Sıcak tatlının üzerine soğuk şurubu dökün
Şurubunu çekip soğuyunca tatlınız servise hazırdır

Bonbon Tatlısı

Malzemeler :

2 paket bisküvi
1 paket margarin
8 çorba kaşığı tozşeker
1 kaşık limon rendesi
Yarım limon ve portakal suyu
2 çorba kaşığı kakao
Süslemek için :
2 çorba kaşığı çekilmiş şam fıstığı veya fındık

Hazırlanışı :

Bisküvileri ezerek toz haline getirin
Margarini eritip toz şekeri ilave edin ve karıştırıp bisküvileri ekleyin Kakao, limon kabuğu rendesi ve limon suyunu ilave edip iyice karıştırın Hazırladığınız karışım henüz sıcakken ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp top haline getirin Dilediğiniz süsleme malzemesine bulayıp servis tabağına yerleştirin
Not : Süsleme sırasına topların sıcak olmasına dikkat edin Aksi halde süsleme malzemelerine bulamakta zorluk çekersiniz

Şirin Kayganak

Malzemeler :

6 yumurta
2 su bardağı pekmez
yarım su bardağı su
yarım su bardağı tozşeker
Kızartmak için
100 gr Tereyağı

Hazırlanışı :

Yumurtaları çırpın Tereyağını tavada kızdırın
Çırpılmış yumurtaları tel süzgeçten geçirerek ince ince kızgın yağa akıtın Çatalla karıştırarak tel tek olmasını sağlayın
Pembeleşinceye kadar kızartın Pekmez, su ve tozşekeri derin bir tavada karıştırıp kaynatın Ve kızartılmış yumurtanın üzerine gezdirerek dökün Bir taşım kaynatıp ateşten alın Dilerseniz ceviz içi ile süsleyip servis yapın

Nevzine

Malzemeler :

1 paket margarin
1,5 sı bardağı çekilmiş ceviz
3 çorba kaşığı tahin
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı su
1 çay kaşığı karbonat
Şerbet için :
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
2 çorba kaşığı limon suyu

Hazırlanışı :

Un, eritilmiş ılık margarin, ceviz, tahin, yoğurt, su ve karbonatı bir kasede karıştırıp sert bir hamur yoğurun Üzerini nemli bezle örtüp 15 dakika dinlendirin Hamuru yağlanmış tepsiye yayıp baklava dilimleri şeklinde kesin Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında üzeri nar gibi kızarıncaya kadar yaklaşık yarım saat pişirin
Tozşeker ve suyu geniş bir tencerede yarım saat kaynatın Limon suyunu ilave edip soğumaya bırakın Fırından çıkardığınız nevzine üzerinde soğuk şerbeti döküp servis yapın

Kayısı Tatlısı

Malzemeler :

1 kg iri cins kuru kayısı
Yarım su bardağı toz şeker
8 su bardağı su
Yarım limon suyu
200 gr ceviz içi
2-3 çorba kaşığı susam

Hazırlanışı :

Kuru kayısıları yıkayın Bir tencereye alıp toz şeker, su ve limon suyunu ilave edin Orta ateşte 15 dakika kaynatıp soğumaya bırakın Kayısılar soğuduktan sonra kevgirle ayrı bir tabağa alın Her bir kayısının içine yarım ceviz içi yerleştirip küçük bir tepsiye yan yana dizin Tencerede kalan şurubu kayısıların üzerine gezdirerek dökün 1-2 saat bekletin Kayısı tatlısını servis tabaklarına paylaştırıp, üzerine susam serperek servis yapın

Portakallı İrmik Tatlısı

Malzemeler :

1,5 su bardağı portakal kabuğu rendesi
1,5 su bardağı portakal suyu
4 su bardağı su
1 su bardağı irmik
1,5 su bardağı toz şeker
Süslemek için
Birkaç portakal dilimi

Hazırlanışı :

Portakal kabuğu rendesi, portakal suyu, su, irmik ve toz şekeri bir tencereye alıp orta ateşte koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin Hazırladığınız muhallebiyi yuvarlak ve derin bir kaseye boşaltarak bir gece buzdolabında bekletin Servis yapacağınız zaman kaseyi servis tabağına ters çevirerek tatlıyı çıkarın Portakal dilimleri ile süsleyip dilimleyerek servis yapın

Hindistan Cevizli Lokum

Malzemeler :

3 çay bardağı pirinç
4 çay bardağı süt
1 su bardağı pudra şekeri
2 çorba kaşığı kuru üzüm
1 su bardağı hindistancevizi rendesi

Hazırlanışı :

Pirinci soğuk su ile ıslatın ve 12 saat bekletin Süzüp çok az su ilave ederek 15 dakika kadar haşlayın Pudra şekeri, süt, kuru üzüm ve hindistancevizinin yarısını pirince ekleyin Sürekli karıştırarak 20-25 dakika kadar kısık ateşte pişirin Fırın tepsisini yağlı kağıtla döşeyip hazırladığınız hamuru 2 cm kalınlığında dökün Donması için en az 6 saat buzdolabında bekletin Küçük kare parçalar şeklinde kesin Her parçayı Hindistan cevizi rendesine bulayıp kahve eşliğinde servis yapın

Lokma

Malzemeler : (4 kişi için)

4 su bardağı un
1 adet yumurta
1-1,5 su bardağı ılık su
Yeteri kadar maya
1 Çay kaşığı tuz
Kızartmak için :
Ayçiçek yağı
Şurup için :
3 su bardağı şeker
2 su bardağı su
½ limon suyu

Hazırlanışı :

Unu eleyin, ortasını havuz gibi açın Maya, yumurta, ılık su ve tuz koyarak karıştırın
Boza kıvamında akıcı bir hamur hazırlayın Hamuru sıcak ortamda ağzı kapalı olarak 20 dakika mayalanması için bekletin Yeterince mayalandıktan sonra hamur avuç içinde sıkılarak yağa batırılmış çay kaşığı yardımıyla (çay kaşığı ile yapmakta zorlanırsanız, lokma makinesi kullanın) bilye büyüklüğünde parçalar alınıp yağda kızartılır (Önceden su, şeker ve limon karışımında bir taşım kaynatılarak hazırlanan şurup ılıması için bekletilir Sonra kullanılır) Yağdan aldığımız kızarmış hamur ılıtılmış şurubun içerisine atılır ve çok az bekletildikten (şekeri çekinceye kadar) sonra çıkartılır

Alıntı Yaparak Cevapla