Prof. Dr. Sinsi
|
Tatlilar Tarifi
TATLILAR
AŞURE
Malzemeler :
250 gr Aşurelik Dövülmüş Buğday (1,5 bardak)
1,5 kahve fincanı Pirinç
30 bardak Su
750 gr TozŞeker
3 bardak Süt
50 gr Kuru Fasulye
50 gr Kuru Bakla
50 gr Nohut
100 gr İç Ceviz
100 gr Kuru Kayısı
150 gr Sultani Üzüm
100 gr İncir
25 gr Beyaz Çam Fıstığı
25 gr Kuş Üzümü
100 gr Tatlı İç Badem
1 kahve fincanı Gül Suyu
1,5 bardak aşurelik buğdayı ve 1,5 kahve fincanı pirinci bir tencereye koyarak, bir gece suda bekletin
Fasulye, Nohut, Nohutu da bir gece önceden ıslatmak gerekir
Ertesi gün, bu suyu döküp yerine 30 bardak su koyup, buğdaylar iyice yumuşayıncaya kadar 2-3 saat pişirmelidir
Daha sonra üstüne, 3 bardak (750 gr) toz şeker, 3 bardak süt katılarak, şeker eriyene kadar karıştırılır İki taşım kaynatılır
Bu sütlü ve şekerli buğday suyuna, bir gece önce ıslatılmış ve sonra haşlanmış, nohut, fasulye, bakla, ayıklanmış ve yıkanmış Sultani Üzüm, KuşÜzümü, küçük küçük kesilmiş Kayısı, İncir, Çam Fıstık, kabukları soyulmuş (haşlanarak) badem, küçük parçalara bölünmüş iç ceviz ve bir kahve fincanı gülsuyu katılarak bir taşım kaynatılmalı Tencereyi ateşten alıp hemen kaselere bölmeli
Kaselerin üstlerini badem, ceviz, üzüm ve nar ile süsleyebilirsiniz
AYVA TATLISI
Malzemeler : (6 kişi için)
3 adet büyük Ayva
10 yemek kaşığı Şeker
2 adet Elma
½ çay kaşığı Tarçın
Süslemek İçin
Ceviz, Taze Kaymak
Hazırlanışı :
Ayvaları soyup ortadan ikiye bölerek çekirdek yuvalarını temizleyin Fırına girebilecek kapaklı bir kaba dizin Her yarım ayva için iki yemek kaşığı ve iki kaşık da fazladan olmak üzere sekiz kaşık toz şekeri üzerlerine gezdirin
Çok kısık ateşte pişmeye bırakın Renk vermesi için çekirdekleri fırın kabına eklemeyi unutmayın Diğer tarafta elmaları soyup rendeleyerek kalan iki kaşık şeker ve tarçınla karıştırın
Ateşten aldığınız ayvaların çekirdek yuvalarına rendelenmiş elmaları eşit olarak yerleştirin kendi suyu ile 160 derece ısıdaki fırına verin Kendi suyu az gelirse yarım çay bardağı sıcak su ekleyebilirsiniz Elmalar ve ayvalar fırında iyice yumuşayınca çıkarın
Servis tabaklarına alın
Soğuduktan sonra üzerini taze kaymak ve cevizle süsleyerek servis yapınız
ELMALI TATLI
Malzemeler : (6 kişi için)
3 adet büyük Elma
1 su bardağı dövülmüş ceviz
½ lt Süt
1 çay kaşığı Tarçın
1 kahve fincanı Un
8 yemek kaşığı su bardağı toz şeker
1 paket Vanilya
Hazırlanışı :
Elmaları soyup çekirdek yuvalarını temizleyerek az suda 10 dakika kadar pişirin
Servis tabağına alıp içlerine tarçın ve ceviz karışımından eşit miktarlarda doldurun
Diğer tarafta süt, şeker ve unu karıştırarak koyuca bir muhallebi hazırlayın Vanilyayı ekleyin Ceviz ve elmaların üzerine yayın
Soğuduktan sonra servis yapınız
SÜTLÜ GÜLLAÇ TATLISI
Malzemeler : (6 kişi için)
6 yaprak güllaç
200 gr Ceviziçi
½ Kg Toz Şeker
1 Kg Süt
Meyva Şekerlemesi yada Hindistan Cevizi
Hazırlanışı :
Büyük ve yayvan bir tepsiye sütün yarısını koyarak el yakacak sıcaklığa kadar ısıtın Ceviziçini fazla ufaltmadan dövüp, hazırlayın
Güllaç yaprağının bir tanesini ortadan ikiye bölün Bu yarım güllacı tekrar ikiye katlayarak sıcak sütün içine batırıp yumuşamasını sağlayın Sütten çıkararak tabağa alın İkiye katlanmış ama çeyrek güllaç görünümündeki yaprağın geniş tarafına dövülmüş cevizden iki kaşık koyup sigara böreği gibi ama daha kalınca sarın Hepsini aynı şekilde sararak cam tepsiye dizin
Kalan sütü kaynatıp şekerini koyun Damak tadınıza göre şekerini azaltıp, artırabilirsiniz Şeker sütün içinde eriyince sıcak sütü güllaç tepsisine yavaş yavaş dökün Üzerine bir kapak kapatıp sütü iyice çekmesini bekleyin Sütü çektikçe yeni süt ilave edin Güllaçlar iyice sütlü olmalı
Üzerine isteğe göre meyva şekerlemesi ya da hindistan cevizi tozu ile süslenebilir Hindistan cevizi beyaz güllacın üzerinde pek belli olmasa da çok hoş bir koku ve tad sağlar Sütünü iyice çekip, doyma noktasına gelen güllaç tepsisini buzdolabına koyun Soğuduktan sonra tabaklara alarak servis yapın
İNCİR DİLİMLERİ
Malzemeler : (20 adet için)
150 gr Kuru İncir
50 gr Toz Badem
Kavrulmuş Badem
2 kaşık Çokokrem
1 çorba kaşığı Bal
Hazırlanışı :
Kuru İncirleri Mutfak Robotu ile rendeleyin İçine kavrulmuş bademi, bal ve çokokremi ekleyin İyice karıştırın
Meydana gelen hamuru rulo haline getirin 20 eşit parçaya bölün Kavrulmuş bademe batırın Bir yağlı kağıt üzerinde buzdolabında soğutun
Servis yaparken üzerine sütlü çikolata sosu konulabilir
İRMİK HELVASI
Malzemeler : (4-6 kişi için)
½ Kg iri boy İrmik
4 bardak Su
3 su bardağı Toz Şeker
1 kahve fincanı Çam Fıstığı
1 su bardağı Sıvı Yağ
Hazırlanışı :
Şekerin yarısı ve 4 bardak su karıştırılarak kaynatılır
Diğer tarafta yağ kızdırılır, içine fıstıklar atılır, hafif pembeleşince, irmik konur Hafif ateşte karıştırılarak kavrulur Aniden bir tarafın kavrulmaması için sürekli karıştırılmaya dikkat edilir İrmik ve fıstıklar yağı dışarı vermeye başladığında ve irmik kokusu duyulduğunda, kaynayan şekerli sudan içine bir kaşık dökülür Cızırtı çıkarırsa pişmiş demektir
Helva ocaktan alınır ve şekerli kaynayan su üzerine dökülür İyice karıştırılır ve tekrar ateşe konur Suyunu çekene kadar pişirilir
Tencerenin kapağı açılır ve kalan şeker üzerine dökülür ve karıştırılır Soğuyana kadar 3-4 kez açılır ve karıştırılır
Şekerin yarısının sonradan konulması, helvanın tane tane olmasını sağlar
KABAK TATLISI
Malzemeler : (6 kişi için)
2 Kg Bal Kabağı
1 Kg Toz Şeker
Süslemek için Ceviz
Hazırlanışı :
Kabağı bütün aldıysanız dilimleyip kabuklarını soyarak geniş bir kapta şekerle örterek bir kaç saat bekletin Kabuklarını soyup hazırlamak biraz zor olduğundan dilimlenmiş olarak satılanlardan almanızı öneririm
Bekleme süresi sonunda sulanmış olan kabakları hiç su koymadan kısık ateşte ağır ağır pişirin Yumuşayınca ateşi kapatıp soğumaya bırakın
Servis sırasında üzerini dövülmüş cevizle süsleyin
MUHALLEBİLİ KADAYIF
Malzemeler : (6 kişi için)
1 paket margarin
Muhallebi İçin
6 su bardağı süt
Bir buçuk su bardağı tozşeker
3 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı pirinç unu
1 tatlı kaşığı nişasta
2 adet yumurta sarısı
Bir tutam tuz, vanilya
Şerbeti İçin
4 su bardağı tozşeker
5 su bardağı su
Yarım limonun suyu
Hazırlanışı :
Öncelikle şerbeti hazırlayın Bunun için su ve şekeri bir tencereye alın Kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika daha ocakta tutun Limon suyunu ilave edin Bir-iki taşım kaynatıp tencereyi ocaktan alın Şerbeti soğumaya bırakın
40 cm çapında bir tepsiyi, erimiş margarinin yarısı ile yağlayın Kadayıfın yarısını bu tepsiye döşeyin Ayrı bir yerde süt, vanilya, un, nişasta, pirinç unu, tuz ve şekeri karıştırıp, muhallebi kıvamına getirin Koyulaşınca, muhallebiye 2 adet çırpılmış yumurta sarısı katın 1-2 dakika daha karıştırın Tencereyi ocaktan alıp, 10 dakika dinlendirin
Tepsiye yayılan kadayıfın üzerine muhallebiyi yayın Kalan kadayıfı da üzerine döşeyin 1 saat bekletin Erimiş margarini kadayıfın üzerine gezdirin Orta ısılı fırında kadayıf kızarana dek pişirin Üzerine soğuk şerbeti gezdirin
Kadayıf şerbeti iyice çekince dilimleyerek servis yapın
KESTANE ŞEKERİ
Malzemeler :
½ Kg Kestane
350 gr Tozşeker
2 tatlı kaşığı Vanilya
Su
Hazırlanışı :
Kestanelerin dış kabukları soyulur İç kabukları ile suya konarak iç kabuklar soyulana kadara, hafif ateşte kaynatılır Ateşten indirilir ve iç kabukları soyulur
Şeker tencereye konur Üzerini 1 parmak geçecek kadar su ilave edilir Karıştırmadan şekerin erimesi beklenir
Eridikten sonra kestaneler konulur ve çok hafif ateşte, kaynatmadan 2 saat pişirilir
Ateşten alındıktan sonra 1 gün beklenir Sonra kalan şurubu eminceye kadar çok hafif ateşte yeniden pişirilir
Servis yapılırken, üstlerine Vanilya serpilir
KOLAY PROFITEROL
Malzemeler : (4 kişi için)
2 paket bebe Bisküvisi
3-4 adet Elma
200 gr çekilmiş Fındık
1 paket kakaolu Puding
Hindistan Cevizi
2 su bardağı Su
Hazırlanışı :
Elmaları rendeleyin Rendenin içine fındıkları ve küçük küçük kırdığınız bisküvileri katıp iyice yoğurun Daha sonra dilediğiniz büyüklükte toplar yaparak servis tabağına diziniz
2 bardak su ile pudingi hazırlayın Yaptığınız topların üzerine her yeri kaplayacak şekilde yaptığınız pudingi dökün Son olarak en üste Hindistan Cevizlerini serpin
Artan keki hava almayan bir kapta bir kaç gün saklayabilirsiniz
LİMONLU CHEESECAKE
Malzemeler : (6 kişi için)
300 gram labne peyniri
2 adet yumurta
½ su bardağı Toz Şeker
2 su bardağı Krem Şanti
½ su bardağı rendelenmiş Limon (kabuğu ve içi beraber)
3 yaprak jelatin
250 gram kepekli tatlı bisküvi
Üç buçuk çorba kaşığı margarin
Üzerinin limon dilimleri
Hazırlanışı :
Bisküvi ile margarini karıştırın 20 cm'lik kelepçeli bir kek kalıbına yerleştirin
Yumurtanın sarısını ve beyazını ayrı ayrı çırpın Öncelikle sarısını kremşanti, şeker ve labneyle karıştırın Yumurta beyazlarını ekleyin Rendelenmiş limonu ekleyin Jelatini ıslatın Eriyince yumurtalı karışıma ekleyin Kek kalıbına dökün
Üzerine dövülmüş bisküvileri yayın Buzdolabında 3-4 saat bekletin Daha sonra kalıbı servis tabağına ters çevirip, cheescake'yi çıkarın
Limon dilimleri ile süsleyip, dilimleyerek servis yapın
LİMONLU DONDURMA
Malzemeler : (4 kişi için)
3 Limon Suyu
1 Su bardağı Toz Şeker
2 bardak Su
1 Limon Kabuğu Rendesi
Hazırlanışı :
1 bardak toz şeker ve 1 limon kabuğu rendesi bir kasenin içinde iyice karıştırılarak yedirilir
Limon kabuğu yedirilmiş şekere 2 bardak su katılır Karıştırılarak şeker eritilir Tüm malzeme süzgeçten geçirilir
Süzgeçten geçirilen malzemeye 3 limon suyu ilave edilir Dondurulacağı kaba konur ve buzluğa kaldırılır Ara ara karıştırılarak dondurulur
LİMONLU HALKA
Malzemeler : (4-6 kişi için)
125 gr Tereyağı
1 adet Limon
2 adet Yumurta Sarısı
200 gr Un
50 gr Nişasta
1 tatlı kaşığı silme Kabartma Tozu
Üstüne
1 adet Yumurta Sarısı
Süt
Hazırlanışı :
Şekerle tereyağını köpürünceye kadar çırpın Limon kabuğunu rendeleyin ve suyunu sıkın Sonra her ikisini de yumurta sarısı ile birlikte şekerli tereyağına ilave edin
Nişasta ve kabartma tozuyla birlikte karıştırdığınız unu kaşık kaşık malzemeye katın ve hazırladığınız hamuru 1 gece buzdolabında bırakın
Hamuru unladığınız tezgahta ½ cm kalınlığında açın Çok ufak halkalar kesin ve yağlayıp üstüne un serptiğiniz tepsiye dizin Yumurta sarısı ile bir miktar sütü karıştırın ve halkaların üstüne sürün Önceden ısıttığınız fırında açık sarı bir renk alana kadar pişirin
Öneri ; Bir kısmının üstüne sütlü yumurta sürmeyip, halkalar soğuduktan sonra üstlerine pudra şekerli limon karışımını sürün
MEYVE SALATASI
Malzemeler : (4 kişi için)
2 şer adet elma, portakal, muz, armut, kivi (hepsinin bulunması şart değil, 2-3 cins meyve yeterli)
1 su bardağı konsantre şeftali yada kayısı suyu
1 yemek kaşığı tozşeker
1/2 çay bardağı limon suyu
Hazırlanışı :
Kişi başına yarımşar adet olmak üzere evde bulunan mevsim meyvelerini soyarak fındık büyüklüğünde doğrayın Yani dört kişi için iki elma, iki portakal, iki muz vs  Hepsini yarım çay bardağı limon suyu içinde karıştırın Üzerine bir kaşık toz şeker eklediğiniz su bardağı dolusu konsantre kayısı yada şeftali suyunu gezdirin Buzdolabında bir saat kadar bekletin Ayaklı kaselere bölerek servis yapın
Servis yaparken üzerine isteğe bağlı dövülmüş ceviz ve/veya fındık ekleyebilirsiniz
NARENCİYE PELTESİ
Malzemeler : (4 kişi için)
2 su bardağı Portakal Suyu
1 su bardağı Greyfurt Suyu
½ Limonun Suyu
4 yemek Kaşığı Nişasta
¾ su bardağı Toz Şeker
1 su bardağı Su
1 yemek kaşığı Portakal Kabuğu Rendesi
Hazırlanışı :
Portakal, greyfurt ve limonu narenciye sıkacağıyla sıkın 3 yemek kaşığı nişastayı, 1 su bardağı suda eritin Meyve suyunun içinde şekeri eritin, portakal kabuğu rendesini ekleyin ve kısık ateşte kaynatmaya başlayın
Nişastalı suyu yavaş yavaş, şekerli meyve suyuna ilave edin ve devamlı karıştırın Pelteniz 5-7 dakika kaynadıktan sonra, koyulaşınca kaselere boşaltın
Soğuk Servis Yapınız
PORTAKAL FIRINDA
Malzemeler : (3 kişilik)
3 adet Portakal
2 adet golden elma
1 adet muz
6 adet tarçınlı akide şekeri
1 paket Krem Şanti
1 çorba kaşığı Kakao
Süslemek için antepfıstığı
Hazırlanışı :
Portakalların üzerinden yuvarlak bir şapka kesin İçlerini oyucu yardımıyla oyun
Kabuğundan çıkardığınız portakalların suyunu sıkın Elmaları ve muzu küçük doğrayıp, portakal suyu ile karıştırın
Akide şekerlerini havanda dövüp, meyvelere ilave edin Hazırladığınız malzemeyi, portakalların içine doldurun
Portakalları fırın kaplarına koyun Orta hararetli fırında 25-30 dakika pişirin Bu arada krem şantiyi üzerindeki tarife göre hazırlayıp, içine kakao atıp çırpın ve buz- dolabında soğutun Pişen portakalları fırından alıp, ılınmaya bırakın
Daha sonra üzerlerine krem şanti koyun File fıstık serpin Şapkalarını kapatıp, servis yapın
VİŞNELİ TATLI
Malzemeler : (8 - 10 kişi için)
2 paket bebe bisküvisi
2 paket vanilyalı puding
3,5 bardak vişneli meyve suyu
3 bardak Süt
1 kase dondurulmuş vişne
Hazırlanışı :
Bir paket vanilyalı pudingi 3 bardak sütle pişirin Geniş bir cam kaba bebe bisküvilerinin yarısını dizin Pudingi üzerine yayın 
Üzerine bir kat daha bebe bisküvisi dizin Bisküvilerin üzerine çekirdekleri çıkarılmış vişneleri bolca yerleştirin Kalan pudingi 3,5 bardak vişne suyu ile pişirin Kaptaki vişnelerin üzerine yayın
Buzdolabında bir iki saat bekletin İyice soğuduktan sonra servis yapın
Bu ölçülerde yapılan tatlı oldukça fazla kişiye yetecek miktarda olduğu için daha az kişi için yapılmak istendiğinde ölçülerin yarısını kullanmak iyi olur
ZERDE
Malzemeler : (4-6 kişi için)
1 çay bardağı kırıksız iyi cins Pirinç
2 su bardağı Toz Şeker
1 yemek kaşığı Nişasta
5 su bardağı Su
1 tutam Safran (çay kaşığının ucunda)
1 tutam Zerdeçal
Süslemek İçin
Fındık, Fıstık, Kuş Üzümü, Nar Tanesi, Tarçın Tozu, Ağartılmış Badem
Hazırlanışı :
5 bardak suyun içine pirinç konur ve yumuşayıncaya kadar haşlanır Şeker katılıp, kaynatmaya devam edilir
Evvelce suda ıslatılıp, eritilmiş safran, zerdeçal (safran bulunamazsa sadece zerdeçal) haşlanan pirincin üstüne dökülür Kaynamaya bırakılır
Kaynamakta olan karışıma suda ezilmiş nişasta ilave edilir Kaynatmaya devam edilir
Pişmesi biten zerde servis kaselerine alınır Üzeri süs bölümünde verilenlerden arzu edilenlerle süslenir
Zerdenin fazla koyu olmaması gerekir Suyunu ve nişastasının ayarını iyi tutturmak gerekir Safran'ın da fazla kullanılmaması lazımdır
Arzuya göre üzerine gülsuyu da konabilir
Şekerpare
Malzemeler :
Şurup için :
3 su bardağı toz şeker
3,5 su bardağı su
Yarım limon suyu
Hamur için :
5 kahve fincanı un
10 çorba kaşığı pudra şekeri
2,5 kahve fincanı margarin
1 yumurta
Yarım su bardağı toz badem
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Yarım limon kabuğu veya portakal kabuğu rendesi
1 su bardağı ceviz içi, şam fıstığı veya badem
Hazırlanışı :
Derin bir kapta un, pudra şekeri, margarin, yumurta, toz badem, kabartma tozu, limon kabuğu rendesi veya portakal kabuğu rendesini karıştırıp yoğurun Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekillendirin ve yağlanmış tepsiye dizin Şekerparelerin üzerini istediğinize göre ceviz içi, fındık veya badem ile süsleyin
Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 30 dakika kadar pişirin
Tozşeker ve suyu bir tencerede kaynatıp şurubu hazırlayın Limon suyunu ilave edip ateşten alın
Sıcak şurubu sıcak şekerparelerin üzerine döküp soğumaya bırakın Soğuduktan sonra servis tabağına alın ve servis yapın
Burma Tatlısı
Malzemeler :
Şurubu İçin :
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
3 damla limon suyu
Hamuru için :
15 hazır baklava yufkası
yarım tavuk göğüs eti
2 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi
Yarım çay bardağı toz şeker
250 gr (1 paket) margarin
Hazırlanışı :
Tavuk etini haşlayıp süzün ve tel tel ayırın Ceviz, üzüm, tarçın ve tozşekeri ilave ederek karıştırın
Bir kapta su ile tozşekeri kaynatıp şurubu hazırlayın Limon suyu ekleyip soğumaya bırakın
Yufkaları tezgaha sererek eritilmiş margarinle yağlayın Her birinin uç kısmına hazırlamış olduğunuz harçtan ekleyip oklavaya sarın ve büzerek yuvarlayın Yağlanmış tepsiye dizip üzerlerine kalan yağı sürün Sıcak fırında kızarıncaya kadar pişirin Sıcak tatlının üzerine soğuk şurubu dökün
Şurubunu çekip soğuyunca tatlınız servise hazırdır
Bonbon Tatlısı
Malzemeler :
2 paket bisküvi
1 paket margarin
8 çorba kaşığı tozşeker
1 kaşık limon rendesi
Yarım limon ve portakal suyu
2 çorba kaşığı kakao
Süslemek için :
2 çorba kaşığı çekilmiş şam fıstığı veya fındık
Hazırlanışı :
Bisküvileri ezerek toz haline getirin
Margarini eritip toz şekeri ilave edin ve karıştırıp bisküvileri ekleyin Kakao, limon kabuğu rendesi ve limon suyunu ilave edip iyice karıştırın Hazırladığınız karışım henüz sıcakken ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp top haline getirin Dilediğiniz süsleme malzemesine bulayıp servis tabağına yerleştirin
Not : Süsleme sırasına topların sıcak olmasına dikkat edin Aksi halde süsleme malzemelerine bulamakta zorluk çekersiniz
Şirin Kayganak
Malzemeler :
6 yumurta
2 su bardağı pekmez
yarım su bardağı su
yarım su bardağı tozşeker
Kızartmak için
100 gr Tereyağı
Hazırlanışı :
Yumurtaları çırpın Tereyağını tavada kızdırın
Çırpılmış yumurtaları tel süzgeçten geçirerek ince ince kızgın yağa akıtın Çatalla karıştırarak tel tek olmasını sağlayın
Pembeleşinceye kadar kızartın Pekmez, su ve tozşekeri derin bir tavada karıştırıp kaynatın Ve kızartılmış yumurtanın üzerine gezdirerek dökün Bir taşım kaynatıp ateşten alın Dilerseniz ceviz içi ile süsleyip servis yapın
Nevzine
Malzemeler :
1 paket margarin
1,5 sı bardağı çekilmiş ceviz
3 çorba kaşığı tahin
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı su
1 çay kaşığı karbonat
Şerbet için :
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
2 çorba kaşığı limon suyu
Hazırlanışı :
Un, eritilmiş ılık margarin, ceviz, tahin, yoğurt, su ve karbonatı bir kasede karıştırıp sert bir hamur yoğurun Üzerini nemli bezle örtüp 15 dakika dinlendirin Hamuru yağlanmış tepsiye yayıp baklava dilimleri şeklinde kesin Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında üzeri nar gibi kızarıncaya kadar yaklaşık yarım saat pişirin
Tozşeker ve suyu geniş bir tencerede yarım saat kaynatın Limon suyunu ilave edip soğumaya bırakın Fırından çıkardığınız nevzine üzerinde soğuk şerbeti döküp servis yapın
Kayısı Tatlısı
Malzemeler :
1 kg iri cins kuru kayısı
Yarım su bardağı toz şeker
8 su bardağı su
Yarım limon suyu
200 gr ceviz içi
2-3 çorba kaşığı susam
Hazırlanışı :
Kuru kayısıları yıkayın Bir tencereye alıp toz şeker, su ve limon suyunu ilave edin Orta ateşte 15 dakika kaynatıp soğumaya bırakın Kayısılar soğuduktan sonra kevgirle ayrı bir tabağa alın Her bir kayısının içine yarım ceviz içi yerleştirip küçük bir tepsiye yan yana dizin Tencerede kalan şurubu kayısıların üzerine gezdirerek dökün 1-2 saat bekletin Kayısı tatlısını servis tabaklarına paylaştırıp, üzerine susam serperek servis yapın
Portakallı İrmik Tatlısı
Malzemeler :
1,5 su bardağı portakal kabuğu rendesi
1,5 su bardağı portakal suyu
4 su bardağı su
1 su bardağı irmik
1,5 su bardağı toz şeker
Süslemek için
Birkaç portakal dilimi
Hazırlanışı :
Portakal kabuğu rendesi, portakal suyu, su, irmik ve toz şekeri bir tencereye alıp orta ateşte koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin Hazırladığınız muhallebiyi yuvarlak ve derin bir kaseye boşaltarak bir gece buzdolabında bekletin Servis yapacağınız zaman kaseyi servis tabağına ters çevirerek tatlıyı çıkarın Portakal dilimleri ile süsleyip dilimleyerek servis yapın
Hindistan Cevizli Lokum
Malzemeler :
3 çay bardağı pirinç
4 çay bardağı süt
1 su bardağı pudra şekeri
2 çorba kaşığı kuru üzüm
1 su bardağı hindistancevizi rendesi
Hazırlanışı :
Pirinci soğuk su ile ıslatın ve 12 saat bekletin Süzüp çok az su ilave ederek 15 dakika kadar haşlayın Pudra şekeri, süt, kuru üzüm ve hindistancevizinin yarısını pirince ekleyin Sürekli karıştırarak 20-25 dakika kadar kısık ateşte pişirin Fırın tepsisini yağlı kağıtla döşeyip hazırladığınız hamuru 2 cm kalınlığında dökün Donması için en az 6 saat buzdolabında bekletin Küçük kare parçalar şeklinde kesin Her parçayı Hindistan cevizi rendesine bulayıp kahve eşliğinde servis yapın
Lokma
Malzemeler : (4 kişi için)
4 su bardağı un
1 adet yumurta
1-1,5 su bardağı ılık su
Yeteri kadar maya
1 Çay kaşığı tuz
Kızartmak için :
Ayçiçek yağı
Şurup için :
3 su bardağı şeker
2 su bardağı su
½ limon suyu
Hazırlanışı :
Unu eleyin, ortasını havuz gibi açın Maya, yumurta, ılık su ve tuz koyarak karıştırın
Boza kıvamında akıcı bir hamur hazırlayın Hamuru sıcak ortamda ağzı kapalı olarak 20 dakika mayalanması için bekletin Yeterince mayalandıktan sonra hamur avuç içinde sıkılarak yağa batırılmış çay kaşığı yardımıyla (çay kaşığı ile yapmakta zorlanırsanız, lokma makinesi kullanın) bilye büyüklüğünde parçalar alınıp yağda kızartılır (Önceden su, şeker ve limon karışımında bir taşım kaynatılarak hazırlanan şurup ılıması için bekletilir Sonra kullanılır ) Yağdan aldığımız kızarmış hamur ılıtılmış şurubun içerisine atılır ve çok az bekletildikten (şekeri çekinceye kadar) sonra çıkartılır
|