06-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
> Etli Şalgam Dolması (6 Kişilik)
MALZEMELER
Soğan 2 orta boy 150 gram
Maydanoz 1/2 demet 30 gram
Pirinç 1/3 su bardağı 60 gram
Kıyma (orta yağlı) 1 1/2 su bardağı 250 gram
Salça 1 yemek kaşığı 10 gram
Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram
Kara biber 1/2 tatlı kaşığı 1 gram
Kırmızı biber 1/2 tatlı kaşığı 1 gram
Nane 2 yemek kaşığı 2 6 gram
Su 2 su bardağı 400 gram
Margarin 1 yemek kaşığı 10 gram
Şalgam 6 orta boy 1 kg
HAZIRLANIŞI
Sebzeleri yıka Soğanı soy, yıka, ince ince doğra Maydanozu yıka, ayıkla, ince ince kıy Pirinci yıka, süz Soğan, maydanoz, pirinç, kıyma, salça, 1 tatlı kaşığı tuz, baharat, nane, 1/4 su bardağı su ve yağ ile iyice karıştır
Şalgamların kabuğunu soy, içlerini kenar kalınlığı 3-4 milimetre kalacak şekilde oy ve hazırlanan içle doldur Tencereye, açık kısımları üste gelecek şekilde diz
Kalan suyu ve tuzu koy Şalgam ve pirinçler yumuşayıncaya değin, yaklaşık 50 dakika pişir
Notlar Şalgam yetişen yörelerde yapılır Kış yemeklerindendir Pirinç yerine bulgur veya pirinç-bulgur karışık olarak da kullanılır Kıyma yerine bazen kavurma konur Kıyma veya kavurma yerine haşlanmış mercimekle de yapılır Bu durumda yemeğin yağ içeriği azalacağından biraz yağ eklenir Sarmısaklı yoğurtla yenir 1 Porsiyonun Besin Değerleri
Enerji 201 cal
Sodyum 865 mg Protein 9 1 g
A Vitamini 421 iu Yağ 10 6 g
Tiamin 0 11 mg Karbonhidrat 17 4 g
Riboflavin 0 16 mg Kalsiyum 64 mg
Niasin 2 44 mg Demir 1 92 mg
C Vitamini 22 mg Fosfor 113 mg
Çinko 2 mg
Kolesterol 29mg
|
|
|