Konu
:
Ruşeymli ve Ballı Ekmek
Yalnız Mesajı Göster
Ruşeymli ve Ballı Ekmek
06-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Ruşeymli ve Ballı Ekmek
Malzemeler:
• 550 gr
Genel Amaçlı Un veya Ekmeklik Un
• 2 Fincan su
• 1/2 Fincan Buğday Ruşeymi
• 1/2 Tatlıkaşığı Fesleğen
• 1/2 Tatlıkaşığı Çörekotu
• 1 Yemekkaşığı Deniz Tuzu
• 1/4 Tatlıkaşığı İnstant maya
Yapılışı:
Bir gün öncesi akşamdan su ve tuz hariç tüm malzemeler kabartma kabına konulur
Tel ya da silikon el çırpıcısı ile iyice homojen hale gelene kadar karıştırılır, arkasından tuz serpilerek tekrar karıştırılır
Üzerine suyun tamamı dökülerek tahta spatula ile kuru kısım kalmayıncaya kadar karıştırılır ve üzeri hava almaması için duş bonesi ile kapatılarak ılık bir yere konur
12-18 saat sonra silikon mat veya çalışma tezgahı, süzgeç yardımıyla Genel amaçlı veya Ekmeklik un ile bolca unlanarak ekşimiş olan hamur buraya alınır
Hava almasını engelleyecek şekilde hamurun üzerine naylon serilir (yapışmaması için dikkat edilir) ve 10 dakika hamurun dinlenmesi beklenir
Bu arada hamurun son kabarmasını yapacağı kalıp hazırlanır, kalıbın üzerine amerikan bezi konularak yine süzgeç yardımı ile yapışmasını önlemek amacıyla bolca unlanır
10 dk sonra hamur nazik bir şekilde zarf usulü katlanarak kat yerleri aşağıya gelecek şekilde top yapılır ve unlanmış bezin bulunduğu kaba yavaşça konulur
Üzeri aynı bez ile örtülerek son kabarması beklenir
Uyarı: Hamur çok cıvık olduğu için bu işlem yapılırken çok dikkatli ve çabuk olunmalıdır
45 dk – 1 saat arası son kabarma süresi hesaplanarak beklenirken son yarım saatte fırın 230 Santigrat dereceye getirilir ve içinde ekmeğin pişeceği kap, ısınması için fırının en alt rafına konulan ızgaraya yerleştirilir
Bekleme süresi dolunca sıcak fırından ısınmış olan pişirme kabı dikkatle çıkarılır, ocağın üzerine yerleştirilerek acele etmeden son kabarma kabındaki hamur sıcak kaba dikkatle bırakılır
Sıcak kabın kapağı kapatılarak tekrar fırına sürülür
230 Santigrat derecede 20 dk, 200 Santigrat derecede 10 dk kapaklı bir halde pişirme devam eder
30 dk’nın sonunda kapak fırından dikkatlice alınarak ekmek kapaksız kapta 20-30 dk arası pişirmeye devam edilir
Fırından çıkarılan sıcak kaptan alınan ekmek ızgara üzerinde pamuk bir bez ile sarılarak soğutulur
Uyarı: Yoğrulmayan Ruşeymli Beyaz ekmek fırından çıkınca kıtır bir kabuğa sahip olmasına rağmen, 6-12 saat arası beklendiğinde kabuğunun yumuşacık olduğu görülür
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul