06-26-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bu illere giderseniz mutlaka tadın / Bu illere giderseniz mutlaka tadın
Yemeden içmeden dönmeyin Yolunuz bu illere düşerse mutlaka tadılması gereken lezetler var Neler mi? Buyrun bakın!
Türkiye'nin her karış toprağı kültürel zenginliği tarihi dokusu insanı büyüleyen doğasıyla görülmeye değer
Anadolu'nun verimli topraklarıyla yetişen çeşitli ürünlerden yapılan yemeklerin yer aldığı ve bölgelere göre farklılık gösteren sofralarımız her damak zevkine hitap edecek tatları da cömertçe sunmakta
Tatile çıkanlar, iş için gidenler yolu bu illerden geçenler için bulunmaz bir lezzet rehberi Gittiğiniz yere has leziz yemekler ve tatlıları tatmadan sakın dönmeyin
İşte bazı illerin yöresel lezzetleri
MERSİN
Damak tadına düşkünler için farklı bir tatlı alternatifi de özelilkle Ramazan ayında rağbet gören, yöreye özgü kerebiç tatlısı İrmik, ceviz veya antep fıstığı ile şeker karışımıyla yapılan tatlıya katılan çöven otundan elde edilen süt görünümlü köpük de bu tatlıya ayrı bir lezzet katıyor
Tantuni, Mersin'e gelenlerin mutlaka tatması gereken bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor
Hediye götürmek isteyenlere cezerye öneriliyor Cezerye havuç, toz şeker, bisküvi, ceviz veya antep fıstığının karışımıyla elde ediliyor
ISPARTA
Isparta ağız tanıda düşkünler için de eşsiz lezzetler sunuyor Isparta meşhur şiş köftesiyle damak tadında önemli yere sahip olma özelliğini sürdürüyor
Kentin en önemli simgelerinden Gül lokumu da yemeden geçilmeyecek lezzetler arasında yer alıyor
Kentin en önemli simgelerinden biri olan gülden yapılan reçeller de meraklısına eşsiz tatlan sunuyor
Son yıllarda, asırlardır düğün yemeği olarak sunulan kabune ile tereyağlı irmik helvası da restoran menülerinde yer alıyor
HATAY
Ziyaretçilerin kağıt kebabı, künefesi, örüğü humusu zengin mutfağıyla farklı damak tatlarına hitap ediyor
ADANA
Ömrü uzattığı belirtilen ve hatta Lokman Hekim'in iksiri olduğu ileri sürülen bol köpüklü misis ayranıyla yenilen sıkmalar, ziyaretçilerin damağında güzel bir lezzet sunuyor
Kentte onlarca kebap lokantası bulunsa da, Adana kebabının "tarihi kazancılar çarşısı'nda, bol yeşillik pişmiş yeşil biber ve domates ezme çoban salata ile birlikte çarşının nostaljik havasında yenilmesi öneriliyor Kebabın yanında ise tercihe göre acılı ya da acısız şalgam öneriliyor
Adana'nın sıcağından bunalanlar ve kebaptan sonra tatlı yemek isteyenler için farklı bir alternatif ise "bıcı bıcı'' Genellikle sokak tezgahlarında satılan nişastadan yapılan ve rendelenmiş buz, gül suyu pudra şekeri katılarak yapılıyor
|
|
|