Yalnız Mesajı Göster

katkı maddeleri / katkı maddeleri hakkında

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

katkı maddeleri / katkı maddeleri hakkında



1tat verıcı maddeler
besın katkı maddelerının en buyuk ve en önemlı gurubunu olustururlarBunlardan en alıskın olduklarımızdan birçogu dagal baharat ve karanfıl ,zencefılve turunçgiller yagları ve vanılya gıbı esans yagları özütleridir
2besın elementlerı
besınlere işlenmesi sırasında kaybolan besın degerını telafı ıcın veya yeter derecede bulunmayan dogal besın elementleri içeriğini tamamlamak için besın elementlerı katılır iyotlanmıs sofra tuzu gıbı
3koruyucular
dopolama ve dagıtma sırasında tat renk yapı iştah çekıcılıkte istenmeyen degısmeler olurişte bu degısmelerı gecıktırmek için kullanılır
4antioksıdanlar
havanın oksijenı bozuk renkve ıstenmeyen tada neden olabılır ornegın elme ve muz dılımlerını kahverengılesmesı ve yagın acılasması gıbı antıoksıdanlar boyle etkılerı gecıktırırler
5antimikrobıkler
besın maddelerı uzerınde bozuklukların bır kısmı kuf ,bakterı ve mayalardan ılerı gelırgelısmıs besın işletmelerı bunu en aza ındırmek için antımıkrobık katkı maddelerını kullanır
6emülsiyonlastırıcılar
bircok besınde ıstenen kıvamı bulmak veya sürdürmek için emulsiyonlastırıcı katılması zorunludur aktif maddelerın sudakı yağ veya yagdakı su dispersıyonunu kolaylastırırlar
7ayırıcılar
bakır veye demır gıbı bu iz elementlerı besınlerın renk berraklık tat veya dayanıklılıgı uzerınde olumsuz etkı gösterebılırayırıcılar bunun için kullanılır
8nemlendırıcıler
nemlendırıcıler besıler içinde nem saglayıcı ve tutucudurlar
9berraklastırıcılar
meyve suları sırke vs gibi besınlerin bulanık görünmmesını saglar
10sıkılastırma aracları
islenen besınlerde sıklık yapmak veye yapıyı ıyılestırmek için kullanılır
11yapay tatlandırma maddeleri
sakarın ve sülfamat gibi beslayici olmayan tatlandırıcılar besınlere kalorı katmaksızın tatlılık verırler
12köpük düzenleyiciler
besın işleyenler ya kopuklerı dayanıklı kılmak ıcın yada kopuk olusumunu engellemek için kullanırlar
13condıtıoners(uygun hale getırenler)
ekmekcıler ekmegın duz ve hızlı mayalanmasını ısterler bunu sağlamak için maya besınlerı ve condıtıonersler kullanılır
14havalandırma aracları
karbonatlı mesrubat tat cekıcılıklerı ıçın kullanılır
15etkısız(inert)gazlar
paketlemede kullanılır ıyı tadın kaybolmaması için
16tamponlama aracları
işlenmiş besılerde ph dengesını ayarlamak ve stabılıze etmek ıçın kullanılır
17enzımler
görevleri proteinler karbonhıdratlar ve hemısellulozlar gibi besin bilesıklerının hıdrolızını yapmak
18kıvamlastırıcılar va dayanıklastırıcılar
kollaidal sıstemının, besınlerın kıvamlılıgını artırmak ve dayanıklılıgını surdurmek ıçın kullanılır
19asıtlestırıcıler
bunlar asıtlık aşılama yada asıtlığı artırmak (ph ı düsürmek) ve bu sekıldede en yuksek tat sıddetını saglamak ıçın kullanılır
20kabartma aracları
mayalanmıs unlu ürünleri kabartmak ıcın kullanılır
21boyar maddeler
besınlerı cekıcı kılmak için çoklu boyar maddeler kullanılır
22ağartma vasıtaları
unun sarı rengı yaşlandırma ıle yükseltgenme sonucu derece derece kaybolur ,bu olgunlasma unu pişirmek için daha uygun kılar
23topaklanma önleyiciler
toz halındekı besınler depolanma sırasında topaklanma yasayabılır bunu engellemek ıçın kullanılır
24diğer katkılar
mesrubata bulanıklık verenler ,çikolata sekercılıkte örtme aracları, servıs esnsında kullanılanlar ,besın ögeleının bölünmesıne etkı edenler ,buyume özlendiriciler fenılarsenık asıt ,işleme maddeleri ,olgunlastırma aracları meyveler için kullanılır , un ağartma, et kurutma ve koyulastırıcılar
yanı besın katkı maddeleri hayatımızı parsellemıs konumda acilen hazır gıdaları en aza indirmemizin gereklılıgı için paylasmak istedim sizlerle

Alıntı Yaparak Cevapla