Yalnız Mesajı Göster

Şifalı Bitkiler - Şifalı Bitkiler Hakkında -P-

Eski 06-25-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Şifalı Bitkiler - Şifalı Bitkiler Hakkında -P-



Pamuk (gossypium) : Ebegümecigiller familyasından, lif ve yağ elde etmek maksadıyla ekilen otsu veya odunsu bir bitkidir Gövdesi dik, dallanmış ve çok tüylüdür Yaprakları uzun saplıdır Meyvesi 3-5 gözlü bir kapsüldür Her gözün içinde siyahımsı renkli, oval ve üzeri, uzun, sık ve beyaz tüylerle örtülü 5-10 tane tohum vardır Birçok türü vardır Yurdumuzda koza veya yerli türü yetiştirilir Yerli pamuk 75-80 santimetre boyunda, yan dalları, kısa, gövde ve yaprak sapları siyah benekli bir türdür Haziran-Temmuz aylarında sarı çiçekler açar Çiçekleri çabuk solar ve ceviz iriliğinde koza yapar Kozalar olgunlaştıktan sonra hasat yapılır Tohumlarının çevresinde meydana gelen ince, yumuşak teller işlenerek hidrofil pamuk yapılır Çiğit denilen pamuk tohumlarından pamukyağı elde edilir Hekimlikte kök kabukları ve yaprakları kullanılır
Faydası : Kabızlığı giderir Ateşi düşürür Aybaşı yokluğunu giderir Adet kanı söktürür

Pancar (beta vulgaris) : Ispanakgiller familyasından; ince köklü, bir veya iki yıllık otsu bir bitkidir Yem pancarı, sebzelik pancar ve şeker pancarı gibi çeşitleri vardırKırmızı pancarın kökleri toparlak bir yumru şeklindedir Sebze olarak kullanılır Şeker pancarının kökleri toparlak bir yumru şeklindedir İçeriğinde sakaroz vardır
Faydası : Kırmızı pancar, Karaciğer'in muntazam çalışmasını sağlar İdrar söktürür Kansızlığı giderir Şeker hastalığı ve vereme karşı korur Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir Sinirleri yatıştırır Vücudu kuvvetlendirir

Papatya (matricaria chamomilla) : Bileşikgiller familyasıından; Nisan-Eylül aylarında çiçek açan, 25 cm kadar boyunda, bir yıllık otsu bir bitkidir Yaprakları ince parçalı olup, sapsızdır Çiçeğinin orta kısmı sarıdır Kenarlarında 12-20 tane dil biçiminde beyaz renkli çiçek vardır Çiçeklerin içeriğinde acı madde, tanen ve glikozitler vardır Meyvesi sarımtırak esmer renkli bir uçucu yağ taşır Yaz aylarında toplanıp, kurutulur
Faydası : Ateşi düşürür Ağrıları keser Spazm çözer Terletir Sinirleri yatıştırır Bağırsak gazlarını giderir Vücuda rahatlık verir Boğaz bademcik ve diş etlerinin iltihaplarını giderir Bel ve baş ağrılarını geçirir Saçları sarartmak için de kullanılır Papatyayağı spazm giderir Ağrıları dindirir Mikropları öldürür Sinirleri yatıştırır

Patates (solanum tuberosum) : Patlıcangiller familyasından; yer altındaki yer altındaki yumruları yenen otsu bir bitkidir Yeşil kısımlarında, renksiz filizlerinde ve yeşilimsi yumrularında Solanin denilen bir madde vardır İçeriğinde bol miktarda nişasta, B ve C vitaminleri bulunur
Faydası : Şeker hastalarına faydalıdır Susuzluğu giderir Mide ve Onikiparmak ülserinde yararlıdır Karaciğer şişliğini giderir Safra akışını kolaylaştırır Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur Damar sertliğine faydalıdır Sert bir şey yutulduğunda yabancı maddenin zarar vermeden çıkmasını sağlar El ve ayak çatlaklarında faydalıdır Skorbüt hastalığını önler Kandaki şeker seviyesini düşürür Kanı temizler Kansere karşı korur

Patlıcan (badincan) : Patlıcangiller familyasından; kalın saplı, uzunca yapraklı, iri mor meyveli, bir yıllık otsu bir bitkidir Birçok çeşidi vardır İçeriğinde A vitamini, fosfor ve bazı esanslar vardır
Faydası : Kansızlığı giderir Karaciğer ve Pankreasın muntazam çalışmasını sağlar İdrar söktürür Kilo vermeye yardımcı olur Böbrek yanması ve ağrısını keser Sinirleri yatıştırır Kalp çarpıntısını giderir Cilt hastalıkları, şeker, mide bağırsak ve karaciğer hastalıkları aşırı derecede olanlar patlıcan yememelidir

Pazı (yabani ıspanak) : Ispanakgiller familyasından; kırlarda kendiliğinden yetişen veya bahçelerde yetiştirilen otsu bir bitkidir Yaprakları iri ve çok, kökleri dallı ve az etlidir Yapraklarında bol miktarda A ve C vitamini vardır
Faydası : İdrar söktürür İdrayollarında hissedilen yanmayı giderir Haşlanmış yaprakların suyu kabızlığı giderir Yaprakları yanık, apse, şişlikler ve basur memelerinden doğan şikayetleri giderir



Alıntı Yaparak Cevapla