06-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sağlık açısından sahura kalkmanın önemi Oruç tutanlara beslenme önerileri
Sağlık açısından sahura kalkmanın önemi
Oruç tutanlara beslenme önerileri
Sağlık Bakanlığı, Ramazan'da oruç tutanlar için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu Oruç tutanların, imsak saatine yakın bir zamanda sahur yapmalarının sağlığın korunması açısından önemli olduğunu vurguluyor Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin ya da gece yatmadan önce sahur yapmanın zararlı olduğunu bildirdi
Sağlık Bakanlığı, Ramazan ayında beslenme düzeninde önemli değişiklikler yaşandığına dikkat çekiyor
Bakanlık, oruç tutan kişilerin günlük beslenme alışkanlıklarının değiştiğini, öğün sayısı ve sıvı tüketiminin azaldığını, iftar saatine kadar açlık hissetmemek amacıyla yüksek enerji içeren şekerli, unlu ve yağlı besinlere yönelindiğini belirtti
Ramazan ayında bireylerin yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine göre günlük almaları gereken enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranlarının değişmediğini hatırlatan Bakanlık, Ramazan ayı boyunca sağlığın korunması açısından yeterli ve dengeli beslenmeye devam edilmesi gerektiğini vurguladı
Oruç Tutanlar İçin Beslenme Önerileri
Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak için 4 besin grubunda yer alan besinlerden yeterli miktarlarda tüketilmesi gereklidir Bu dört besin grubu süt ve süt ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller grubu, sebze meyve grubu ile ekmek ve tahıllar grubudur
Öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1,5 saat aralıklarla iki ara öğün olarak düzenlenmeli, azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir
Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce sahur yapmanın zararlı olduğu unutulmamalıdır Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 12 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkarmaktadır Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine sebep olmaktadır
Sahur yemeğinde süt, yumurta, domates, salatalık, yeşil sebzeler ve tercihen tam buğday unundan yapılmış ekmekten oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmeli
İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur
Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, tam buğday ekmeği veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir
|
|
|