06-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çimlendirilmiş Buğday-Çimlendirilmiş buğdayın yapımı-Faydaları
Eğer zihnen yorgunsanız, çocuklarınızın büyümesiyle ve gelişmesiyle ilgileniyorsanız, gebe iseniz, doğan çocuğunuzu emzirmek istiyorsanız, hastalıktan yeni kalkmışsanız çimlendirilmiş buğdayı unutmayın
Yenmesi gereken normal günlük miktar 1-3 tatlı kaşığı dolusudur Başlangıçta 2-3 hafta bu miktarı aşmamalı Bu kür 2-3 ayda bir tekrarlanabilir Bu besin çok enerji verdiğinden, gergin ve sinirli olanlar sakınmalıdır Çimlendirilmiş buğdayı salataya, çorbaya, yemeklere, buğdaydan yapılmış bir bulamaca katarak yiyebilirsiniz
Çimlendirilmiş buğdayın yapımı:
Buğday geceden yıkanır, cam ya da porselen bir kâseye konur Üzerine yüzeyini bir parça örtecek kadar ılık su eklenir ve 24 saat bekletilir (Mevsim yaz ise normal ısıda su konur ) Sonra süzülür ve ertesi sabaha kadar susuz bırakılır Sabahleyin buğdaylar suyla çalkalanır, yani nemli kalmaları sağlanır ve akşama kadar bekletilir Akşam yine sudan geçirilir Buğdayın sudan geçirilmesi sürekli nemli kalması içindir Buğday suyla çalkalanırken kabı ya da süzgeci silkelemeli Böylece taneler birbirinden ayrılarak aralarına hava girer ve kabarmaları kolaylaşır Buğday yazın 2, kışın 4 günde yeşerir Odanın ısısı 12C'den aşağı düşerse tohumlar asitleşir, 18C'den yukarı olursa sertleşmeye yüz tutar ve çimlenmez Çimleninceye kadar buğdayların nemli kalması sağlanmalıdır Buğdaylar 1/2 cm çimlendiğinde kullanılmaya hazırdır Çimlenen buğdayın hem tohumu, hem filizi yenir
Çimlendirilmiş buğday:
Anemi
Kolesterol
Bedenin minarellerden yoksun oluşu
Frijidite
Gebelikte
Raşitizm
Verem gibi rahatsızlıklara iyi geldiği bilindiği gibi ayrıca
Emzirenlerde
Çoçukların gelişimde
Yaşlanmayada iyi geldiği bilinmektedir
Çimlendirilmiş besin maddeleri genellikle çiğ yenmelidir Ancak pişirelerek de yenebilir
|
|
|