Konu
:
Rusyanın Yemekleri - Rusyanın Yemek Kültürü
Yalnız Mesajı Göster
Rusyanın Yemekleri - Rusyanın Yemek Kültürü
06-24-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Rusyanın Yemekleri - Rusyanın Yemek Kültürü
Rusyanın Yemekleri - Rusyanın Yemek Kültürü
Rus mutfağını birkaç cümle ile anlatmak mümkün değil
Vahşi steplerden görkemli imparatorluk şehirlerine muhteşem bir o kadar da ihtişamlı bir mutfağı var
Rusyanın Yemek Kültürü Her bölgenin coğrafi koşullarına uygun ayrı bir mutfak kültürü ve damak tadı var
Kuzey Rusya'da 'Shchi' (lahanalı ve balıklı bir çorba) lahanalı yemekler çavdar ağırlıklı bir içki olan 'Kvass' ve genelde arpa içerikli yemekler tercih edilirken Don bölgesinde 'Ucha' denilen ve domatesle hazırlanan balık çorbası Güney Rusya'da ülkenin dünyaca ünlü 'Borsc çorbası' tercih ediliyor
Ormanlık bölgelerin mutfağında ise av etleri tütsülenmiş etler kurutulmuş balıklar mantar ve orman yemişleri başrol oynuyor
Bizim şiş kebaba Ruslar 'Şaşlık' diyorlar
Etler biraz daha iri doğranıp aralarına soğanlar yerleştirilerek şişe diziliyor
Mantar hemen hemen her yemekte yer alıyor
Tatlılar yaban mersini ve ribes gibi orman yemişleri ve balla hazırlanıyor
Yabanmersini ribes fındık ve bal gibi
Bal ayrıca Sibirya'nın bazı bölgelerinde kuvvetli içkilerin yapımında da kullanılıyor
Rus mutfağının özellikleri
Her ne kadar bünyesinde ayrı mutfak kültürlerini barındırsa da Rus mutfağının en büyük ortak özelliği ülkenin hemen her yerinde yetişen aromatik otlar ve baharat
Bunlar antik çağlardan beri Rus damak tadının vazgeçilmez lezzetleri
Dereotu anason nane soğan ve sarımsak gibi aromatik bitki ve sebzelerin yanı sıra tarçın tarhun otu karabiber safran gibi baharat tatlı ve tuzlu su balık yemeklerinde et ve sebze yemeklerinde kullanılıyor
Rus mutfağının bir diğer ortak özelliği de 'S****na' denilen ekşi krema ve tereyağıyla hazırlanan soslar
Çorba sebze et tavuk ve balık çeşitleri genelde ekşi krema ve soslarla sunuluyor
Ekşi krema bizim süt kremasına benziyor ancak tadı biraz daha ekşi
Rus mutfağı sadece zenginliği ile değil çarlık döneminden kalma ihtişamlı yemek sunumu ile de dikkat çekiyor
Yemeğin tadı kadar sunumu da çok önemli bir detay
İhtişamlı aksesuarlar sofra atmosferine seçkin bir hava veriyor
RUS MUTFAĞININ ÖZEL TATLARI
Ordövr tabağı-Zakuski
Rus mutfağının dünyaca tanınan en ünlü yemeklerinden biri: 'Zakuski'
Rusların meze olarak adlandırdıkları bu tabak aslında çeşitli soğuk ve sıcak büfe yemeklerinden oluşuyor
Rus geleneklerine göre en az 3-4 çeşit içeren Zakuski tepsi içinde masa ortasına konan zengin bir ordövr tabağı
İçinde füme somon ya da mersinbalığı söğüş et haşlanmış deniz ürünleri çeşitli salatalar soslu patates domates biber patlıcan ve enginar dolmaları yumurta havyar ve çeşitli kızartmalar yer alıyor
Beraberinde Zakuski votka içiliyor
Çorbalar- Supy
Rus mutfağında çorba her şey demek
Çünkü içeriğinde yok yok
Balıktan sebzeye ete kadar değişik besinleri içeren çorbalar komple bir öğün sayılabiliyor
Çeşitli sebzelerin yanı sıra et ya da balıkla hazırlanan 'Ucha çorbası' defneyaprağı karabiber maydanoz yabani rezene gibi baharatla zenginleştiriliyor
Artık dünya mutfağının çorbalarından olan Borsc ve Shtci balık ve etin yanı sıra pancar lahana ve patates ile hazırlanıyor
Her ikisinin de özelliği s****na denilen ekşi krema ile sunulması
'Rassol?nik çorbası'nın özelliği salamura salatalıkla hazırlanması
'Soljanka çorbası' ise mantar ya da balıkla hazırlanıyor
Acı sevenlere önerilir
'Okroska' balık ve etle zenginleştirilmiş soğuk bir çorba
Bir diğer soğuk çorba ise ıspanakla hazırlanan "Botwina "
Sebzeler-Ovoschi
Rus mutfağının en çok kullanılan sebzeleri; lahana pancar turp patates fasulye mantar soğan ve salatalık
Dondurucu iklim nedeniyle meyve ve sebze açısından zengin değil
Ancak diğer bölgelere göre daha ılıman bir iklim sergileyen yerlerde patlıcan kabak biber ve domates yetiştiriliyor
Et- Masnye Bliuda
Antik çağlarda Rus sofralarında dana ve sığır etleri pek nadir görülürdü
Çünkü bu hayvanlardan tarım için yararlanılırdı
Günümüzde ise pek çok gelenek gibi bu da değişti
Şimdilerin Rus mutfağında haşlama ızgara ve kızarmış etler revaçta
En çok da ünü sınırlar ötesine taşan 'Beef-Stroganoff' adlı et ve mantarla hazırlanan yemek
Odun sobasında pişirilen dil yürek böbrek ve karaciğer gibi sakatatlar ise eski geleneksel et yemeklerini oluşturuyor
Et tercihleri coğrafi yapıya göre değişebiliyor
Örneğin; Ukraynalılar domuz ve ördek etini Asya bölgesi ise at
Her bölgenin ortak özelliği ise et yemeklerinin elma tuzlu mantar ve ham orman yemişleri ile yenmesi
Balık-Ryba
Gerek tatlı su gerekse tuzlu su balıkları açısından çok zengin olan Rus mutfağında bu besinler çeşitli usullerle hazırlanıyor
Haşlama ızgara ya da kızarmış balıklar değişik soslarla sunuluyor
Tatlılar- Sladkie Bliuda
Her ne kadar Rus mutfağının özellikleri arasında tatlılar pek söz sahibi olmasa da değişik meyvelerle hazırlanıp ihtişamla sunulması dikkat çekiyor
Orman meyveleri konserve meyveler meyve şekerlemeleri ve bal genelde tatlıların baş malzemelerini oluşturuyor
'Risel ve Kompot' komposto meyve jöle ve peynirle hazırlanıyor
'Pasha ve Kulic' Ortodoks Rusların Paskalya bayramının geleneksel tatlıları olarak tanınıyor
Pasha meyve şekerlemeleriyle süslenmiş piramit şeklinde bir pasta
Kulic ise üzeri kremayla kaplı büyük bir ekmek şeklinde kek
Pudin İngiliz pudinglerine benziyor
Varenk çilek vişne ya da reçel içeren bir hamur tatlısı
İçecekler
Ülkenin ulusal içkisi votka
Çeşitleri ise saymakla bitmiyor
"Limonnaya" denilen limonlu votka içine bir limon kabuğu ilave edilip 2 hafta bekletildikten sonra içiliyor
Servis anına kadar kadehleriyle birlikte buzlukta donduruluyor
Servis yapılırken asla parmak değmemesi gerekiyor
Çünkü bardakta parmak izi Rus sofra geleneklerine aykırı
Köpüklü votka 'Kovskaya' kırmızıbiberli aromalı votka 'Pertsovka' ardıç zencefil ve karanfil aromalı votka 'Ohotniçya' ve tatlı votka 'Stolichnaya' akla gelen örneklerden birkaçı
Votka meze havyar füme balık ve et ile salamura ürünler eşliğinde içiliyor
'Ryabin Cognac' üvezden yapılan bir içki
Votka ile portonun karıştırılarak ve meşe fıçılarda bekletilerek hazırlanan 'Starka' arpa ve çavdardan yapılan az alkollü 'Kvas' hafif tatlı Gürcü şarabı ve Ermeni konyağı olarak tanınan Ararat da sevilen içkilerden
Son yıllarda biraya da rağbet arttı
En popüler içecek ise çay
Semaver denilen büyük ****lik ya da bakır çaydanlıklarda hazırlanıyor
Ruslar siyah çayı çok seviyorlar
Rus geleneklerine göre çay içimi bir merasimi andırıyor
Çay kulplu büyük cam bardaklarda sunuluyor
Şeker ya da bal dilin altına alınıyor ve çay yudumlanıyor
HAVYAR HAKKINDA
Rus mutfağı denilince akla ilk havyar gelir
Havyar dişi mersinbalığının döllenmemiş yumurtalarından elde ediliyor
Mersinbalığının bilinen 20 cinsinden sadece 5'i ülkenin kuzeyindeki soğuk denizlerde yaşıyor
Dünya havyar pazarının yüzde 90'ı bu balığın üç cinsinden (Beluga Osiotr ve Sevryuga gibi) elde ediliyor
Her ne kadar dünyanın en tanınmış havyarı Rusya'nın olsa da İran Romanya Fransız ve İtalyan havyarları da piyasada önemli bir yer tutuyor
En pahalısı taze havyar olarak tanınan az tuzlu Malossol havyarı
Rus havyar çeşitlerinden Beluga nadir bulunan en değerli havyarlardan biri
Adını nesli tükenmekte olan en büyük ve en vahşi mersinbalığından almış
Osiotr havyarı parlak gri renkte fındık tadı ile tanınıyor
Adı orta büyüklükteki mersinbalığından geliyor
Sevryuga küçük taneli ve gri renkli bir havyar
Hafif keskin bir tadı var
Adını en küçük mersinbalığından almış
Somon balığı yumurtalarından elde edilen küçük ve portakal renkli taneli havyara kırmızı havyar deniliyor
Dünyada en çok havyar tüketen ülkeler İsviçre Fransa ve Almanya
Havyar çok pahalı bir besin
Çünkü giderek kirlenen denizlerde mersinbalığının nesli epey azaldı
Yapılan araştırmalara göre bazı mersin balığı cinslerinin birkaç yıl içinde tamamen tükeneceği ortaya çıktı
Aşırı ve kaçak avlanma nedeniyle son 25 yıl içinde bu balıkların yüzde 3 oranında azaldığı kaydedildi
Çevreci örgütler hem av hem de pazar payını eline geçiren Rus mafyasını suçluyorlar
Denize ve tatlı sulara atılan toksit maddeler balıkların ölmesine ve balık yumurtalarının deforme olmasına yol açıyor
Havyar nasıl sunulur?
Havyar servis anına kadar buzdolabında bekletilmeli
Servis yapılacağı zaman kristal bir kâseye alınıyor
Bu kâse içi buz dolu geniş bir kabın içine yerleştirilip servis yapılıyor
Bliny çavdar ekmeği kağıtta patates ekşi krema tereyağı kıyılmış soğan ve dereotu ile yeniliyor
İdeal içkisi ise şampanya ve votka
Buzdolabında 2-3 gün taze olarak saklanabiliyor
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul