Konu
:
Çinin Yemekleri - Çinin Yemek Kültürü
Yalnız Mesajı Göster
Çinin Yemekleri - Çinin Yemek Kültürü
06-24-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Çinin Yemekleri - Çinin Yemek Kültürü
Çinin Yemekleri - Çinin Yemek Kültürü
Dünyada en çok begenilen mutfaklarin basinda gelen Çin Mutfagi 5000 yasindadir
Celestial Imparatorlugu'ndan bu yana Çin mutfagi Çinlilerin kültürlerinin ve tarihlerinin bir göstergesi olmustur
Çinlilerin kendilerine özgü yemek pisirme hazirlama ve servis yapma yöntemleri vardir
Pisirme teknikleri olarak buharda haslama ve stir fry'dir
Çin mutfaginda kullanilan pisirme teknikleri genellikle iki asamalidir
En büyük özelligi yemeklerin çabuk pisirilmesidir
Çok yüksek ateste ve Wok denilen tavalarda pisirilir
Çin yemeklerinde kullanilan ana malzeme pirinçtir
En basit malzemelerden biri de soya fasulyesidir(Cho-you)
Yemekler genellikle lokma büyüklügündedir
Yemek çabuk pisirildigi için besin degerleri ölmez ve sebzeler gevrek kalir
Çin mutfaginda ekmek de yoktur ekmek yerine yemeklere buharda pismis pirinç eslik eder
Yemek süresince genellikle çay içilir
Önemli yemek davetlerinde ise pirinç sarabi sunulur
Yemeklerde soya yagi kullanildigi ve genelde sebze agirlikli oldugu için saliga en faydali mutfaklardan biridir
Çok çesitli baharat ve soslarla degisik ve hos aromali tatlar yaratilir
Pisirilen tüm yemekleri Çin'in her bölgesinde rahatlikla bulabilirsiniz
Kuzey Çin' de Pekin dahil olarak bütün baharatlarla tatlandirilmis lezzetli yemekler
Nankin Sankay ve Çin'in orta bölümünde; Szechuan daha tatli tadlarla pisirilen yemekler
Canton bölgesi ise Çin'in gastronomi üzerine merkezidir
Yemeklerde genellikle pirinç sarabi içilir
Yemeklerden sonra ise yasemin çayi veya yesil çay içilir
Çayin tarihi ise M
Ö
2000 yillarina kadar uzanir
Tatli çesitleri de oldukça fazladir
Tatlilar alisik oldugunuz gibi degil meyveyle hazirlanmis hafif tatlilar seklindedir
Çin'in disinda Çin yemeklerini orjinal olarak pisirmek zordur
Ancak tadi yakalayabilmek için pirinç soya fasulyesi baharatlar zencefil beyaz ve siyah mantarlar tursular ve makarnalar kullanilabilir
Kisa kisa
Wok Tencere:
Isiyi içinden disa dogru hizli bir sekilde ileten ve yayvan sekilde özel bir tava-tenceredir
Stir Fry (Karistir-kizart):
Küçük parçalar halinde kesilen malzemelerin önce kizgin derin yagda kizartilip süzüldükten sonra diger ek malzemeler ve soslar ile pisirilmesidir
Susam Yagi:
Susamdan elde edilen koyu renkteki yagdir
Oyster Sos:
Koyu renkte istiridye soya sos ve deniz tuzundan elde edilen bir sostur
Pirinç Sarabi:
Pirincin fermantasyonundan sonra elde edilen saraptir
Soya Sos:
Soya fasulyesinin bugday maya ve tuz ile fermantasyonundan elde edilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul