06-22-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Eskişehir Yöresi Yemekleri ve Tarifleri
Nohutlu mantı
Malzemeler: 6 kişilik
1 su bardağı nohut
3 su bardağı un
1 adet yumurta
aldığı kadar un
1 çorba kaşığı tereyağı
1 adet orta boy soğan
2 su bardağı yoğurt
3 diş dövülmüş sarımsak
tuz, karabiber
haşlamak için: 5 su bardağı su, tuz
üzerine: 1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı salça
Hazırlanışı: Un, yumurta ve suyu kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun Hamuru 3 eşit parçaya ayırıp, elinizle yuvarlayın ve üzerini nemli bir bezle örterek 15 dakika dinlendirin Bu arada bir gece öncesinden suda beklettiğiniz nohudu haşlayın ve süzün Haşlanmış nohudu blenderden geçirin ve bir kenara alın Tereyağında ince kıyılmış soğanı hafifçe pembeleşene kadar soteleyin Nohut, tuz ve karabiber ilave edip, karıştırın Ocağın altını kapatıp, soğumaya bırakın Dinlenmiş hamurları 2 mm kalınlığında açın Açtığınız hamurları 3x3 cm kare olacak şekilde kesin Karelerin ortasına nohutlu karışımdan koyun ve hamurları önce üçgen şeklinde kapatın Sonra da iki ucunu birleştirerek kavuşturun Kaynamış tuzlu suda hamur yumuşayana kadar haşlayın ve kevgirle servis tabağına alın Yoğurt ve sarımsağı karıştırıp, nohutlu mantının üzerine dökün Eritilmiş tereyağında salçayı çevirin ve mantının üzerine gezdirin Sıcak olarak servis yapın
Aşçının notu: Dilerseniz mantınızı tavuk veya et suyunda da haşlayabilirsiniz
Kuzu sorpa
Malzemeler: 5-6 kişilik
750 gram kuzu kuşbaşı
1 çorba kaşığı tereyağı
2 adet orta boy soğan
3 su bardağı kaynar su
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
2 tatlı kaşığı silme un
yarım demet taze soğanın yeşil kısımları
5-6 dal ince kıyılmış taze nane
tuz, karabiber
Hazırlanışı: Tereyağını bir tencereye alın ve küp doğranmış soğanı ilave edip, hafifçe kavurun Kuzu kuşbaşı etini ilave edin ve harlı ateşte kavurmaya devam edin Üzerine kaynar suyu ekleyin ve kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin Bir kasede yoğurt, yumurta ve unu bir çırpıcı ile iyice çırpın Kaynayan etin suyundan bir kepçe yoğurtlu karışıma ekleyin ve ılıştırın Daha sonra yoğurtlu karışımı etlerin üzerine yavaşça ekleyin ve 1 taşım kaynatın İnce kıyılmış taze soğanın yeşil kısımları, taze nane, tuz ve karabiber ilave edip, ocağın altını kapatın 5 dakika beklettikten sonra sıcak olarak servis yapın
Haşhaşlı lokum
[img](2) jpg[/img]
Malzemeler: 6 kişilik
3 su bardağı un
2 su bardağı ılık sı veya ılık Süt
1 çorba kaşığı toz maya
1 tatlı kaşığı tozşeker
üzerine: 2 su bardağı yağlı haşhaş
2 su bardağı dövülmüş ceviz
üzerine: 1 adet yumurtanın sarısı
Hazırlanışı: Derin bir kaseye unu alın ve ortasını havuz şeklinde açın Ilık su veya sütün içinde toz maya ve tozşekeri eritin 10 dakika hafif kabarmasını bekledikten sonra unun içine katın ve ele yapışan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun Üzerini nemli bir bezle örtün ve hamur iki misli kabarana kadar dinlendirin Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparın ve her bir hamuru un yardımı ile 3 mm kalınlığında açın Açtığınız hamurların üzerine yağlı haşhaş sürün ve ceviz servin Her bir hamuru rulo yapıp, ortadan bıçakla kesin Kesilen kısım üste gelecek şekilde orta büyüklükte yağlanmış fırın tepsisinin içine yuvarlar bir şekil olacak biçimde yan yana dizin Tekrar lokum kabarıp, iki misli olana kadar bekleyin Lokumun üzerine yumurta sarısı sürün Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin Fırından çıkardıktan sonra ılınmasını bekleyin ve servis yapın
Aşçının notu: Eskişehir’de haşhaş havanda dövülür ve bir süre sıvıyağda bekletilir Böylece elde edilen yağlı haşhaş lokum ve dolama yapımında kullanılır Yağlı haşhaşı aktarlarda bulabilirsiniz
Bıt bıt çorbası
Malzemeler: 4 kişilik
2 su bardağı çiğ köftelik bulgur
200 gram kıyma
1 adet iri boy soğan
3 su bardağı su
2 tatlı kaşığı silme un
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
tuz, karabiber
kızartmak için: sıvıyağ
üzerine: 1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı salça, nane
Hazırlanışı: Bulgur, kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberi iyice yoğurun Kıymalı karışımdan küçük yuvarlar köfteler hazırlayın Köfteleri kızgın sıvıyağda kızartın Diğer tarafta suyu bir tencereye alın Unu ilave edip, karıştırarak erimesini sağlayın ve kaynamaya bırakın Kızarmış köfteleri ilave edin ve 10 dakika ağır ateşte kaynatın 1 su bardağı yoğurdu yumurta ile çırpın ve çorbanın kesilmemesi için 1 kepçe kaynayan sudan yoğurdun içine katıp, ılıştırın Daha sonra yoğurtlu karışımı yavaşça çorbaya ilave edip, karıştırın Bir taşım daha kaynatıp çorbayı ocaktan alın Üzeri için tereyağında salçayı çevirip, nane serpin Çorbanın üzerine gezdirip, sıcak olarak servis yapın
Aşçının notu: Arzu ederseniz çorbaya dövülmüş sarımsak da katabilirsiniz Çiğ köftelik bulguru market ya da aktarlarda bulabilirsiniz Çiğ köftelik bulgurla yemek yaparken yıkamadan kullanmak gerekir
|
|
|