Yalnız Mesajı Göster

Olasılık dağılımlar

Eski 06-21-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Olasılık dağılımlar

ÖLÇME ? ÖLÇÜLER VE ÖĞRETİMİ

ÖLÇME

Ölçme, bir çoklukta birim kabul edilen bir miktarın bu çokluk içinde kaç tane olduğunu saymaktır

Çokluklar süreksiz (kesikli) ve sürekli (devamlı) olmak üzere ikiye ayrılır Süreksiz çokluklar sayılabilir Bu yüzden sayılabilen çokluklar diye de adlandırılırlar Sayılabilen çoklukların miktarını belirleme işlemi sayma yoluyla yapılır Örneğin; ?Kaç öğrenci ??sorusuna sayacak cevap veririz

Sürekli çokluklar ise sayılamayan çokluklardır Sayılamayan çoklukların miktarını öğrenmede ise ölçmeye başvurulur Örneğin; zaman sayılamadığı için ölçülür Uzunluk, hacim, ağırlık, değer, alan türünden çokluklara da sürekli çokluklardır Sayılamadıkları için ölçülmektedirler

Günlük hayatımızın her parçasında kullanılan ölçüler konusu, önemi sebebiyle ilköğretim matematik programında da ağırlıklı olarak yer almıştır Ölçme, sonucun elde edilişi yönünden bir süreçtir Ancak ölçmenin anlamı ihmal edilmemelidir Neyin ölçüleceği ve ölçmenin ne olduğu anlaşılmazsa süreçle elde edilen sonucun yorumlanması mümkün olamaz

Ölçülerin öğretiminde öğretmen , herhangi bir ölçme türünün ayrıntısı yerine bunların sistematiğini ve nasıl ortaya çıktıklarını (gelişim evreleri ) ve çoklukta ölçme becerisinin nasıl geliştiği ile ilgilenmelidir

Öğrencilerin okul ve ev ortamında sürekli karşılaştıkları problemlerde ölçme yer alır Örneğin okul kantininde her gün kaç tane bardak kullanılmaktadır? Okulla evim arasındaki mesafe ne kadardır?

Bu tür sorular öğrencilerin ölçme araç ve kavramlarını veri toplama ve çevreleri tanımlama ve nitelendirmede kullanmalarına yardım eder Bu düzeyde yapılacak ölçme işlemleri öğrencilerin matematik konuları arasında ve matematik ile diğer disiplinler arasında bağlantı kurmasına yardım eder Kesirler, geometri şekil ve verilerin tanımlanması gibi önemli matematik konularının anlaşılmasına yardım eder

Ölçülebilecek bir becerinin ne olduğunu anlama konusuna Standartlar önemli bir yer ayırmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla