Konu
:
Olasılık dağılımlar
Yalnız Mesajı Göster
Olasılık dağılımlar
06-21-2012
#
2
Prof. Dr. Sinsi
Olasılık dağılımlar
ÖLÇME ? ÖLÇÜLER VE ÖĞRETİMİ
ÖLÇME
Ölçme, bir çoklukta birim kabul edilen bir miktarın bu çokluk içinde kaç tane olduğunu saymaktır
Çokluklar süreksiz (kesikli) ve sürekli (devamlı) olmak üzere ikiye ayrılır
Süreksiz çokluklar sayılabilir
Bu yüzden sayılabilen çokluklar diye de adlandırılırlar
Sayılabilen çoklukların miktarını belirleme işlemi sayma yoluyla yapılır
Örneğin; ?Kaç öğrenci ??sorusuna sayacak cevap veririz
Sürekli çokluklar ise sayılamayan çokluklardır
Sayılamayan çoklukların miktarını öğrenmede ise ölçmeye başvurulur
Örneğin; zaman sayılamadığı için ölçülür
Uzunluk, hacim, ağırlık, değer, alan türünden çokluklara da sürekli çokluklardır
Sayılamadıkları için ölçülmektedirler
Günlük hayatımızın her parçasında kullanılan ölçüler konusu, önemi sebebiyle ilköğretim matematik programında da ağırlıklı olarak yer almıştır
Ölçme, sonucun elde edilişi yönünden bir süreçtir
Ancak ölçmenin anlamı ihmal edilmemelidir
Neyin ölçüleceği ve ölçmenin ne olduğu anlaşılmazsa süreçle elde edilen sonucun yorumlanması mümkün olamaz
Ölçülerin öğretiminde öğretmen , herhangi bir ölçme türünün ayrıntısı yerine bunların sistematiğini ve nasıl ortaya çıktıklarını (gelişim evreleri ) ve çoklukta ölçme becerisinin nasıl geliştiği ile ilgilenmelidir
Öğrencilerin okul ve ev ortamında sürekli karşılaştıkları problemlerde ölçme yer alır
Örneğin okul kantininde her gün kaç tane bardak kullanılmaktadır? Okulla evim arasındaki mesafe ne kadardır?
Bu tür sorular öğrencilerin ölçme araç ve kavramlarını veri toplama ve çevreleri tanımlama ve nitelendirmede kullanmalarına yardım eder
Bu düzeyde yapılacak ölçme işlemleri öğrencilerin matematik konuları arasında ve matematik ile diğer disiplinler arasında bağlantı kurmasına yardım eder
Kesirler, geometri şekil ve verilerin tanımlanması gibi önemli matematik konularının anlaşılmasına yardım eder
Ölçülebilecek bir becerinin ne olduğunu anlama konusuna Standartlar önemli bir yer ayırmıştır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul