10-14-2011
|
#2
|
Şengül Şirin
|
Cevap : Lutenitsa (Kahvaltılık Sos)
Bulgaristan mutfağında kahvaltı için hazırlanan sosların özel bir yeri vardır  Lütenitsa da bu özel tariflerden biridir  Yaz mevsiminin taze sebzelerle hazırlayacağınız lütenitsayı hem kahvatılarda hem de akşam yemeklerinde afiyetle yiyebilirsiniz 
Malzemeler
HazırlanışıPatlıcan ve kırmızı biberleri közleyin
Kabuklarını soyup mutfak robotunda çekin
Havucun kabuklarını soyup yumuşayana kadar bol suda haşlayın
Haşlanan havucu mutfak robotunda çekin
Domatesların kabuklarını soyup mutfak robotunda çekin
Büyükbir tencereye çektiğiniz domates püresini alın
İçine patlıcan kırmızı biber ve havucu ekleyin
Yüksek ateşte sürekli karıştırarak kıvamı koyulaşana kadar pişirin
Karışım göz göz olup kaynamaya başladıktan sonra sirke tuz yağ toz şeker ve rendelenmiş sarımsak ilave edin
İyice karıştırıp tencereyi ocaktan indirin
Tenceredeki lütenitsa soğuduktan sonra cam kavanozlara pay edin
Kavanozların kapağını sıkıca kapatın
Büyük bir tencerenin içine kavanozları yerleştirin
Yarısına gelecek kadar su ilave edin
Su kaynadıktan 15 dakika sonra tencereyi ocaktan indirin
Soğuduktan servis yapın
Notlar- Zahmetli görünse de nefis bir tadı var
Sofralarınızın vazgeçilmez tadı olabilir
Lütenitsayı kaynatırken sürekli karıştırmalısınız yoksa dibi tutar
Lütenitsayı sadece kahvaltılarda değil makarna ve et yemeklerinin üzerinde sos olarak da tüketebilirsiniz
Afiyet olsun
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|