Konu: Yumurta
Yalnız Mesajı Göster

Yumurta

Eski 12-30-2010   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Yumurta







- Yumurta kabuğunun yüzeyinde 17000 adet küçük delik (por) bulunur


- Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha tazedir


- Yumurta uzun süre bekletilirse su ve karbordioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır

- Yumurta %10 tuzlu suya (yarım litre suya 60 gr tuz) atılacak olursa taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır


- Yumurtanın tazeliği en iyi kırıldığında anlaşılır Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirne karışmaz Yumurta sarısı yüksek görünümdedir




- Yumurta hazırladığımız yiyeceklerin besleyici değerini arttırmada kullanabiliriz

- Sebzelerin protein miktarı düşüktür Bu nedenle sebzelere yumurta kırılması protein, vitamin ve mineral açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlar


- Yumurta tahıl grubundaki besinler ile tüketildiğinde (örneğin; makarnaya kırılırsa, böreklerde kullanılırsa vb) protein kalitesini arttırmış oluruz


- Yumurta mutfağın çimento harcı gibidir Yumurtayı birçok besini hazırlamada yardımcı olarak kullanabiliriz


- Yumurta akı proteinlerinin fom oluşturucu ve bu yolla kabarmayı sağlayıcı özelliği vardır Bu nedenle kek hazırlamada doğal kabartacı olarak tercih edilmektedir


- Yumurta proteinleri ıs ile katılaştığı için sütlü tatlılarda ve çorbalarda koyulaştırıcı ve kıvam sağlayıcı olarak kullanılır

- Katı pişirilmiş yumurta ile salataların (piyaz, patates salatası vb) süslemesi yapılabilmektedir


- Yumurta, pasta ve keklerin renklendirilmesini sağlar

__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
Alıntı Yaparak Cevapla