Yalnız Mesajı Göster

Cevap : Abdülhakîm Arvâsî (1860 - 1943) Sünnî, İslam âlimidir.

Eski 12-06-2010   #2
Şengül Şirin

Cevap : Abdülhakîm Arvâsî (1860 - 1943) Sünnî, İslam âlimidir.

Abdülhakim Arvasi hazretleri; zahir ve batın ilimlerinde kamil ve dört mezhebin fıkıh bilgilerinde mahir büyük bir islam alimi idiHicri 1281 (m1865)"de Başkalede doğdu27 kasım 1943"de Ankara"da vefat ettiKabri Ankara yakınlarındaki Bağlum nahiyesindedir
Seyyid oldukları Irak"taki şer"i mahmekem defterlerinde yazılıdırAbdülhakim Arvasi hazretleri, o zamanın ili ve irfan merkezi olan Irak"ın muhtelif yerlerinde yüksek alimlerden
sarf,nahiv,lügat,mantık,münazara,beyan,riyaziye ,hendese,meani,bedi,kelam,tefsir,hadis,
fıkıh,tasavvuf gibi dersleri okuyup 1883 senesinde icazet alarak memleketine döndüDaha
sonra Arvas"a giderek yüksek tahsilini zamanın en büyük alimi Seyyid Fehim-i Arvasi "rahmetullahi aleyh" hazretlerinin huzurunda tamamladıBaşkale"de kendi parası ile bir medrese kurarak 29 yıl ders okuttu

1914"de Ruslar Doğu"yu işgal edince İstanbul"a geldi1919"da Medrese -tül
Mütehassısin"e,yani ilahiyat Fakültesi"ne Müderris ( Ordinaryüs Profesör) olarak tayin
edildiİstanbul"da çeşitli camilerde senelerce ilim neşrettiPek çok kerametleri görüldü

30 yıl boyunca yanından ayrılmayan yakını Şakir Efendi,başından geçen ilginç bir olayı şöyle anlatır

- Bir sabah dergahın mescidinde namaz kılıyordukEfendi ili ikimizdik Her zamanki
gibi beni imam yaptılarBizim hanım da sofada sofrayı hazırlamaya koyulmuştu

Namaz bitince sofaya geçtikGördüm ki sofrada iki çay bardağı yerine bir sürü bardak vardı
Hanıma sordum;
- Niçin 2"den çok bardak getirdin?
- Arkanızda çok cemaat vardıBak şimdi kimse kalmamış dağılmış