12-06-2010
|
|
Şengül Şirin
|
Cevap : Abdülhakîm Arvâsî (1860 - 1943) Sünnî, İslam âlimidir.
Abdülhakim Arvasi hazretleri; zahir ve batın ilimlerinde kamil ve dört mezhebin fıkıh bilgilerinde mahir büyük bir islam alimi idi Hicri 1281 (m 1865)"de Başkalede doğdu 27 kasım 1943"de Ankara"da vefat etti Kabri Ankara yakınlarındaki Bağlum nahiyesindedir
Seyyid oldukları Irak"taki şer"i mahmekem defterlerinde yazılıdır Abdülhakim Arvasi hazretleri, o zamanın ili ve irfan merkezi olan Irak"ın muhtelif yerlerinde yüksek alimlerden
sarf,nahiv,lügat,mantık,münazara,beyan,riyaziye ,hendese,meani,bedi,kelam,tefsir,hadis,
fıkıh,tasavvuf gibi dersleri okuyup 1883 senesinde icazet alarak memleketine döndü Daha
sonra Arvas"a giderek yüksek tahsilini zamanın en büyük alimi Seyyid Fehim-i Arvasi "rahmetullahi aleyh" hazretlerinin huzurunda tamamladı Başkale"de kendi parası ile bir medrese kurarak 29 yıl ders okuttu
1914"de Ruslar Doğu"yu işgal edince İstanbul"a geldi 1919"da Medrese -tül
Mütehassısin"e,yani ilahiyat Fakültesi"ne Müderris ( Ordinaryüs Profesör) olarak tayin
edildi İstanbul"da çeşitli camilerde senelerce ilim neşretti Pek çok kerametleri görüldü
30 yıl boyunca yanından ayrılmayan yakını Şakir Efendi,başından geçen ilginç bir olayı şöyle anlatır
- Bir sabah dergahın mescidinde namaz kılıyorduk Efendi ili ikimizdik  Her zamanki
gibi beni imam yaptılar Bizim hanım da sofada sofrayı hazırlamaya koyulmuştu
Namaz bitince sofaya geçtik Gördüm ki sofrada iki çay bardağı yerine bir sürü bardak vardı
Hanıma sordum;
- Niçin 2"den çok bardak getirdin?
- Arkanızda çok cemaat vardı Bak şimdi kimse kalmamış dağılmış  
|