05-11-2010
|
|
GöKKuŞaĞı
|
Bu Film Burada Bitmez
Baykal’ı tanıyanlar iki uç tavır bekliyorlardı: Kaset hiç yokmuş gibi davranmasını  
Veya istifa etmesini  
İkinciyi seçti
Böylece hakkında yapılacak spekülasyonların ve belki de “kasetin kalan bölümü”nün önünü kesti; CHP’nin hedef haline gelmemesi için kendini feda etti; ama bir yanıyla da gerçekten bir “komplo” varsa, sonuç almasını sağladı
Baykal, “Ama  ”lı kınama cümlelerine isyan etmekte haklı  Çünkü tartışmanın kasetin “içerik”ine çekilmesi, “komplo”yu görmezden gelmek, hatta ona alet olmak anlamı taşıyor
Oysa arşivinde herkese ait bir kaset bulunduran ve sızdırmak için doğru zamanı kollayan bu “korku imparatorluğu”nun kaderi, biraz da Baykal’ın vereceği bu ilke mücadelesine bağlı  
Yine de ben ”Üçüncü bir yol vardı” diye düşünüyorum:
Çıkıp samimiyetle işin aslını anlatabilir, gerekirse zarar verdiği, hayal kırıklığına uğrattığı insanlardan özür dileyebilir, ama komploya boyun eğmeyeceğini, mücadeleye devam edeceğini söyleyebilirdi
Çok daha inandırıcı olurdu
* * *
Bunun yerine, “vuruşarak çekilme” taktiğinde karar kıldı
Gerçekten çekildi mi?
Bence hayır!
Konuşma dikkatle deşifre edildiğinde, daha güçlü dönmeye yönelik başka bir hareket planının ipuçları çıkıyor ortaya:
1 Baykal, genel başkanlığı bıraktığını açıklarken, “bu kara kampanyaya teslim olmayacağını” da vurguladı “İstifam teslimiyet değil, meydan okumadır” dedi Burada “Mücadeleye devam” kararlılığı açık  
2 22 Mayıs’taki kurultaya katılmayacağı söylendi, ama parti toplantısında “Vereceğiniz her göreve hazırım” dediği de dışarı fısıldandı
3 Gün boyu konuşan CHP’liler onu bırakmayacaklarını gözyaşları içinde vurguladılar Zaten o da 2 hafta içinde CHP’ye güçlü bir genel başkan adayı çıkamayacağının farkında  
4 Komplonun ardındaki adres olarak hükümeti göstermesi, konuşmasında Hazreti Peygamber’e ve Fethullah Gülen’e atıf yapılması, Baykal’ın görevi bırakmaktan ziyade siyasi bir rövanşa hazırlandığının ve seçime doğru yeni ittifaklar aradığının işaretleri 
5 Nihayet “İstifamla Türk siyasetini ve CHP’yi yeniden tanzim etmek isteyenlere bir imkân tanıdım” diyerek yerine aday olabileceklere peşinen ipotek koymuş oldu Bu tabloda ilk ortaya çıkacak aday, o “tanzim”e alet olmuş, hatta komploda rol almış damgasını yiyecektir
* * *
Bu deşifreden benim okuduğum şu:
Baykal, aleyhine gelişen durumu, bir manevrayla lehine çevirmeye çalışıyor
İstifası, iki adım ileri atılabilmek için bir adım gerileme anlamı taşıyor
Kurultayda 81 il başkanı ortak imzayla Baykal’ı yeniden göreve çağırabilir, O da “taban baskısıyla ısrarlara dayanamayıp” genel başkanlığa dönebilir
“Ülkenin bu kritik döneminde partiyi lidersiz bırakamazdım” diyebilir
Ya da partiyi bir süre bir emanetçiye devredip, daha sonra olağanüstü kurultayla dönebilir
Ama tanıdığım Baykal, evde oturmaz; ne yapar eder, bu istifadan istifade eder; bunu bir fırsata dönüştürmeyi dener
İşe yarar mı?
İşte orası soru işareti  
Can Dündar
GaLiBa Bu GeCe YaĞMuRDa GöKKuŞaĞı MiSali GüLeRKeN aĞLaMaNıN ZaMaNı
|
|
|