02-13-2010
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Kayseri Yağ Mantısı
Kayseri Yağ Mantısı
Malzemeler

Hamuru için :
6 bardak un (kepekli ve beyaz unu yarı yarıya karıştırarak kullandık)
20 gr yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı sızma zeytinyağı (üzerine dökülen sos yeterince yağlı olduğu için koymadık)
1 yumurta
tepeleme 1 yemek kaşığı katı yoğurt
yeterince su
İçi için:
300 gr kadar yağsız çiğ köftelik dana kıyması
tatlı kırmızı biber, karabiber , tuz
Sos için:
1,5 çay bardağı sızma zeytinyağı
iki yemek kaşığı domates salçası veya 5-6 iri domatesin rendesi veya domates + salça karışımı
1,5 çay bardağı su
tuz
istenirse acı pul biber
Yapılışı
Önce, içine tuz, kırmızı biber ve karabiber ilave edilmiş kıymayı iyice yoğurup bir kenara koyun
Unu hamur teknesine eleyerek ortasını açıp maya , tuz , yumurta, yağ ve yoğurdu koyun Elinizle ortadaki karışımı bulamaç haline getirin ve etrafındaki unu alarak ve azar azar su ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin Hamur ele yapışsada uzun uzun yoğurun ve gerekirse kıvamı tuturana kadar azar azar un ekleyin Hamur katı olmayacak
Hamuru 5 dakika üzerine nemli bez örterek dinlendirin Sonrasında tekrar yoğurun
Hamuru üçe bölün( 4'e 5'e de bölebilirsiniz, açacağınız yerin büyüklüğüne göre ayarlayın) Tezgaha kepekli un serpiştirip (anneme göre hamur kepekli unla daha kolay açılıyor) 1 bezeyi 3-5 mm kalınlığında açın Bu arada hamuru açmadan önce mayalandırmayın, öyle olursa açmak güçleşiyor

Açtığınız hamurdan 5 cm lik kareler kesip , ortalarına fındıktan biraz büyük kıymayı,hafif yayarak koyun Bir köşe , bir orta, bir köşe alarak karenin ortasında uçları birleştirin

Hafif yağlanmış tepsiye dizip , önce 50 derecede ılık fırında kabarana kadar bekletin Mayalandırma işlemini şekil verdikten sonra yapıyoruz Mantılar hafif kabardıktan sonra 200 C de üzeri kızarana kadar pişirin

Mantılar fırında pişerken sosunu hazırlayın Tavada zeytinyağını ısıtıp domates salçasını(salçayla birlikte ,hazır doğranmış domateste kullanabilirsiniz , yazın sadece domateslede sosu hazırlayabilirsiniz alternatifler isteğinize bağlı) iyice yağa yedirip , su ekleyerek bir iki taşım kaynatın Sosunuz hazır
Fırından çıkardığınız mantıları büyükçe bir tencereye alıp üzerine sosu dökerek tüm mantılara bulaşmasını sağlayın Kapağını kapatıp servis yapacağınız vakite kadar dinlendirin , ya da hemen afiyetle yeyin Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirmeyi unutmayın
Önemli Not:Geneksel yapılışta mantılar yağda kızartılıyor Bu şekilde denemek isterseniz zeytinyağını ısıtıp, mantıları, kapatma kısmı alta gelecek şekilde ( yağa ilk olarak değecek ve kızaracak) yağa atın Servis yaparken de aynı sosu üzerine dökün Tarif 6 kişiliktir 
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|