Konu
:
Aynı Gün İki Yerde Çalışanın Sigortalılığı
Yalnız Mesajı Göster
06-11-2009
#
1
Şengül Şirin
Soru: Makine montajı yapan bir mühendis olarak aynı gün içinde iki ayrı firmaya bağlı çalışıyorum
Bu şekilde çalışırken sigortalılığım nasıl olacak? B
B
Cevap: Sigortalılık açısından aynı gün iki ayrı işverene bağlı çalışmanız mümkün
Her iki işverenin de ayrı ayrı prim yatırması gerekir
Aynı güne rastlayan iki ayrı işyerinden aynı kişi için yapılan prim bildirimi tek gün kabul edilir, ancak kazançları tavana (4 bin 329 TL) ulaşıncaya kadar birleştirilir
Kazanç toplamınız tavanı aşıyorsa aşan kısmın işçi prim payını SGK’dan talep edebilirsiniz
Soru: 1968 doğ
01
02
1987 sigortalılık girişliyim
Bin 853 gün SSK primimden sonra 27
03
2008’den beri isteğe bağlı SSK primi ödüyorum
Evde dantel yapıp satarak geçinenlere tanınan 213 TL yerine 114 TL ödeyerek isteğe bağlı ödeme hakkından faydalanmak istiyorum
Bunu SSK’ya ödeyebilir miyim? Ne kadar süre ödeyebilirim?
Cevap: Verdiğiniz bilgilere göre 5 bin 150 günü tamamladığınız gün emekli olabilirsiniz
Son bin 260 günü bir işyerinde 4/a sigortalısı (SSK) olarak çalışmak üzere kalan bin 617 günlük süreyi şimdiden isteğe bağlı olarak ödeyebilirsiniz
Bunun için vergi dairesinden alacağınız yaptığınız gelir vergisinden muaf faaliyeti belgelemeniz ve bu belgeyle SGK’ya başvurmanız gerekiyor
01
10
2008’den bu yana ödediğiniz isteğe bağlı primler gibi bu primleriniz de Bağ-Kur’luluğa sayılır
Faaliyetinize devam ettiğiniz sürece ödeyebilirsiniz
Soru: Bağ-Kur’lu babamdan dolayı yetim aylığı alırken işe girdiğim için bu aylığım kesildi
İşten ayrılırsam babamdan dolayı aldığım aylık tekrar bağlanır mı? A
Ş/ İZMİR
Cevap: İşten ayrılırsanız ve evli de değilseniz babanızdan dolayı aldığınız yetim aylığı tekrar bağlanır
Soru: 23
02
1986 doğ
03
02
2005’de SSK’ya girişim var
Ne zaman emekli olabilirim? G TURAN
Cevap: Verdiğiniz bilgilere göre 58 yaşında 4 bin 500 günle emekli olabilirsiniz
Soru: 1952 doğumlu ve 1968 SSK girişliyim
1968’deki 30 günlük primimin üzerine 2002 Ağustos’tan beri SSK primlerim yatmaktadır
Ne zaman emekli olabilirim? L COŞKUN
Cevap: Emekliliğiniz 3 bin 600 günü tamamlamanıza bağlı olduğundan varsa askerliğinizi borçlanıp üstüne çalışarak veya isteğe bağlı olarak ödemeniz halinde emekli olursunuz
Soru: 01
01
1953 doğ
01
04
1971 sigortalılık girişliyim
450 gün SSK priminden sonra 14
01
1993’den itibaren Bağ-Kur’lu oldum ve halen devam ediyorum
Ne zaman emekli olabilirim? Kenan GÜRELER
Cevap: Vermiş olduğunuz bilgilere göre 01
01