04-20-2009
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Köfteler
EKŞİLİ KÖFTE

MALZEMELER:
400 gr kıyma
1 tutam maydanoz
1 çay b pirinç
1 soğan
1 havuş
1 patates
1 yumurta
tuz,karabiber
terbiyesiçin:
1 su b yoğurt
1 limon
2 çorba k un
su
üzeri için:
1 çorba k tereyağ
nane
pulbiber
HAZIRLANIŞI:
Ekşili köfte için ilk olarak karıştırma kabına kıyma, rendelenmiş soğan,
pirinç, maydanoz,yumurta alınır tuzu ve baharatları ayarlanarak yoğrulur
hazır olan köfte fındıktan biraz büyük olacak şekilde top top yapılır köfteler
ilk önce sıcak suya daldırılıp çıkarılarak kara suyu alınmış olunur daha
sonra bir tencerede sıcak suya alınır havuç ve patatesler de daha sonra
küp doğranarak ilave edilir ekşili köftenin terbiyesi için ise;yoğurt,limon, un ve
su bir kaba alınarak alınark çırpılır köfteler pişince terbiye bir yandan
karıştırılarak köftelere ilave edilir ve biraz daha pişince ocaktan alınır
tereyağı, nane ve pulla hazırlanan sos ile servis yapılır
KİREMİTTE KÖfte

MALZEMELER:
köftesi için:
300 gr kıyma
1 çay b süt
1 çay k kabartma tozu
tuz ,karabiber
üzeri için:
4 patates
1 çay b krema
50 gr kaşar peyniri
1 çorba k tereyağ
tuz,karabiber
muskat
HAZIRLANIŞI:
Köfte için ilk olarak kıyma karıştırma kabına alınır kıymaya
kabartma tozu ve süt eklenerek yoğrulur baharatları ve tuzu
ayarlanır kiremit yağlanarak köfteler kenarları yüksek olacak şekilde
kiremite yayılır fırında yarı kıvamda pişirilir köfte yarı kıvamda
pişince fırından alınır daha sonra haşlanmış patatesler yuvarlak kesilir
köftenin üzerine dizilir üzerine de teryağı dilim dilim doğranarak
konur karabiber serpilir, muskat rendelenir en üst kata da kaşar peyniri
rendelenerek fırına verilir peynirler nar gibi kızarana kadar pişirilir

PATATESLİ TEPSİ KÖFTESİ:
400 gr kıyma
1 soğan
3-4 dilim tost ekmeği
1 p kabartma tozu
1 çay b süt
köfte baharı,tuz
püresi için:
5 patates
1 su b süt
1 çorba k tereyağı
1 yumurta
100 gr kaşar peyniri
tuz,muskat,karabiber
süslemek için:
çeri domates
HAZIRLANIŞI:
Karıştırma kasesine kıyma,rendelenmiş soğan, ıslatılıp suyu sıkılmış tost ekmekleri alınır
Üzerine kabartma tozu,süt,tuz ve köfte baharı ilave edilip yoğurulur Bu şekilde en az
1 saat buzdolabında dinlendirilir Dolaptan çıkan köfte harcı yağlanmış tepsiye alınıp
üzeri düzeltilir 180 derecelik fırında 10 dakika pişirilir Fırından alınıp üzerine püre
yayılır (püre için haşlanıp ezilmiş patateslere süt, tereyağı,yumurta ve kaşar peyniri
ilave edilir Tuz, muskat rendesi de konup karıştırılır )
Çeri domatesler her dilime bir tane gelecek şekilde üzerine konur Tekrar fırında
10 veya 15 dakika pişirilir Dilimlenerek servis yapılır Altı da üstü de yumuşacık bir köfte 

ADAPAZARININ ISLAMA KÖFTESİ:
Malzeme:
yarım kg dana kıyma
1 kuru soğan
kurutulmuş ekmek içi
köfte baharı
tuz
ıslama malzemesi:
ince dilimlenmiş bayat ekmek
kemiksuyu
kırmızı biber
sıvıyağ
süslemek için:
2 domates
2 yeşil biber
HAZIRLANIŞI:
Köfte malzemesi ile istediğiniz büyüklüklerde köfte hazırlayın Diğer tarafta kemik suyu
hazırlayın İçine biraz sıvıyağ ve rengi kırmızı olacak şekilde toz kırmızı biber ve tuz ekleyin
Bayat ekmekleri bu suya batırıp bekletmeden alın Köfteleri ve ekmekleri ızgarada pişirin
Domates ve biberleri de pişirdikten sonra en alta ekmekleri üzerine köfteleri ve en üstüne
de domates biberleri koyarak sıcak servis yapın Hem bayat ekmekler değerlenmiş olacak
Hem de bereketli bir yemek ortaya çıkacak

HAVUÇ KÖFTESİ:
4 havuç
kurutulmuş ekmek
1 yumurta
6 kuru kayısı
1 çorba k dolmalık fıstık
2 çorba k ceviz
4 sap taze soğan
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
panelemek için:
1 kase galeta unu
HAZIRLANIŞI:
Haşlanmış havuçları rendeleyin üzerine diğer malzemeleri doğrayarak ekleyin Tuz ve baharatını ekleyin Kıvamını kurutulmuş
ekmek içi ile ayarlayıp köfte gibi yoğurup şekil verin Galeta ununa bulayarak kızgın yağda nar gibi
kızartın İçinde havuç ve kayısı olduğunu yiyenler anlamıyor ama tadına bayılıyor
|
|
|