Yalnız Mesajı Göster

Uzmandan Uyarı: Salmonella Sadece Mideyi Değil, Organları da Vuruyor

Eski 6 Saat Önce   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Uzmandan Uyarı: Salmonella Sadece Mideyi Değil, Organları da Vuruyor



Uzmandan uyarı: Salmonella sadece mideyi değil, organları da vuruyor
Tavuk etinden kaynaklanan gıda zehirlenmelerinin çoğunlukla mikrobik nedenlerle ortaya çıktığını belirten Dr Öğr Üyesi Volkan Demir, "En sık rastlanan etken ise salmonella adlı bakteri" diyerek önemli uyarılarda bulundu

İHA
Uzmandan uyarı: Salmonella sadece mideyi değil, organları da vuruyor


İç Hastalıkları Anabilim Dalı Dr Öğr Üyesi Volkan Demir, tavuk etinden kaynaklanan gıda zehirlenmelerine dikkat çekerek en büyük riskin pişirildikten sonra oda sıcaklığında uzun süre bekletilen ürünlerden kaynaklandığını vurguladı

Dr Demir, Türkiye’de hızlı büyütme teknikleri, soğuk zincir ve saklama şartlarındaki yetersizlikler ile merdiven altı üretimin özellikle yaz aylarında toplu yemeklerde (düğün, cenaze, piknik gibi) zehirlenme riskini artırdığını belirtti



"ÇOKLU ORGAN YETMEZLİĞİNE YOL AÇABİLİYOR"
"Tavuk eti tükettikten 2 ila 24 saat içinde bulantı, kusma, karın ağrısı, sulu ya da kanlı ishal görülebiliyor" diyen Dr Öğr Üyesi Volkan Demir, "Daha ağır vakalarda ateş, yoğun sıvı kaybı, böbrek yetmezliği ve bakterinin kana yayılması sonucu gelişen sepsis çoklu organ yetmezliğine ve ölüme yol açabiliyor" açıklaması yaptı

GÜVENLİ TÜKETİM UYARILARI
Dr Öğr Üyesi Volkan Demir güvenli tüketim için yapılması gerekenleri şöyle anlattı:

"Tavuk eti en az 75 derece iç ısıya ulaşacak şekilde iyice pişirilmeli

Çiğ tavukla temas eden bıçak, kesme tahtası ve eller mutlaka sabunlu su ile yıkanmalı

Tavuk eti buzdolabında +4 derece altında, derin dondurucuda ise -18 derecede saklanmalı

Market alışverişinde son kullanma tarihi mutlaka kontrol edilmeli

Pişirilmiş tavuk, özellikle yaz aylarında, oda sıcaklığında en fazla 2 saat bekletilmeli; 4 saatten sonra kesinlikle tüketilmemeli Sıcaklığın 30 dereceyi aştığı günlerde bu süre 2 saatin altına inebilir"



"Yeniden servis edilecekse en az 75 dereceye kadar ısıtılması gerek"

Dr Demir, toplu yemeklerde pişirilen tavuğun en geç 2 saat içinde buzdolabına konulması, yeniden servis edilecekse en az 75 dereceye kadar ısıtılması gerektiğini, aksi durumda gıda zehirlenmesi riskinin ciddi ölçüde arttığını ifade etti

__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
Alıntı Yaparak Cevapla