Konu
:
Maya - Maya Türleri - Maya Çeşitleri Hakkında Bilgiler Biyolojik Bilgiler
Yalnız Mesajı Göster
Maya - Maya Türleri - Maya Çeşitleri Hakkında Bilgiler Biyolojik Bilgiler
12-20-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Maya - Maya Türleri - Maya Çeşitleri Hakkında Bilgiler Biyolojik Bilgiler
Maya
Mayalar tek hücreli mantarlardır
Bazı türleri ekmek kabartmak alkollu içki fermantasyonu ve hatta yakıt pillerinin çalışmasında kullanılır
Çoğu maya Ascomycota bölümüne ait olmakla beraber bazıları Basidiomycota'ya aittirler
Bazı mayalar örneğin Candida albicans insanlarda enfeksiyona yol açar (kandidiyaz)
Binden fazla maya türü tanımlıdır
En yaygınca kullanılan maya olan Saccharomyces cerevisiae binlerce yıl önce şarap bira ve ekmek yapımı için evcilleştirilmiştir
Maya sözcüğü Türkçe'ye Farsça'dan girmiştir
Fizyoloji
Maya türleri zorunlu aerobik veya istemli anaerobik (fakültatif anaerobik) fizyolojiye sahip olabilirler
Zorunlu anaerobik maya türü bilinmemektedir
Oksijen yokluğunda fermantatif mayalar enerji elde etmek için karbonhidratları karbon diyoksit ve etanol (alkol) veya laktik asite dönüştürürler
Biracılık ve şarapçılıkta ortaya çıkan etanol şişelenir ekmek yapımında ise etanol buharlaşır açığa çıkan karbon diyoksit ekmeği kabartır
Kaynakwh: Maya - Maya Türleri - Maya Çeşitleri - Mayalar Hakkında Bilgiler
Örneğin glikoz fermantasyon reaksiyonu özetle şöyledir:
C6H12O6 (glikoz) →2C2H5OH + 2CO2
Biyoteknolojide kullanımı
Mayanın faydalı fizyolojik özellikleri onun biyoteknoloji alanında kullanılmasına yol açmıştır
Şekerlerin maya tarafında fermantasyonu bu teknolojinin en eski uygulamasıdır
Ekmek mayası ekmek imalatında bira mayası bira fermantasyonunda kullanılır
Maya şarap yapımında da kullanılır
Modern biyoteknolojide maya başka canlılara ait proteinlerin ucuz yolla üretiminde kullanılmaktadır
Örneğin insülin interferon gibi insan proteinleri hepatit B virüsünün kabuk proteinleri (aşı üretimi için) maya tarafından üretilebilmektedir
Üremesi
Maya tomurcuklanma yoluyla eşeysiz olarak veya askospor oluşumu yoluyla eşeyli olarak ürer
Eşeysiz üremesinde ana hücreden bir tomurcuk büyür ve yetişkin boyuta ulaştığında şartlar uygunsa ana hicreden ayrılır
Az besinli ortamda eşeyli üreyebilen mayalar askopor oluştururlar
Tam bir üreme döngüsüne sahip olmayan mayalar Candida türünde sınıflandırılırlar
Büyüme ortamı
Çoğu maya yüksek şekerli çevresel nümunelerden izole edilebilir
Meyvelerde örneğin üzüm elma veya şeftaliden bitki özsuyu sızmalarında bulunur
Bazı mayalar toprak ve böceklerde bulunurlar
Maya üretmek için kullanılan yaygın bir büyüme ortamı patates dekstroz agar (PDA) veya patates dekstroz ortamıdır
Dilimlenmiş patatesler suyla 5-10 dakika otoklavlanır (yani basınç altında pişirilir) sıvı kısım başka bir kaba aktarılır
Dekstroz (glikoz) eklenir (10 g/L) ve ortam tekrar otoklavlanarak sterilize edilir
ekmek mayası yapımı bira mayası nasıl ürer maya türleri ekmek mayası üretimi doğal ekmek mayası şarap mayası bira mayası fermantasyonu doğal maya bira mayası yapımı maya nasıl kabartır ekmek mayası fermantasyonla bira ve şarap üretimi doğal maya yapımı şarap yapımında kullanılan mayalar şarap yapımında hangi maya kullanılır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul