Konu
:
Disakkaritler - Maltoz Nedir?
Yalnız Mesajı Göster
Disakkaritler - Maltoz Nedir?
12-20-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Disakkaritler - Maltoz Nedir?
Disakkaritler - Maltoz
Maltoz
Vikipedi, özgür ansiklopedi
α-Maltoz
Maltoz
(
malt şekeri
veya
di-glikoz
olarak da bilinir), C12H22O11 moleküler formüllü bir disakkarittir
Sistematik ismi α-D-Glukopiranozil-(1→4)-α-D-Glukopiranoz'dur
Diğer karbonhidratlar gibi maltozun da hidrojen-oksijen oranı 2:1'dir
Glikozidik bağ ile bağlanmış iki α-glikoz molekülünden oluşur, bu bağ birinci glikozun 1
karbon atomuyla ikincinin 4
karbon atomu arasındadır
İkinci glikoz grubu üzerinde bir aldehit olduğu için maltoz indirgeyici şeker olarak tanımlanır
Birinci glikozun indirgeyici grubu ise glikozidik bağı oluşturmakta kullanılmıştır
Maltoz, biyokimyada glikozdan oluşmuş polimerler serisinin ikincisidir
Maltoza bir glikoz daha eklenince elde edilen bileşik malto-trioz olarak adlandırılır, dört glikozlu zincir malto-tetrozdur, vb
Daha çok maltoz eklenmesiyle malto-dekstrin diye de adlandırılan deskstrinler oluşur, eklemelerin en sonunda da nişasta oluşur
Nişasta, diastaz enzimi tarafından maltoza parçalanır
Maltoz hidroliz yoluyla iki glikoz molekülüne ayrışır
Canlı organizmalarda maltaz enzimi bu reaksiyonun çok hızla gerçekleşmesini sağlar
Kuvvetli asitle birkaç dakika kaynatmak da aynı sonucu sağlar
Çimlenen tahıl tohumlarında maltoz oluşumu alkol üretiminin önemli bir parçasıdır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul