Buğdaydan Neler Elde Edilir?
Buğdaydan neler yapılır
Buğdaydan elde edilen ürünler
Kepek (tahılın dış katmanı)
Tohum (çekirdeğin içindeki embriyo)
Unsu öz (endosperm: beyaz un yapılan bölüm)
Öğütme esnasında, bu üç kısım birbirinden ayrılır ve farklı tip unlar elde etmek için farklı biçimlerde tekrar birleştirilir
6 tip buğday vardır:
Sert kırmızı kışlık
Yumuşak kırmızı kışlık
Sert kırmızı yazlık
Yumuşak kırmızı yazlık
Yumuşak beyaz
Durum buğdayı
Yapılan işlemlerde çıkacak son ürün buğdayın özellikleri düşünülerek belirlenir; özellikle buğdayın gluten ve protein miktarı gözönüne alınır
Buğday ne kadar sert olursa, un o kadar çok protein içerir Yumuşak, düşük proteinli buğdaylar kek, kurabiye, hamur işi, bisküvi ve şehriyede kullanılır
Sert, yüksek proteinli buğdaylar ise ekmek yapımında kullanılır
Durum buğdayı ise makarna üretiminde kullanılır
|