Konu
:
Anaokulunda İlk Gün Stresi
Yalnız Mesajı Göster
12-20-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Anaokulunda İlk Gün Stresi Nasıl Atlatılır?
Çocuklara Anaokulunda Ilk Gün Stresi
Anaokuluna başlama süreci bazı çocuklarda hızlıca tamamlanırken bazı çocuklarda da çok zorlu olur
Her okula başlayan çocuk aynı tepkiyi göstermez
Anaokuluna başlayan çocukların zaman ve uzaklık kavramı tam oturmadığı için ilk kaygıları bu yönde olur
Peki ya sonrası?
Evimize ne kadar uzaklıktayım?
Annem beni alacak mı?
Bu çocukları tanımıyorum
İhtiyaçlarımı kime söyleyeceğim, yardım ederler mi?
Ev kuralsız bir yerdi
Her şeyi kuralla yapacak olmak sıkıcı
Çocuk, bu soruların cevaplarını yaşayarak öğreneceği için kaygıları da yüksek olmaktadır
İlk gün okulda 1–2 saat kalmak, annenin onu ne zaman alacağını saat üzerinden göstermesi, öğretmenle tanıştırıp, nasıl yardımlar isteyeceğini anlatması çıkacak sorunları azaltabilmektedir
İlk birkaç gün çocuğun görebileceği bir yerde oturup oradan ayrılmamak da yararlı olabilmektedir
Adaptasyon Süreci
Daha önce okula gitmemiş bir çocuk için 10 günü aşan ve hiç azalmayan uyum sorunları varsa anaokuluna gitme durdurulmalıdır
Çünkü çocuk okula gitmek için henüz hazır değildir
Daha önce anaokuluna gitmiş çocuklarda uzun tatil sonrasında okula dönüş güç olabilir ama okul tanıdıkları bir yer olduğu için, burada yaşanan kaygı daha kısa sürede atlatılabilmektedir
Taviz vermeden eski düzeni içinde çocuğun anaokuluna gidip gelmesi sağlanmalı ve çocuğun evde kalmasına izin verilmemelidir
Çocuğa ilgisiz olmak ya da aşırı derecede ilgi göstermek çocuğun duygusal ve bilişsel gelişimini geciktirmekle birlikte öğrenme ve uyum sorunlarını yaşamasını kaçınılmaz kılmaktadır
Ödev Sorumluluğu Kazandırılmalı
Her anne baba çocuklarının ödevleri ile ilgilenmelidir
Çünkü onların sorunlarına yardımcı olmak, beraber sorunların üstesinden gelmek çocukların hoşlarına gitmektedir
Ödevlerinde anlamadıkları yerlerde yardım isteyebilecekleri söylenmeli, yol gösteren kişi olunmalıdır
Okula başlanılan ilk birkaç hafta, okuldan evde yapılması için herhangi bir ödev verilip verilmediği sorulmalıdır
Ancak ödevi yapması için ısrarcı olunmamalıdır
Yapmadan gittiği takdirde öğretmenine nedenlerini kendisi anlatmalıdır
Çocuk okuldan geldiği ilk 2 saat içinde ödevlerini tamamlamalıdır
Pedagog Güzide Soyak
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul