Konu
:
Mutfak Sözlügü 1
Yalnız Mesajı Göster
Mutfak Sözlügü 1
12-01-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Mutfak Sözlügü 1
Alaca soymak : Kabuklu meyve veya sebzelerde kabugun birer parmak arayla uzunlamasina soyulmasina denir
Aperatif : Yemekten önce istah açici olarak alinan içki veya yiyeceklerdir
Aroma : Meyvelerdeki hos kokuya denir
Tatli ve pastalarda güzel koku vermek amaciyla portakal, limon kabugu rendesi veya vanilya kullanilir
Baglamak : Çorba ve yahni gibi sulu yiyecekleri koyulastirmaya denir
Günümüzde daha çok nisasta ve krema en iyi iki baglayici olarak kabul edilir
Barsama : Güzel kokulu, yapraklari yemeklere konan nane ve yaban kekiginin ortak adi
Benmari : Bir tencere yariya kadar sicak su ile doldurularak agir ates üzerine oturtulur
Bu tencerenin içine daha küçük bir kap tabani ve kenarlari sicak su ile temas edecek sekilde yerlestirilir
Yiyecekler bu ikinci kabin içine konularak pisirilir
Boca Etmek : Bir kerede hepsini dökmek
Buket Garni : Birbirine baglanmis defne yapragi, maydonoz, kekik
Çentmek : Sebze yada meyvalari biçakla dikine her yönde kesikler yaparak minik minik dogramak
Çesni : Yemeklerde farkli tatlar elde etmek için kullanilan çesitli baharatlara denir
Demlemek : Pisen yiyecekleri atesten indirerek kapaklarini kapali tutup kendi buharlarinda dinlemeye birakilmasi
Fiske : Bas parmagiyla isaret parmagi arasinda kalan miktardir
Flambe : Ikram sirasinda hazirlanip sunulan alevli yemek veya tatlilara verilen addir
Fondan : Sekerleme haline gelmis beyaz krema
Füme : Kurutarak saklama yöntemlerinden biri
Et, balik gibi gidalarin ates dumaninda kurutulmasi
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul