Konu
:
Dilimiz Nasıl Tat Alır?
Yalnız Mesajı Göster
Dilimiz Nasıl Tat Alır?
11-29-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Dilimiz Nasıl Tat Alır?
Dil nasıl tat alır,
Tatları nasıl alırız,
Tat alma bölgeleri,
Tat alma organımız dil,
Yediğimiz besinlerden nasıl tat aldığımızı hiç merak ettiniz mi? Dilimizin tat alma işlemini nasıl gerçekleştirdiğini gelin hep birlikte öğrenelim
Tat duyusu dil üzerinde bulunan tat tomurcukları olarak adlandırılan alıcılar tarafından algılanır
Sayıları 9 bin-10 bin kadardır
Çocuklarda sayıları çok daha fazladır
Kırk beş yaşından sonra birçoğu etkinliğini yitirdiği için tat duyarlılığı da giderek azalır
Tat duyumu verebilmek için gazlar da dahil bütün cisimler erimiş halde olmalıdırlar yani ilk koşul suda çözülebilirliktir
Erimeyen maddeler sadece dokunum ve ısı duyumu verirler
Bir meyvenin kabuğuna dilinizle dokunduğunuz vakit tat alamazsınız
Bununla beraber tat duyumu tadı olan maddelerin erimesini ve karışmasını kolaylaştıracak olan tükürük salgısı ile mümkün olur
Tat almada sadece dil ve ağızdaki sinirlerin değil kokunun da payı vardır
Koku duymayan bir kimse yediği yemeklerde hiç tat bulamaz
Tat duygusu insandan insana değişir
Koku duyusunda olduğu gibi tat duyumunu da oluşturan yine moleküllerdir
Gıdadaki molekül ile ağzın içindeki tat alıcı duyargalar arasındaki etkileyiş kimyasaldır
Gıdayı oluşturan bileşenlerin molekül yapıları ile tatları arasında da bir bağlantı vardır
Örneğin atom yapısı büyüdükçe acı tat ortaya çıkmaktadır
Tatlı tuzlu acı ve ekşi olmak üzere başlıca dört tat unsurunun olduğu kabul edilmektedir
Tat duyusunun ortaya çıkması sırasında tat molekülü dil üzerinde zayıf bir şekilde emilmekte moleküler yapıda oluşan değişim sinirlerle elektrik sinyalleri olarak beyne gönderilmekte tat beyinde algılanmaktadır
Tadın algılanması için gereken süre ortalama bir saniyenin kırkta biri kadardır
Ana dört tat dilin değişik kısımlarında algılanır
Acı dilin arka kısmında ekşi arka yanlarda tuzlu Ön yanlarda tatlılık ise dilin uç kısmında daha yoğun olarak algılanır
Genel olarak tatlılığın şekerden ekşiliğin asitten tuzluluğun tuzdan acılığın da kafein kinin gibi pek çok organik ve inorganik bileşenlerden kaynaklandığı söylenebilir
Ancak birçok gıda maddesinde bu bileşenlerin hemen hepsi vardır
Hangisi baskınsa biz onu algılarız
Örneğin puan açısından (yüzde değil) değerlendirildiğinde kola turşu kahve ve balın tat değerleri aşağıdaki şekilde oluşur
Tatlar arasındaki karşıtlık etkisi de bazı tatları değiştirir veya şiddetlendirir
Örneğin ekşi bir besin yenildikten sonra içilen su şekerli bir tat verir
Tatma öncesinde alınan çok sıcak veya soğuk bir sıvı da tat duyumunu etkiler
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul