11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfak Terimleri Sözlüğü Ç Harfi
Mutfak Terimleri Sözlüğü Ç Harfi
Çakal eriği (Yöresel Tanım) : Yabani erik
Çalkalama (Yöresel Tanım) : Ayran
Çekilmiş Ekmekiçi : Normal ekmeklerin dış kabukları alınıp içi, bir rondo yardımıyla çekilerek inceltilir
Çekilmiş : Kıyılmış, doğranmış
Çektirme : a-Bir sıvıyı kaynatarak azaltma b-Kaynatarak koyulaştırma veya sıvını özünü bırakma
Çeltik : İşlenmemiş pirinç tanesi
Çemenotu : Sert, kahverengimsi sarı renkli bir tohumdur Öğütülmüş olarak turşularda, çorbalarda, soslarda, güveçlerde ve et yemeklerinde kullanılır
Çentikleme (Yöresel Tanım) : Bıçak vasıtasıyla dikey ve yatay vuruşlar yaparak ufak parçalara bölmek
Çevirmek : a-Sebze için; sebzeleri aynı boyda kesip yontarak düzgün ve süslü şekil verme usulü b-Döndürmek
Çırpma Kabı : Dibi tümsek olan çırpma işlemine elverişli olan metal kap Mayonez tenceresi
Çırpma : Bir çırpma teli yardımıyla, çırpılacak malzemeye, havada daireler çizdirip, içine hava aldırarak çırpılma şekli
Çipa (Yöresel Tanım) : Bahçe
Çiprek : Taze fasulyede veya bazı sebzelerde bulunan lifli kısım, pişmeyerek ağıza gelir (kılçık)
Çir (Yöresel Tanım) : Kuru kayısı veya zerdali
Çiriş (Yöresel Tanım) : Baharda kar kalktıktan sonra ilk yetişen yabani sebzedir Pırasanın ufağına denir
Çortutu (Yöresel Tanım) : Şalgam
Çörekotu : Çöreklerde ve ekmeklerin üzerine pişirilirken serpilir Salatalarda da çörekotu kullanılabilir
Çuşka : Kırmızı küt burunlu, yuvarlakça çok acı biber
|
|
|