Yalnız Mesajı Göster

Mutfak Terimleri Sözlüğü Ç Harfi

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mutfak Terimleri Sözlüğü Ç Harfi



Mutfak Terimleri Sözlüğü Ç Harfi

Çakal eriği (Yöresel Tanım) : Yabani erik

Çalkalama (Yöresel Tanım) : Ayran

Çekilmiş Ekmekiçi : Normal ekmeklerin dış kabukları alınıp içi, bir rondo yardımıyla çekilerek inceltilir

Çekilmiş : Kıyılmış, doğranmış

Çektirme : a-Bir sıvıyı kaynatarak azaltma b-Kaynatarak koyulaştırma veya sıvını özünü bırakma

Çeltik : İşlenmemiş pirinç tanesi

Çemenotu : Sert, kahverengimsi sarı renkli bir tohumdur Öğütülmüş olarak turşularda, çorbalarda, soslarda, güveçlerde ve et yemeklerinde kullanılır

Çentikleme (Yöresel Tanım) : Bıçak vasıtasıyla dikey ve yatay vuruşlar yaparak ufak parçalara bölmek

Çevirmek : a-Sebze için; sebzeleri aynı boyda kesip yontarak düzgün ve süslü şekil verme usulü b-Döndürmek

Çırpma Kabı : Dibi tümsek olan çırpma işlemine elverişli olan metal kap Mayonez tenceresi

Çırpma : Bir çırpma teli yardımıyla, çırpılacak malzemeye, havada daireler çizdirip, içine hava aldırarak çırpılma şekli

Çipa (Yöresel Tanım) : Bahçe

Çiprek : Taze fasulyede veya bazı sebzelerde bulunan lifli kısım, pişmeyerek ağıza gelir (kılçık)

Çir (Yöresel Tanım) : Kuru kayısı veya zerdali

Çiriş (Yöresel Tanım) : Baharda kar kalktıktan sonra ilk yetişen yabani sebzedir Pırasanın ufağına denir

Çortutu (Yöresel Tanım) : Şalgam

Çörekotu : Çöreklerde ve ekmeklerin üzerine pişirilirken serpilir Salatalarda da çörekotu kullanılabilir

Çuşka : Kırmızı küt burunlu, yuvarlakça çok acı biber

Alıntı Yaparak Cevapla