11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfak Terimleri Sözlüğü L Harfi
Mutfak Terimleri Sözlüğü L Harfi
Labada : Doğal olarak yetişen yaprakları yenebilir sebze
Labne : Süzme yoğurda benzer, yumuşak, beyaz peynir (tiramisu vb tatlılarda kullanılır)
Laktoz : Süt şekeri
Lamer (Yöresel Tanım) : Kabak
Lavaş : Mayalı hamurdan, tandırda pişirilen, pide türü, ince ekmek Arap ekmeği
Leben (Yöresel Tanım) : Arapça yoğurt
Lebeniye (Yöresel Tanım) : Arapça yoğurt (leben) kökünden
gelen “yoğurtlu çorba”
Lepe (Yöresel Tanım) : Nohutun ıslatılıp kurutulması ve dövülmesinden elde edilir
Lenger : Yayvan ve kenarları geniş büyük kap
Liçi : Uzak doğuda yetişen, ceviz büyüklüğünde ve sert kabuklu bir meyve türü
Lif : Taze fasulye, kereviz, kara turp, kuşkonmaz gibi bitkilerin kabuklarında bulunan iplikli kısım
Lifor (Yöresel Tanım) : Böğürtlen
Limon Tuzu : Şurubun şekerleşmesini önlemeye yarayan kristal asit parçaları (salamura zeytin kurarken zeytinlerin erimemesini sağlar)
Lipit (Lipid) : Yağ
Lipoz : Pankreasın salgıladığı sindirim enzimi (salgısı)
Liyofilizasyon (Lyophilisation) : Yiyecekleri, modern kurutma yöntemi
Lobiye : Fasulye
Lokum : a- Şekercilerden alınan normal lokum b- Evlerde; hamuru yağda kızartarak yapılan yuvarlak lokma (lokma tatlısı)
Lolaz (Yöresel Tanım) : Börülce
Lop Yumurta : Kabuğuyla suda içi katılaşıncaya kadar (çok iyi) pişirilmiş yumurta
Lüstre (Lustrer) : Bir fırça yardımıyla, yiyeceklerin üzerine erimiş tereyağ sürerek parlatmak
|
|
|