11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfak Terimleri Sözlüğü R Harfi
Mutfak Terimleri Sözlüğü R Harfi
Rafadan : Yumurtayı kaynar suda kabuğuyla az pişirme usulü; isteğe göre 3-5 dakika yumurta pişirme
Rafine : a- Özen göstererek yapılmış yemek b- Birinci kalite madde (ekstra zeytinyağı; birkaç işlemden geçmiş tuz, pirinç, şeker vb )
Ragu (Ragout) : Et parçalarını, kendi suyu veya başka bir sıvı içinde, üzeri kapalı yavaş yavaş pişirme kaynatarak pişirme tekniğidir Tencere yemeklerine uygulanan pişirme yöntemi
Randıman : Brüt bir yiyecekten elde edilebilen, yenebilir veya kullanılabilir net kısım Verimlilik
Ravye : Dört köşe veya dikdörtgen tabak Salata veya meze servis edilen tabak türü
Redüksiyon (Reduction) : Bir sıvıyı kaynatarak çektirme usulü (kremayı redüksiyon yaparak sos hazırlama) b- Kaynatarak çektirilmiş madde (Bearnez sos redüksiyonu; sos için redüksiyon yapılmış beyaz veya kırmızı şarap)
Refor (Raifort) : Yapan turbu Bazı soslara katılır
Revak (Yöresel Tanım) :
Rezene : Maydanozgillerden dereotuna benzer bir bitki
Risole (Rissole) : Bir dakika haşlandıktan (blanşi) sonra, tavada veya fırında biraz sıvıyağ ve tereyağ ile kızartılarak pişirilen tane patatesler (risole yapılmış fındık patates, risole yapılmış kare patates)
Roka : Yaprakları turp yaprağına benzeyen bir bitkidir Salata olarak veya tava ve ızgarada pişirilmiş balık yemekleriyle birlikte yenir Ayrıca, servis tabaklarının süslemesinde de kullanılır
Rokfor (Roquefort) : Fransa'nın Rokfor bölgesinde yapılan içi küflü değerli bir peynir çeşidi
Rom : Şeker kamışından yapılan bir çeşit likör; pastacılıkta çok kullanılır
Romstek : Kuyruk sokumu Romstek bifteği Kuyruk sokumundan yapılmış biftek
Rondo : Kıyma ve parçalama işine yarayan mutfak aleti
Roti (Roti) : Fırında kızartılmış yiyecek maddesi (roti tavuk, roti kontrfile, roti dana sarması)
Roti : Yiyecek maddelerini, bütün olarak, kızgın fırında veya roti makinesinde pişirme usulü (tavuk pişirme vb )
Rotisör (Rotisseur) : Kebabçı
Rozbif : Silindir veya yassı biçimli kemiksiz, içi çiğ kalmış sığır eti (iple sarıldıktan sonra pişirilir ve dilim dilim kesilip sıcak veya soğuk yenir)
Rulet : Saplı, yuvarlak bıçaklı hamur kesici
|
|
|