Yalnız Mesajı Göster

Mutfak Terimleri Sözlüğü R Harfi

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mutfak Terimleri Sözlüğü R Harfi



Mutfak Terimleri Sözlüğü R Harfi

Rafadan : Yumurtayı kaynar suda kabuğuyla az pişirme usulü; isteğe göre 3-5 dakika yumurta pişirme

Rafine : a- Özen göstererek yapılmış yemek b- Birinci kalite madde (ekstra zeytinyağı; birkaç işlemden geçmiş tuz, pirinç, şeker vb)

Ragu (Ragout) : Et parçalarını, kendi suyu veya başka bir sıvı içinde, üzeri kapalı yavaş yavaş pişirme kaynatarak pişirme tekniğidir Tencere yemeklerine uygulanan pişirme yöntemi

Randıman : Brüt bir yiyecekten elde edilebilen, yenebilir veya kullanılabilir net kısım Verimlilik

Ravye : Dört köşe veya dikdörtgen tabak Salata veya meze servis edilen tabak türü

Redüksiyon (Reduction) : Bir sıvıyı kaynatarak çektirme usulü (kremayı redüksiyon yaparak sos hazırlama) b- Kaynatarak çektirilmiş madde (Bearnez sos redüksiyonu; sos için redüksiyon yapılmış beyaz veya kırmızı şarap)

Refor (Raifort) : Yapan turbu Bazı soslara katılır

Revak (Yöresel Tanım) :

Rezene : Maydanozgillerden dereotuna benzer bir bitki

Risole (Rissole) : Bir dakika haşlandıktan (blanşi) sonra, tavada veya fırında biraz sıvıyağ ve tereyağ ile kızartılarak pişirilen tane patatesler (risole yapılmış fındık patates, risole yapılmış kare patates)

Roka : Yaprakları turp yaprağına benzeyen bir bitkidir Salata olarak veya tava ve ızgarada pişirilmiş balık yemekleriyle birlikte yenir Ayrıca, servis tabaklarının süslemesinde de kullanılır

Rokfor (Roquefort) : Fransa'nın Rokfor bölgesinde yapılan içi küflü değerli bir peynir çeşidi

Rom : Şeker kamışından yapılan bir çeşit likör; pastacılıkta çok kullanılır

Romstek : Kuyruk sokumu Romstek bifteği Kuyruk sokumundan yapılmış biftek

Rondo : Kıyma ve parçalama işine yarayan mutfak aleti

Roti (Roti) : Fırında kızartılmış yiyecek maddesi (roti tavuk, roti kontrfile, roti dana sarması)

Roti : Yiyecek maddelerini, bütün olarak, kızgın fırında veya roti makinesinde pişirme usulü (tavuk pişirme vb)

Rotisör (Rotisseur) : Kebabçı

Rozbif : Silindir veya yassı biçimli kemiksiz, içi çiğ kalmış sığır eti (iple sarıldıktan sonra pişirilir ve dilim dilim kesilip sıcak veya soğuk yenir)

Rulet : Saplı, yuvarlak bıçaklı hamur kesici

Alıntı Yaparak Cevapla