Yalnız Mesajı Göster

Süryaniler Kadim Toprakların Kadim Hıristiyanları

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Süryaniler Kadim Toprakların Kadim Hıristiyanları

[SIZE=7]SÜRYANİLER
Kadim toprakların kadim Hıristiyanları

Mezopotamya'da yeşeren ve uygarlığın gelişiminde önemli rol oynayan köklü bir kültürün mirasçıları olan Süryaniler, milattan önceki çağlarda Arami ve Asurlular olarak biliniyorlardı Hıristiyan olan Süryaniler günümüzde dünyanın değişik bölgelerinde dağınık bir şekilde yaşıyorlar Türkiyede ise şu anda 15 bin kadar Süryani bulunuyor

İsa'nın Mendili

Süryaniler tarihleri boyunca, özellikle de Hıristiyanlığı kabul ettikten sonra inançlarına bağlı olarak yaşadılar Hıristiyanlığı ilk kabul eden toplumlardan olan Süryanilerin çok ünlü bir mendil öyküsü var: Hz İsa zamanında bir Süryani kenti olan Edessanın (Süryanice'de Orhoy, bugünkü Urfa) kralı olan Abgar Ukomo (Kara Abgar) hastalanır ve hastalığından kurtarması için mucizelerini duyduğu İsa'yı kentine davet eder Hz İsa, Edessa'ya gelemez ama yüzüne sürdüğü ve kendi suretinin çıktığı bir mendili Abgar'a yollar Kral Abgar mendili alınca hastalığından kurtulur Bu olaydan çok etkilenen kral, Hıristiyanlık inancını kabul eder

Mendildeki Hz İsa'nın resmi dünyaya buradan yayılmış, Mandilo olarak ünlenen bu resim hem kilise hayatında önemli bir yer tutmuş hem de ikona çizimlerini etkilemiştir

İkinci Kilise

Kudüs'teki ilk kiliseden sonra ikinci kilise, MS 37 yılında Antakya'da Süryaniler tarafından kuruldu
Hz İsa'nın öğrencilerinden Petrus, Antakya'ya geldiğinde insanlara Hıristiyanlığı benimsetmiş ve burada kendi adıyla anılan bir kilise inşa edilmiştir

Daha sonraları Süryaniler burada ilk patrikhaneyi kurdular

Alıntı Yaparak Cevapla