Konu
:
Çikolata Yemeniz İçin Nedenler
Yalnız Mesajı Göster
Çikolata Yemeniz İçin Nedenler
11-04-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Çikolata Yemeniz İçin Nedenler
Birçok kişi için çikolata kalori değeri yada vücuda etkileri düşünülmeden tüketilen, tüketilirken büyük bir keyif veren ama sonrasında pişmanlık da duymanıza neden olan vazgeçilmesi zor bir yiyecek
Çikolata yeme krizlerinde de birinci sırada yer almakta
Çikolatanın faydaları;
*İçeriğindeki flavonoidlerden dolayı nitrik oksit seviyesini yükselttiği dolayısıyla kan basıncını düşürdüğü bilinmektedir
*2009 Journal of Nutrition’da yayınlalan bir çalışmaya göre günde tüketilen 10g
kadar çikolatanın yaşa bağlı hafıza kaybını azalttığı belirtilmiştir
Kakaoda bulunan polifenol bileşiklerinin beyne kan akışını hızlandırdığı ve bu nedenle hafızayı güçlendirdiği düşünülmektedir
*Bitter çikolata kalp sağlığının yanı sıra endorfin hormonunun salınımını artırarak kendimizi mutlu hissetmemizi de sağlamakta
*Flavonoidlerden zengin olan kakao enflamasyonu azaltabildiği ve dolayısıyla aterosklerozdan koruyucu etkisini olduğu bilinmekte
Flavonoidler çikolata dışında elmada da yüksek oranda bulunmaktadır
Diyetisyen Özlem Sert Aydın
*Total kolesterol seviyesini azaltıcı, iyi kolesterol (HDL) seviyesini artırıcı, insulin direncine faydalı özelliği bulunmaktadır
*Çikolata bakırdan da zengindir, bu nedenle cilt ve saç sağlığı için faydalıdır
*Özellikle bitter çikolatanın miyokardiyal enfarktüs geçirme riskini %39 azaltabildiği bazı araştırmalarca desteklenmekte
*Düzenli bitter çikolata tüketen orta yaş ve üzeri kadınlarda kalp hastalıklarına yakalanma riski daha az görülmektedir yine İtalya'da 2008'de yapılan bir çalışmaya göre de kalp damar hastalıklarına yakalanma oranını düşürmektedir
Marketlerde birçok çikolata çeşidiyle karşılaşıyoruz ama hepsi faydalı olamamakta; bitter, sütlü, beyaz çikolata, diyabetik çikolata veya meyve dolgulu
gibi
Aslında kakao oranı ne kadar çoksa faydası da artmaktadır, içeriğinde en az %50 kakao olan ürünleri ve diyabetikleri tercih etmeye çalışın
Yapılan bazı çalışmalara göre çikolata içerisindeki şeker veya karamel kakaonun faydalı etkilerini azaltmaktadır
Diyetisyen Özlem Sert Aydın
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul