Konu
:
Balık Zehirlenmesi
Yalnız Mesajı Göster
Balık Zehirlenmesi
11-04-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Balık Zehirlenmesi
Balık Zehirlenmesi
Türkiye tatlı sularında bulunan, karabalık ya da otsazanı gibi adlar da verilen, yeşilsazan ile turnabalığı gibi bazı balıklann yumurtalan kıısma, ishal ve kann ağnsına yolo açar
Tropik bölge balıkları ise çok daha tehlikeli zehirlenmelere neden olabilir
Sinir zehiri etkisi yapan zehirlenmeler özellikle tehlikelidir
Bu tür zehirleyici maddeler temel olarak sinir sistemini etkile5erek çeşitli bozukluklara yol açar
Örneğin Türkiye'nin güney kıyılarında da rastlanan balonbalığı, Japonya'da fugu adıyla tanınır ve lezzetiyle olduğu kadar zehriyle de ünlü bir balıktır
Fugunun çok güçlü zehri özellikle karaciğer ve sindirim sisteminde yoğunlaşmıştır
Japonya'da bu balığı temizleyip pişirecek aşçılar özel olarak eğitilir
Fugu zehirlenmesinde balığı yedikten sonra yarım saat geçmeden dilde bir karıncalanma başlar
Birkaç saat sonra bunu solunum güçlüğü ve çırpınma nöbetleriyle birlikte genel durum bozukluğu izler
İstiridye ve midye de bazen bu tip zehirlenmelere yol açabilir
İstiridyede mitilotoksin denen bir zehir bulunabilir
Bu zehir ısıyla parçalandığından istiridyenin pişirilmesiyle etkisini yitirir
Ama istiridye çiğ yendiğinde zehirlenme görülebilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul