Yalnız Mesajı Göster

Balık Zehirlenmesi

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Balık Zehirlenmesi



Balık Zehirlenmesi

Türkiye tatlı sularında bulunan, karabalık ya da otsazanı gibi adlar da verilen, yeşilsazan ile turnabalığı gibi bazı balıklann yumurtalan kıısma, ishal ve kann ağnsına yolo açar Tropik bölge balıkları ise çok daha tehlikeli zehirlenmelere neden olabilir

Sinir zehiri etkisi yapan zehirlenmeler özellikle tehlikelidir Bu tür zehirleyici maddeler temel olarak sinir sistemini etkile5erek çeşitli bozukluklara yol açar Örneğin Türkiye'nin güney kıyılarında da rastlanan balonbalığı, Japonya'da fugu adıyla tanınır ve lezzetiyle olduğu kadar zehriyle de ünlü bir balıktır Fugunun çok güçlü zehri özellikle karaciğer ve sindirim sisteminde yoğunlaşmıştır Japonya'da bu balığı temizleyip pişirecek aşçılar özel olarak eğitilir Fugu zehirlenmesinde balığı yedikten sonra yarım saat geçmeden dilde bir karıncalanma başlar Birkaç saat sonra bunu solunum güçlüğü ve çırpınma nöbetleriyle birlikte genel durum bozukluğu izler

İstiridye ve midye de bazen bu tip zehirlenmelere yol açabilir İstiridyede mitilotoksin denen bir zehir bulunabilirBu zehir ısıyla parçalandığından istiridyenin pişirilmesiyle etkisini yitirir Ama istiridye çiğ yendiğinde zehirlenme görülebilir

Alıntı Yaparak Cevapla