Konu
:
Süt Ve Süt Ürünleri Nasıl Saklanmalı?
Yalnız Mesajı Göster
Süt Ve Süt Ürünleri Nasıl Saklanmalı?
11-04-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Süt Ve Süt Ürünleri Nasıl Saklanmalı?
Süt ürünleri nasıl saklanmalı?
Kalsiyum, protein ve vitamin bakımından zengin olan süt ürünleri büyümede ve kemik sağlığında önemli rol oynuyor
Ancak bu ürünlerden maksimum yarar sağlamak için doğru koşullarda saklamak gerekiyor
Süt ürünlerinin saklanmasında dikkat edilmesi gereken ilk kural; ürünlerin satın alındıktan sonra en kısa zamanda buzdolabına yerleştirilmesi gerekliliği
Ürünlerin buzdolabında +4 ile +6 0C arasındaki sıcaklıklarda saklanması gerektiğini hatırlatan İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof
Dr
Bülent Nazlı, peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt ürünlerinin bozulmadan ve besin değerini koruyarak muhafaza etmek için sağlanması gereken saklama koşullarını anlattı
Nazlı, “Süt ve süt ürünleri sık sık açılma nedeniyle buzdolabının kapak kısmına ve rafların kapağa yakın bölümlerine yerleştirilmemelidir
Ürünler tüketilirken porsiyonlara ayrılmalı ve o şekilde servis edilmelidir
Buzdolabına geri konulacak ürün ise temiz bir kapta muhafaza edilmelidir
Süt ürünlerinin koku çekmemesi ve ortamda bulunan mikrobiyolojik yükten etkilenmemesi için konuldukları kapların kesinlikle kapalı olması gerekir” dedi
Farklı ürünlerin aynı kap içinde saklanmaması, ürünlerin etiket üzerinde bildirilen son kullanım tarihlerinin takip edilmesi gerekliliğine vurgu yapan Prof
Dr
Bülent Nazlı, dikkat edilecek noktaları şöyle özetledi:
Beyaz peynir:
Genellikle salamura içinde satışa sunulan beyaz peynirler buzdolabında su içinde kapalı olarak bekletilebilir veya hava almayacak bir kap içinde ya da streçe sarılarak buzdolabında saklanabilir
Kaşar peynir:
Hava ile teması istenmeyen bir üründür
Paket açıldıktan sonra kalan kısım mutlaka streçle sarılmalı veya hava geçirmez kaba yerleştirilmelidir
Bazı tip kaşarlar özel olarak küflü şekilde satılmaktadır
Ancak etiketinde belirtilmediği sürece küflü kaşar tüketmek uygun değildir
Krem peynir:
Paket açılıp porsiyon olarak servis edilmeli ve kapağı devamlı
kapalı olarak buzdolabında saklanmalıdır
Örgü peyniri:
Açıldıktan sonra streçle sarılmalı veya hava almaz bir kap içine konulmalıdır
Yoğurt:
Uzun süre bekletilmemeli ve buzdolabında muhafaza edilmelidir
Yoğurt kimyasal olarak en az yüzde 80 su içeriğine sahiptir
Bu nedenle darbe sonucu su sızmaları oluşabilir
Tereyağı:
Koku çekme özelliği çok yüksek olan bir üründür
Dolayısıyla hava geçirmeyecek şekilde steçle sarılmalı ve hava geçirmez kapta saklanmalıdır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul