08-13-2007
|
#1
|
mate
|
Selanik Yemekleri
Bal kabaklı börek
Malzemeler
750 gr ya da 1 kg bal kabağı
1 kg yufka
5 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı toz şeker
bir fıske tuz
2 su bardagı süt
Yapılışı
bal kabaklarını ayıklayıp yıkadıktan sonra rendeleyiniz(veya robotta) bir
fıske tuz,1,5 bardak seker ,4 yumurtanın tamamı ve l yumurtanın akını ve 1/4
bardak sıvı yagı,1,5 su bardağı sütü ekleyiniz Sulu bir karışım elde
edeceksiniz
Ayrı bir kaba 1/2 bardak süt 3/4 kalan yagımızı da ekleyerek karıştıralım
derin bir tepsiye aralarına yag süt karışımını sürerek ikiye ayırdıgımız
kabaklı içi döşeyelim en üstüne de 1 yumurtanın sarısı ve kalan yag süt
karışımını sürelim 175 derecede ısıttıgımız fırında 10 dk kadar yüksek ısıda
daha sonra 150 derecede üzeri kızarana kadar pişirelim Pistikten sonra en az
3 saat kadar dinlendirip servis yapabilirsiniz
içi sulu gibi olsa da yumurtalar tutuyor ve degişik bir tatlı börek
oluyor afiyet olsun
************************************************** **************
Selanik Gevreği
Malzemeler
4 adet yumurta
4 su bardağı un
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı kıyılmış ceviz
2 çay kaşığı anason
1 yemek kaşığı sirke
Yarım paket kabartma tozu
Yemeğin Tarifi
Çukur bir kapta yumurtaları, şekeri, sıvı yağı, cevizi ve anasonu iyice karıştırın Unu yavaş yavaş ekleyerek sirke ve kabartma tozunu ilave edin Yumuşak bir hamur yapın
Hamuru yağlanmış fırın tepsisine yayın 170 derecedeki orta ısılı fırında pembeleşinceye kadar kızartın
Tepsiyi fırından alarak hamuru 2 cm kalınlığında dilimler halinde kesin Tepsiye tekrar dilimleri sıralayın 15 dakika daha fırınlayın Biraz kuruduktan sonra fırından alıp soğumaya bırakın
************************************************** ****************
KATIK
2 KG yaglı süt
2 yemek kaşığı maya icin yoğurt
1/2 kg kadar dogranmış biber
Sütü mayalayacağımız tencerede kaynatalım Yıkayıp ayıkladığımız biberleri
arzunuza göre kıyalım Biber her çeşıt olabilir Hatta sarı yeşil ve kırmızı
karışık kullanabilirsiniz
sütümüz kaynagığında ocagı kapatıp kıydıgımız biberleri tencerenin içine
atalaım ve kapagını kapatalım Süt mayalanacak kıvama(kucuk parmagınızı
yakmayacak kadar)geldiği zaman içinceki biberlerle beraber
mayalayalım Yogurt oldugunda bırka saat bekletıp bir torbada süzelım Biberin
lezzeti de yogurdumuza gececeginden biberli yogurt eskı deyimizle katık
hazır olacaktır servis tabagınızda zeytınyagı katı yumurta zeytın dere otu
ıle süsleyebilirsiniz
katıgın orjinal yapılışı böyle degil Selanik kırsallarında yapılan bu
lezzetlı yıyecek için yarı geçirgen küçük küpler kullanırlarmış Sütü biberle
mayaladıktan ve de küçük küplere bastıktan sonra topraga gömerlermıs,kışa
kadar bu küplerde yogurdun fazla suyu süzülür kıslık katık
olurmuş bilgilerinize 
afiyet olsun
************************************************** ***************
TARATORLU BÖRÜLCE SALATASI
1 Kg taze börülce
2 dilim bayat ekmek ici
yarım su bardagı dövülmüş ceviz
yarım cay bardagı koruk ekşisi
1 cay bardagı zeytınyagı
3 diş dövülmüs sarmısak
Taze börülcelerı sıcak suya atarak haşlayın,süzün
bayat ekmek içlerini ovarak iyicene inceltin
tabaga aldıgımız börülcelerin üzerine ekmek ici ceviz z yag ve sarmısak
karısımını ekleyin,
afıyet olsun
NOT:koruk bidiginiz gıbı daha cok egede pazarlarda bile satılıyor ben izmire
gittigimde eger mevsımıyse mutlaka alıyorum korukları ayıkladıktan sonra
robotta sıkıp kaynatıyorum agzı sıkı kapalı bır şişeye koyup üzerine de
biraz z yagı ekleyince bütün kış kullanıyorum
afiyet olsun arkadaslar hepınıze selam ve sevgilerimle:sm_wink:
************************************************** *******
SELANİK USULÜ PEYNİR TATLISI
Kullanılacak malzeme:
1/2 kilo beyaz peynir,
125 gram pirinç unu,
1 çorba kaşığı karbonat,
10 yumurta,
yeteri kadar zeytinyağı,
2+1/2 litre su,
1 kilo şeker,
1 limonun suyu
Yapımı: Beyaz peynir dilim dilim kesilir ve tuzunun çıkması için iki saat kadar sıcak suyun içinde bırakılır Bu sürenin sonunda sudan çıkarılır, ezilerek ince delikli tel süzgeçten geçirilir ve büyükçe bir porselen kâseye konur
Ezilmiş peynir tahta bir kaşıkla hafif hafif karıştırılırken karbonatla karıştırılmış olan pirinç unu bir elekten elenerek azar azar katılır Unla peynirin karıştırılması sona erince buna teker teker kırılarak yedirilen yumurtalar katılır
Yumurtaların tamamı da katılıp karıştırıldıktan sonra, zeytinyağına bulanmış iki el arasına alınan yumurta iriliğindeki hamur parçaları iki avuç arasında hafifçe yuvarlanır ve iki avuç arasında bastırılarak yassılaştırılır
Yassılaştırılan hamurlar zeytinyağına bulanmış bir tepsiye düzenli bir biçimde yerleştirilir Sonra tepsi orta ısılı bir fırına sürülür
Tepsi fırında 40 - 50 dakika tutulduktan sonra hamur nar gibi kızarıp pişince fırından çıkarılır
Tepsi fırından çıkarılır çıkarılmaz, hamurların üstüne gezdirilerek 2 bardak kadar sıcak su dökülür Tepsi kuvvetli bir ateşe oturtulur ve önceden hazırlanmış şerbeti de (şerbeti şöyle hazırlamak gerekir: 2 1/2 litre suyla şeker karıştırılır İçine limon suyu katıldıktan sonra kaynatılan şurup koyu bir kıvama gelinceye kadar ateşte tutulur) döküldükten sonra kaynamaya bırakılır Tatlıların her bir yanları beşer dakika kaynatıldıktan sonra tepsi ateşten indirilir ve soğumaya bırakılır
Tatlı soğuyunca tabaklara boşaltılır ve genellikle kaymaklı olarak servis yapılır
************************************************** *******************
|
|
|